Οι νέες είσοδοι στη φετινή λίστα του Forbes – Οι διάσημοι, οι θρύλοι και οι αυτοδημιούργητοι

Στις νέες εισόδους στη λίστα περιλαμβάνονται ένας θρύλος του του NBA, ένας εμβληματικός σχεδιαστής μόδας και μια διάσημη ποπ σταρ - Οι Ελληνες των 25 δισ. δολαρίων

Η φετινή λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη περιλαμβάνει 115 περισσότερους υπερπλούσιους από πέρσι. Συγκεκριμένα, φέτος ανήλθαν στο ρεκόρ των 2.781 με συνολική αξία, επίσης ρεκόρ, 14,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων .

Στις νέες εισόδους στη λίστα περιλαμβάνονται ένας θρύλος του του NBA, ένας εμβληματικός σχεδιαστής μόδας και μια διάσημη ποπ σταρ που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Συνολικά έχουν περιουσία 510 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο, και προέρχονται από 32 χώρες.

Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή. Συμμετέχουν με 67 Αμερικανούς να εντάσσονται στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων. Ο πλουσιότερος ανάμεσά τους είναι ο Τοντ Γκρέιβς, ο ιδρυτής της αλυσίδας φαστ φουντ Raising Cane’s, του οποίου η καθαρή περιουσία ανέρχεται σε 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα διατηρεί τη δεύτερη θέση, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των νέων δισεκατομμυριούχων της από πέρυσι, σε 31, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίσει η οικονομία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι πλουσιότεροι είναι η Maggie Gu, η Molly Miao και ο Ren Xiaoqing (αξίας περίπου 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία), ιδρυτές του νέου γίγαντα της γρήγορης μόδας Gen Z, Shein.

Η Ινδία, πρόσθεσε 25 νέους δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένης της Renuka Jagtiani (4,8 δισεκατομμύρια δολάρια), CEO του ομίλου ηλεκτρονικού εμπορίου Landmark Group, ο οποίος ιδρύθηκε από τον σύζυγό της Micky Jagtiani, που πέθανε τον Μάιο του 2023.

Ο πιο πλούσιος νεοφερμένος από όλους είναι ο Ιταλός Andrea Pignataro. Πρώην trader ομολόγων της Salomon Brothers, ίδρυσε την εταιρεία χρηματοοικονομικού λογισμικού ION Group με έδρα το Λονδίνο το 1999 και την μεγάλωσε μέσω εξαγορών υψηλού προφίλ σε σημαντικό ανταγωνιστή της Bloomberg LP και της FactSet. Ο Pignataro, 53 ετών, εκτιμάται ότι αξίζει 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στον Όμιλο ION και άλλες συμμετοχές που περιλαμβάνουν το Canouan Estate, έκτασης 1.280 στρεμμάτων, μια τεράστια συλλογή από πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία στον παράδεισο του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών στην Καραϊβική.

Οι νέες είσοδοι γένους θηλυκού

Οι πλουσιότερες γυναίκες που εντάχθηκαν στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη είναι η Sofia Högberg Schörling και η αδελφή της Märta Schörling Andreen. Οι δύο κόρες του σουηδού μεγιστάνα επενδύσεων Melker Schörling, ο οποίος πέθανε στα τέλη του 2023. Η καθαρή περιουσία της καθεμιάς εκτιμάται σε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι μεταξύ 46 γυναικών που έγιναν δισεκατομμυριούχοι τον περασμένο χρόνο.

Η διασημότερη… των διασήμων

Η πιο διάσημη νεοεισερχόμενη στη λίστα Forbes δεν είναι άλλη από την Τέιλορ Σουίφτ, της οποίας η περιοδεία σε πέντε ηπείρους είναι η πρώτη που ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα. Η 34χρονη ποπ σταρ συγκέντρωσε περιουσία περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τα κέρδη από την παγκόσμια περιοδεία της, την αξία του μουσικού της καταλόγου και το χαρτοφυλάκιό της με ακίνητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σουίφτ είναι η πρώτη μουσικός που κέρδισε το δεκαψήφιο status αποκλειστικά με βάση τα τραγούδια και τις ερμηνείες της.

Ο θρύλος του NBA και επιχειρηματίας Earvin “Magic” Johnson μπήκε για πρώτη φορά στο λίστα, με εκτιμώμενη καθαρή αξία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χάρη σε επενδύσεις σε επαγγελματικές αθλητικές ομάδες, κινηματογραφικές αίθουσες, franchises στα Starbucks, ακίνητα και στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.

Και ο γάλλος σχεδιαστής μόδας Christian Louboutin, ο άνθρωπος πίσω από τα εμβληματικά ψηλοτάκουνα με την κόκκινη σόλα, εντάσσεται στις τάξεις των υπερπλουσίων με περιουσία που υπολογίζεται σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι «αυτοδημιούργητοι»

Περισσότεροι από τους μισούς από τους νεοφερμένους φέτος είναι «αυτοδημιούργητοι» δισεκατομμυριούχοι, που σημαίνει ότι ίδρυσαν τις εταιρείες που τους έκαναν πλούσιους αντί να κληρονομήσουν την περιουσία τους. Ο νεότερος από τους αυτοδημιούργητους νεοφερμένους είναι ο Ιάπωνας Shunsaku Sagami, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας M&A Research Institute με έδρα το Τόκιο, η οποία χρησιμοποιεί AI για να βρει αγοραστές για εταιρείες. Ο 33χρονος απόφοιτος του πανεπιστημίου του Κόμπε τώρα υπολογίζεται σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η νεότερη

Στα 19 της, η Livia Voigt δεν είναι μόνο η νεότερη νεοφερμένη φέτος, αλλά και η νεότερη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο.

Η Voigt και η μεγαλύτερη αδερφή της Dora Voigt de Assis κληρονόμησαν μια περιουσία 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία με βάση τα μερίδιά τους στη βραζιλιάνικη εταιρεία κατασκευής στροβίλων WEG, η οποία ιδρύθηκε από τον παππού τους Βέρνερ Ρικάρντο Βόιγκτ.

Ο μεταποιητικός τομέας αναδεικνύεται ως ο πιο σημαντικός δρόμος για τη δημιουργία νέου πλούτου φέτος, με 46 νέους δισεκατομμυριούχους.

Ακολουθεί ο τομέας της τεχνολογίας με 38 νεοεισερχόμενους και ο κλάδος των χρηματοοικονομικών με 37 νέους δισεκατομμυριούχους.

Οι Ελληνες των 25 δισ. δολαρίων

Δέκα Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές βρίσκονται στην χρυσή λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους για το 2024 με την Ελλάδα να μετρά 4 επιπλέον εισόδους σε σχέση με το 2023.

Ήταν μια χρονιά ορόσημο για τους δισεκατομυριούχους. Το Forbes βρήκε 2.781 δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο για τη φετινή λίστα – 141 περισσότερους από το 2023 και 26 περισσότερους από το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2021. Οι υπερ-πλούσιοι είναι επίσης πλουσιότεροι από ποτέ, με τον συνδυασμένο πλούτο τους να φτάνει τα 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια – 2 τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό, τι μόλις πριν από ένα χρόνο και 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ, που επίσης σημειώθηκε το 2021.

Oι Έλληνες με περιουσίες που ζαλίζουν

Η Μαρία Αγγελικούση κατάφερε και φέτος να διατηρήσει την πρωτιά μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων και να βρίσκεται στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Πλέον η 432η πιο πλούσια στον κόσμο, από 455η το 2023, με περιουσία 6,4 δισ. δολάρια.

Στη δεύτερη θέση μεταξύ των Ελλήνων ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με 3,3 δισ. δολάρια, έναντι 3,2 δισ. δολάρια το 2023. 

Σταθερά στην τρίτη θέση ο Φίλιππος Νιάρχος, όπως και το 2023, με αξία 2,8 δισ. δολάρια.

Στη τέταρτη θέση ο Γιώργος Προκοπίου και η οικογένειά του, νέα είσοδος στη λίστα του Forbes, με αξία 2,6 δισ. δολάρια, βρίσκεται στην 1286η θέση μεταξύ των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο.

Στην πέμπτη θέση μία ακόμα νέα είσοδος, αυτή του Κωνσταντίνου Μαρτίνου και της οικογενείας του, με 2,3 δισ. δολάρια και στην 1438η θέση της κατάταξης.

Στην έκτη θέση βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης και η οικογένειά του. H αξία του εκτιμάται στα 2,2 δισ. δολάρια, αυξημένη σε σχέση με πέρσι, που υπολογιζόταν στα 1,5 δισ. δολάρια.

Στην έβδομη θέση ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο οποίος είχε παρουσία και στην περσινή λίστα. Η περιουσία του έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2023 από 1,9 δισ. δολάρια στα 2,2 δισ. δολάρια.

Στην όγδοη θέση η Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της με περιουσία 1,8 δισ. δολάρια, αυξημένη συγκριτικά με τα 1.6 δισ. δολάρια το 2023.

Την ελληνική 10άδα συμπληρώνουν δύο νέες είσοδοι στη λίστα του Forbes: ο Ανδρέας Μαρτίνος και η οικογένειά του με 1,8 δισ. δολάρια περιουσία και ο Αθανάσιος Μαρτίνος και η οικογένειά του με 1,5 δισ. δολάρια περιουσία.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Forbes: Οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ