Η Fed να «αντισταθεί στον πειρασμό να δράσει γρήγορα»

Η Πρόεδρος της Fed προειδοποίησε πως δεν πρέπει να είναι κανείς υπερβολικά αισιόδοξος για τις προβλέψεις που δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε τροχιά να ξεφύγει από τον πληθωρισμό.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα πρέπει να «αντισταθεί στον πειρασμό να δράσει γρήγορα», καθώς εξετάζει την κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερη αξιωματούχος της τράπεζας.

«Η οικονομία είναι υγιής, η σταθερότητα των τιμών είναι ορατή και υπάρχει περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει», δήλωσε η Πρόεδρος της Fed, του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον.

«Για να ολοκληρωθεί η δουλειά θα χρειαστεί σθένος», είπε η κ. Daly, η οποία φέτος είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων της Fed.

«Θα πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό να δράσουμε γρήγορα, όταν χρειάζεται υπομονή και να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε ευέλικτα καθώς η οικονομία εξελίσσεται», υπογράμμισε.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται επί του παρόντος σε στάση αναμονής, αφού αύξησε τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών.

Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο στόχο της Fed του 2% κατά τους τελευταίους μήνες, οι αξιωματούχοι της τράπεζας έχουν δηλώσει πως αναμένουν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια φέτος.

Παραμένουν όμως διχασμένοι σε σχέση με την καλύτερη στιγμή για να το πράξουν αυτό, με ορισμένους να εκφράζουν την ανησυχία τους για την πρόωρη κήρυξη της νίκης επί του πληθωρισμού.

Την Παρασκευή, η κ. Daly προειδοποίησε πως δεν πρέπει να είναι κανείς υπερβολικά αισιόδοξος για τις προβλέψεις που δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε τροχιά να ξεφύγει από τον πληθωρισμό.

«Οι προβλέψεις και οι προσδοκίες είναι ακριβώς αυτό: απόψεις για το τι πιστεύουμε ότι θα συμβεί», ανέφερε.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και δεδομένα για να είμαστε σίγουροι ότι θα πραγματοποιηθούν» αυτές οι προσδοκίες, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Fed θα πρέπει να ακολουθήσει μια πιο «σταδιακή προσέγγιση».

«Σταδιακή (προσέγγιση) δεν σημαίνει αργή, δεν σημαίνει αδύναμη», είπε.

«Σημαίνει απλώς όχι απότομα και επειγόντως (μείωση επιτοκίων), όταν αντιμετωπίζεις μεγάλη αβεβαιότητα και έχεις ήδη μια πολιτική σε καλό σημείο».

Πάντως, οι διαπραγματευτές προθεσμιακών συμβολαίων έχουν επίσης γίνει πιο απαισιόδοξοι τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τις πιθανότητες πρόωρης μείωσης των επιτοκίων.

Ωστόσο, δίνουν πιθανότητα άνω του 80% ότι η Fed θα έχει μειώσει τα επιτόκια μέχρι τις 12 Ιουνίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας στον ηλεκτρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ