Στοιχεία σοκ από ΟΗΕ: 1 δισ. γεύματα καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε μέρα

Την ώρα που 783 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν χρόνια πείνα.

Η σπατάλη τροφίμων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το 2022, σε μια περίοδο έντονης ακρίβειας σε όλο τον κόσμο και υψηλού πληθωρισμού, που έκανε την τροφή απρόσιτη για εκατομμύρια ανθρώπους.

Παρόλα αυτά, το 19% των τροφίμων που παρήχθησαν παγκοσμίως, ή αλλιώς 1,05 δισεκατομμύρια τόνοι, κατέληξαν στα σκουπίδια σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ για τον δείκτη απορριμμάτων τροφίμων, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, παρακολουθεί την πρόοδο των χωρών να μειώσουν στο μισό τη σπατάλη τροφίμων έως το 2030.

Αντί αυτού όμως, ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι από το 2019 η σπατάλη τροφίμων αυξήθηκε σημαντικά. Τότε είχε υπολογιστεί στο 17% των τροφίμων που παρήχθησαν παγκοσμίως, η 1,03 δισεκατομμύρια τόνοι, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν από τότε ότι η εικόνα θα γίνει χειρότερη με τα χρόνια.

Και δεν είχαν άδικο. Κάθε ένας από εμάς, σπαταλά περίπου 79 κιλά τροφής ετησίως, αρκετή για να ταίσει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

Το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων - το 60% - προέρχεται από τα νοικοκυριά ενώ το 28% από υπηρεσίες φαγητού όπως εστιατόρια και το 12% από λιανοπωλητές.

«Πρόκειται για μια παρωδία», υποστηρίζει η συν-συγγραφέας της έκθεσης Clementine O’Connor. «Δεν έχει νόημα αυτό που συμβαίνει και είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα, αλλά μέσω της συνεργασίας και της συστημικής δράσης, μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Έλλειψη τροφής και τιμές στα ύψη

Η έκθεση έρχεται σε μια εποχή, που 783 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν χρόνια πείνα ενώ σε πολλά μέρη του πλανήτη η επισιτιστική κρίση όλο και βαθαίνει.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης: Μαύρη αγορά και ξέπλυμα χρήματος συνθέτουν την αγορά ακινήτων στα κατεχόμενα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ