Στο Λονδίνο για τα επόμενα βήματα στο Brexit η Τερέζα Μέι

Η κα Μέι δέχεται μεταξύ άλλων τον Υπουργό Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, τον Υπουργό Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, τον υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία Τζούλιαν Σμιθ και τον πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Μπράντον Λιούις.

Συναντήσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ με Υπουργούς της έχει το μεσημέρι η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία του Brexit μετά από το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Η κα Μέι δέχεται μεταξύ άλλων τον Υπουργό Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, τον Υπουργό Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, τον υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία Τζούλιαν Σμιθ και τον πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Μπράντον Λιούις.
 
Σύμφωνα με εκπρόσωπό της, η κα Μέι θα περάσει το Σαββατοκύριακο εργαζόμενη στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς.
 
Στη Βουλή των Κοινοτήτων, εν τω μεταξύ, ο Υφυπουργός Brexit Κουάσι Κουαρτένγκ επιβεβαίωσε μετά από επίμονες ερωτήσεις βουλευτών ότι η κυβέρνηση προτίθεται όντως να φέρει προς ψήφιση για τρίτη φορά τη συμφωνία του Brexit εντός της επόμενης εβδομάδας, χωρίς να προσδιορίσει όμως την ημέρα.
 
Ο εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού είπε, εξάλλου, ότι η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του αιτήματος να επικυρωθούν οι πρόσθετες νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από την ΕΕ για τον προσωρινό χαρακτήρα του ‘backstop’ συνιστούν επαρκή αλλαγή ουσίας στη συμφωνία του Brexit.
 
Η επισήμανση αυτή είχε ως παραλήπτη τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, ο οποίος είχε προκαλέσει αίσθηση την περασμένη εβδομάδα όταν είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι ο κανονισμός του σώματος δεν επιτρέπει δεύτερη ψηφοφορία επί πρότασης που έχει απορριφθεί εάν δεν έχουν γίνει αλλαγές ουσίας σε αυτή.
 
Ο κ. Κουαρτένγκ είπε παράλληλα ότι τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα υποβληθεί προς έγκριση στη Βουλή το νομοθέτημα που θα αλλάζει την ημερομηνία εξόδου του Brexit, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Ο Υφυπουργός άφησε να εννοηθεί επίσης ότι αν η συμφωνία του Brexit απορριφθεί εκ νέου από τους βουλευτές, τότε θα γίνουν διευθετήσεις για «ενδεικτικές ψηφοφορίες» επί άλλων πιθανών σεναρίων του Brexit.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πολλοί βουλευτές, ακόμα και από το Συντηρητικό Κόμμα, κατέκριναν την Πρωθυπουργό για το διάγγελμα της Τετάρτης με το οποίο επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο στο Brexit αποκλειστικά στη Βουλή των Κοινοτήτων.
 
Μάλιστα ο βουλευτής των Εργατικών Τανμαντζίτ Ντέσι κάλεσε την κα Μέι να προσέλθει στη Βουλή για να απολογηθεί στους βουλευτές

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ