Παλαιστινιακό εθνικό νόμισμα προωθεί η Σ.Αραβία

Ως έναν από τους όρους που θα περιληφθούν σε μία μελλοντική συμφωνία εξομάλυνσης των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία φέρεται να προτείνει την θέσπιση παλαιστινιακού εθνικού νομίσματος, ως έναν από τους όρους που θα περιληφθούν σε μία μελλοντική συμφωνία εξομάλυνσης των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Την πληροφορία μεταδίδει η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη επαφές που πραγματοποίησε με αμερικανούς αξιωματούχους το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ ο ισραηλινός Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, κατά την διάρκεια των οποίων η αμερικανική πλευρά μετέφερε την σαουδαραβική αυτή πρόταση.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες, το ισραηλινό κρατικό μέσο ανέφερε ότι «είναι πράγματι πολύ νωρίς για να συζητούνται οι όροι μιας συμφωνίας εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας», προσθέτοντας ωστόσο την επισήμανση ότι «η πληροφορία είναι ενδεικτική της κινητικότητας που παρατηρείται μεταξύ ΗΠΑ και ορισμένων αραβικών κρατών για την διαμόρφωση του πολιτικού και θεσμικού πλαισίου της επόμενης μέρας του πολέμου».

Η πληροφορία δεν σχολιάστηκε επίσημα από την ισραηλινή, τη σαουδαραβική ή την αμερικανική Κυβέρνηση. Πρόσφατα το σαουδαραβικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Ισραήλ εάν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και δεν έχει προηγουμένως ανακηρυχθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ και με σύνορά του αυτά που ίσχυαν πριν τον Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο του 1967.

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πατάει «γκάζι» το σχέδιο ηλεκτροκίνησης - Πόσες αιτήσεις έγιναν σε 3 μέρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ