Financial Times: Κόντρα στο αμερικανικό ΥΠΕΞ οι traders πετρελαίου

Απαίτηση της Ουάσιγκτον είναι να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές του μαύρου χρυσού παρά το μπαράζ κυρώσεων σε χώρες-παραγωγούς.

Οι traders πετρελαίου που στοιχηματίζουν σε υψηλότερες τιμές στο αργό έχουν κάποιους στέρεους λόγους να είναι αυτή τη στιγμή αισιόδοξοι: από τις χτυπημένες από τις κυρώσεις εξαγωγές μελών του ΟΠΕΚ (Ιραν και Βενεζουέλα) έως τις διαμαρτυρίες που συνταράσσουν την Αλγερία.

Όμως σε αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά στρέφονται κατά του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ενέργειας των Financial Times David Sheppard, ο Μάικ Πομπέο, το γεράκι που είναι υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τραμπ, επισκέφθηκε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως σύνοδο για το πετρέλαιο στο Χιούστον αυτή την εβδομάδα και ξεκαθάρισε ότι βλέπει την ενέργεια ως εργαλείο-κλειδί στην εξωτερική πολιτική. Εστειλε το μήνυμα ότι το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει πεπεισμένο ότι μπορεί να τα βάλει με εχθρικούς παραγωγούς πετρελαίου χωρίς να προκαλέσει αύξηση στην τιμή του αργού που θα επιφέρει οικονομική βλάβη.

Για τους traders του πετρελαίου αυτό είναι απειλή και ευκαιρία. Η κυβέρνηση Τραμπ έκανε τις χαμηλές τιμές πετρελαίου κεντρικό στόχο της οικονομικής του πολιτικής, προσφέροντας ένα γρήγορο και εύκολα ορατό μπόνους στους ψηφοφόρους. Βοηθήθηκε από το σχεδόν δεκαετούς ηλικίας ράλι στην παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ, το οποίο μετέτρεψε τη χώρα σε μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου παγκοσμίως και ένα διαρκώς αυξανόμενο εξαγωγέα.

Κάποιοι traders, όμως, βλέπουν τον κίνδυνο να υπερεκτιμά η κυβέρνηση την ευρύτερη δυνατότητα της αγοράς να αντικαταστήσει την μείωση της προσφοράς που δημιουργείται από τις κυρώσεις.

Οι εξαγωγές του Ιραν μπορεί να αντιμετωπίσουν νέο χτύπημα το Μάιο όταν οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν τις εξαιρέσεις (waivers) σε πελάτες της Τεχεράνης. Οι εξαγωγές της Βενεζουέλας φαίνεται πιθανό να υποχωρήσουν περαιτέρω σύντομα, καθώς οι ισχυρές κυρώσεις των ΗΠΑ και θέματα παροχής ενέργειας στη χώρα κάνουν ολοένα και πιο δύσκολο το να φτάσει το πετρέλαιό της στις αγορές.

Οι διαμαρτυρίες στην Αλγερία, ένα ισχυρό παραγωγό πετρελαίου και προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν συνεχιστεί ακόμα και μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Abdelaziz Bouteflika ότι δεν θα είναι υποψήφιος για πέμπτη θητεία. Ενώ οι ενεργειακές εξαγωγές της χώρας δεν έχουν επηρεαστεί έως τώρα, προστίθεται μια ακόμα πηγή κινδύνου που θα πρέπει να συνυπολογίσουν οι traders.

Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δείχνει ελάχιστα σημάδια ότι θα κάνει πίσω στις προσπάθειες να εργαλειοποιήσει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο, πιστεύοντας ότι έχει την εικόνα της αγοράς. 
Όπως σημειώνει η συμβουλευτική Energy Aspects, η Ουάσιγκτον ενημερώνεται, εν μέρει, από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια, η οποία προβλέπει ότι η αγορά θα είναι εν πολλοίς πλεονασματική για κάθε ένα τρίμηνο από τώρα έως το τέλος του 2020.

Δεν συμφωνούν, όμως, όλοι με τα στοιχεία. Η μέτρηση βαρελιών είναι μια αξιοσημείωτα ανακριβής επιστήμη. Η Energy Aspects, για παράδειγμα, αναμένει ότι τα αποθέματα πετρελαίου να μειωθούν παγκοσμίως φέτος κατά περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα, κατά μέσο όρο.

Ο ίδιος ο ΟΠΕΚ περιμένει η ζήτηση για το αργό να κινηθεί σε περίπου 30,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εν πολλοίς ευθυγραμμισμένη με την παραγωγή των μελών τον Ιανουάριο. Για το πούμε απλά, βραχυπρόθεσμα, ίσως δεν υπάρχει τόσο μεγάλο περιθώριο, όσο πιστεύουν οι ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον, φυσικά, έχει και άλλα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει, από τα αποθέματά της έως τις σχέσεις της με τις αραβικές χώρες, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να απελευθερώσει περισσότερη προσφορά.

Οι traders, όμως, ίσως βλέπουν βραχυπρόθεσμη ευκαιρία να προηγηθεί αυξητική κίνηση της τιμής του αργού πετρελαίου.

Πηγές: Financial Times, euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ