Φιλικός επενδυτικός προορισμός το Μεντιμούριε 

Στη λίστα των δέκα κορυφαίων φιλικών επενδυτικών προορισμών κατατάσσει την περιφέρεια Μεντιμούριε (Medjimurje) το περιοδικό fDi,ειδική έκδοση των Financial Times, η οποία παρακολουθεί και συγκρίνει τις διεθνείς επενδυτικές τάσεις.

Η περιφέρεια της Κροατίας κατέλαβε μία θέση μεταξύ των κορυφαίων προορισμών στη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης, στα κίνητρα και τις επενδύσεις σε υποδομές μέσω της χρήσης κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέρυσι, η περιφέρεια Μεντιμούριε κατατάχθηκε στην πρώτη δεκάδα σε περιοχές με λιγότερο από ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους, στην ποιότητα της στρατηγικής για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Το 2010, βρισκόταν μεταξύ των πέντε περιφερειών της νοτίου Ευρώπης με τις καλύτερες στρατηγικές για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Από τα αποτελέσματα που βασίζονται σε ανάλυση της Eurostat, της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κροατίας και άλλων δημοσίων οργανισμών, προκύπτει ότι η περιφέρεια Μεντιμούριε ήταν η πιο ανεπτυγμένη στην ηπειρωτική χώρα, εκτός από την πόλη του Ζάγκρεμπ.

Σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικής ισχύος, το Μεντιμούριε είναι μία από τις δύο μόνο περιφέρειες που "σκαρφάλωσαν" δύο θέσεις και η μοναδική κροατική περιφέρεια, το ΑΕΠ της οποίας το 2014 ήταν υψηλότερο από το 2008.

Ο περιφερειάρχης του Μεντιμούριε, Ματίγια Πόσαβετς (Matija Posavec), δήλωσε ότι αυτά τα επίπεδα αναγνώρισης δεν είναι τυχαία, αλλά "καρποί" μακρών, επίπονων και συστηματικών προσπαθειών και δράσεων προσέλκυσης επενδύσεων, προώθησης της δυναμικής της συγκεκριμένης περιφέρειας και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της περιοχής. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι μόνο την τελευταία τετραετία περισσότερες από 2.500 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί, γεγονός που -σύμφωνα με τον κ. Πόσαβετς- αποδεικνύει τη δυναμική της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ