Μικρότερο από το αναμενόμενο το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας το 2023

"Η Ισπανία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση: αναπτύσσεται πέντε φορές περισσότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης"

Κάτω από τον στόχο της Κυβέρνησης, στο 3,7%, μειώθηκε το 2023 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας λόγω της ισχυρής ανάπτυξης, δήλωσε την Τετάρτη ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Το ποσοστό του 3,7% ήταν μικρότερο από το 3,9% που προέβλεπε η ισπανική Κυβέρνηση και πέραν της μίας ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερο από το 2022, όταν είχε ανέλθει στο 4,8%.

Αυτή η μείωση του ελλείμματος επιτεύχθηκε καθώς η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,5% το 2023, παρουσιάζοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, είπε ο κ. Σάντσεθ, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

"Η Ισπανία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση: αναπτύσσεται πέντε φορές περισσότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης", είπε ο σοσιαλιστής ηγέτης, υπεραμυνόμενος των πολιτικών της Κυβέρνησής του για την "αναδιανομή" του πλούτου και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

"Αναδιανέμουμε την οικονομική ανάπτυξη, αυξάνουμε τις συντάξεις, αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό και ενισχύουμε τις δημόσιες υπηρεσίες, και το κάνουμε με δημοσιονομικά υπεύθυνο τρόπο", υπογράμμισε.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας, η οποία οφείλεται στον αριθμό ρεκόρ τουριστών, επέτρεψε επίσης στη Μαδρίτη να μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο 107,7%, σύμφωνα με το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο της Ισπανίας INE.

Η ισπανική Κυβέρνηση διαβεβαίωσε τις Βρυξέλλες ότι θα συνεχίσει την πολιτική εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, μειώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμά της στο 3,0% του ΑΕΠ - το μέγιστο όριο το οποίο καθορίζεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

"Έχουμε σαφή δέσμευση να μειώσουμε το έλλειμμα και τον λόγο του χρέους" έναντι του ΑΕΠ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κάρλος Κέρπο στην οικονομική εφημερίδα «Expansion».

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, το δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών μελών πρέπει θεωρητικά να παραμένει ίσο ή κάτω από το συμβολικό ποσοστό του 3,0%, ενώ ο λόγος του χρέους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, στις αρχές του περασμένου μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη συμφώνησαν να μεταρρυθμίσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι θεωρούνται παρωχημένοι και σπάνια τηρούνται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Δείχνει τον Ιούνιο για την πρώτη μείωση των επιτοκίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ