Τα προβλήματα της Boeing δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά την ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ.
Μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εταιρείες της Αμερικής αντιμετωπίζει ορισμένα σοβαρά προβλήματα παραγωγής, ποιότητας και ασφάλειας που επιδεινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν ένα αεροπλάνο έχασε απότομα ύψος κατά τη διάρκεια της πτήσης, τραυματίζοντας δεκάδες επιβάτες. Δεν είναι ακόμη σαφές αν έφταιγε η Boeing, αλλά το γεγονός ήρθε σε μια στιγμή που η εταιρεία ήδη παλεύει με την αρνητική φήμη της, η οποία είναι αποτέλεσμα άλλων περιστατικών.
Η κρίση της Boeing θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακριβότερα αεροπορικά εισιτήρια και ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, λένε οικονομολόγοι σύμφωνα με το CNN.
Η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών έχει πάνω από 140.000 άτομα στο παγκόσμιο εργατικό της δυναμικό.
Παράλληλα καταγράφει δεκάδες δισεκατομμύρια έσοδα κάθε τρίμηνο ως ένας από τους δύο παγκόσμιους παίκτες στην παραγωγή αεροπλάνων, αφού είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής της ευρωπαϊκής Airbus.
Η παραγωγή της Boeing από μόνη της αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας της Αμερικής. Αλλά η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη – και ο κόσμος – βασίζεται στα αεροπλάνα της για ταξίδια, επιχειρησιακές δραστηριότητες, παραδόσεις προϊόντων και θέσεις εργασίας.
Η εντατική ομοσπονδιακή έρευνα για τις διαδικασίες κατασκευής των αεροπλάνων της Boeing, αναμένεται πως θα καθυστερήσει τις παραδόσεις νέων αεροσκαφών. Αυτό είναι πιθανό να μειώσει περαιτέρω τα διαθέσιμα αεροπλάνα, αυξάνοντας τις τιμές των εισιτηρίων.
Ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και όφελος για την Airbus
Όταν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ νόμιζαν ότι η Boeing θα σταματούσε την παραγωγή του τζετ 737 Max τον Ιανουάριο του 2020, μετά από δύο θανατηφόρα δυστυχήματα το 2019 και την επακόλουθη προσγείωση αυτών των αεροσκαφών εκείνο το έτος, η Fed της Νέας Υόρκης εκτίμησε ότι η διακοπή της παραγωγής θα μπορούσε να στερήσει 0,4% από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ το 2020.
Εν τέλει η Boeing συνέχισε να κατασκευάζει το 737 Max καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.
Στη συνέχεια ξεκίνησε η πανδημία, η οποία επέφερε ακόμη πιο σκληρό πλήγμα στην εταιρεία, με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημίες εκείνη τη χρονιά.
Η ανάλυση της Fed της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι «η Boeing είναι μια μεγάλη εταιρεία που είναι σε μεγάλο βαθμό ενσωματωμένη στο εγχώριο δίκτυο παραγωγής» και ότι οι διακοπές στην παραγωγή της μπορούν «να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μακροοικονομία».
Δεδομένου ότι η Boeing είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας των ΗΠΑ, η ασθενέστερη ζήτηση για τα αεροπλάνα της θα σήμαινε λιγότερες εξαγωγές.
Η Boeing δεν έχει ανακοινώσει αν θα σταματήσει να παράγει κάποιο από τα αεροσκάφη της, αλλά τα σχέδιά της να αυξήσει την παραγωγή του 737 Max βρίσκονται σε αναμονή καθώς η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας περιμένει το σχέδιο της εταιρείας σχετικά με το πώς θα τερματίσει τα συνεχιζόμενα προβλήματα ποιότητας.
Όπως είναι λογικό, τα χρόνια προβλημάτων της Boeing οδήγησαν στην επιτυχία του Γάλλου ανταγωνιστή της. Η Airbus την ξεπέρασε, για να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροσκαφών στον κόσμο.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι εύκολο για τις αεροπορικές εταιρείες να αλλάξουν κατασκευαστές από τη μια μέρα στην άλλη. Εάν οι αμερικανικές εισαγωγές αεροπλάνων Airbus για εγχώριους αερομεταφορείς αυξηθούν, ενώ η Boeing υφίσταται πράγματι ασθενέστερη ζήτηση, αυτό θα επιβάρυνε το ΑΕΠ της Αμερικής.
Πηγή: moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οριακές μεταβολές στη σκιά του πληθωρισμού