Σε υψηλό 11 μηνών ο χαλκός – Έπιασε τα 9.000 δολάρια ανά τόνο

Ο χαλκός έχει αυξηθεί κατά 5,1% αυτήν την εβδομάδα - Οι εκτιμήσεις για την τιμή του

Ο χαλκός σημείωσε νέο υψηλό στα 9.000 δολάρια -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών- καθώς οι «ταύροι» βλέπουν εξέλιξη στην παγκόσμια οικονομία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάκαμψη της παγκόσμιας μεταποιητικής δραστηριότητας η οποία με τη σειρά της θα αυξήσει τη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα.

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο έως και 1,5% στα 9.020 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, προτού διαπραγματευτεί στα 9.002 δολάρια ανά τόνο στις 13:37 ώρα Σαγκάης, ενώ αυτήν την εβδομάδα έχει αυξηθεί κατά 5,1%.

Το μέταλλο σημείωσε σημαντική άνοδο αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές πιστεύοτυν ότι τα χειρότερα της περί παγκόσμιας ύφεσης έχουν περάσει. Τα εμπορεύματα «βρίσκονται στα πρώτα στάδια μιας κυκλικής ανάκαμψης», αναφέρει σε σημείωμά της η Macquarie Group Ltd.

Μάλιστα όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η αισιοδοξία για τη ζήτηση χαλκού συνοδεύεται από αναδυόμενη πίεση στην προσφορά. Τα μεταλλουργεία στην Κίνα πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα συνάντηση για το πώς θα αντιμετωπίσουν την απότομη πτώση των αμοιβών που λαμβάνουν από την επεξεργασία μεταλλεύματος, ένα σημάδι ότι η προσφορά των ορυχείων υπολείπεται από αυτό που θέλουν να παράγουν τα εργοστάσια.

Φέτος αναμένεται έλλειμμα στην αγορά για το εξευγενισμένο μέταλλο, με πτώση της παραγωγής των χυτηρίων «έπειτα από ένα ακόμη έτος απογοητευτικής προσφοράς από τα ορυχεία», ανέφεραν οι αναλυτές της Macquarie με επικεφαλής τον Μαρκους Γκάρβει. Μάλιστα, βλέπει τις τιμές να κορυφώνονται στα 9.500 δολάρια ανά τόνο το τρίτο τρίμηνο.

Μάλιστα όπως ανέφεραν, η παγκόσμια παραγωγή ραφιναρισμένου χαλκού μπορεί να αυξηθεί κατά 2,1% φέτος, χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ωστόσο, οι περικοπές από τα κινεζικά χυτήρια μπορεί να είναι περιορισμένες.

Τα funds «στοιχηματίζουν» άνοδο για τον χαλκό, καθώς η παγκόσμια προσφορά εξορυγμένων προϊόντων περιορίζεται και η κινεζική ζήτηση ανακάμπτει με αργό ρυθμό, δήλωσε ο Zhan Dapeng, αναλυτής της Everbright Futures Co.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Bitcoin: Πέφτει από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ