«Καλπάζουν» ο χρυσός και το ασήμι - Οικονομική αβεβαιότητα πίσω από το ράλι

Πώς οι πολεμικές συρράξεις και η αστάθεια πλήττουν την παγκόσμια αγορά - Η πρόβλεψη του καθηγητή Οικονομικών, Μάριου Ζαχαριάδη, για τις τιμές του πετρελαίου

Τιμές ρεκόρ σημειώνουν ο χρυσός και το ασήμι διεθνώς, με τους αναλυτές να βλέπουν συνέχεια του ανοδικού ράλι, καθώς τα σενάρια για μειώσεις των επιτοκίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2024 κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Η γεωπολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να ρίχνει λάδι στη φωτιά, πλήττει την παγκόσμια αγορά και στρέφει την προσοχή των επενδυτών στα πολύτιμα μέταλλα.

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, ο Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Μάριος Ζαχαριάδης, σημείωσε ότι η εκτόξευση στις τιμές χρυσού και ασημιού είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με την γεωπολιτική αβεβαιότητα, την κατάσταση στη Γάζα και τον κίνδυνο διεύρυνσης της σύρραξης. Όπως σχολίασε ο κ. Ζαχαριάδης, αν και ξεπεράστηκαν τα όποια προβλήματα προέκυψαν στο διεθνές εμπόριο από τον εγκλεισμό κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, εντούτοις προέκυψαν νέα ζητήματα.

«Υπάρχει μία σύρραξη που συνεχίζεται, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μία άλλη σύρραξη μεμονωμένη, η οποία, όμως, απειλεί να διευρυνθεί και είναι μια απειλή γενικότερα για τη Δύση», ανέφερε και τόνισε ότι «όλα αυτά κάνουν δυσκολότερο τον σχεδιασμό που χρειάζεται για το διεθνές εμπόριο από πλευράς των επιχειρήσεων […] Έτσι, όσον αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία, έχουν αποκλειστεί σε κάποιο βαθμό δύο μεγάλοι παραγωγοί σε σημαντικά προϊόντα και όσον αφορά την περιοχή κοντά στη Γάζα, είναι περιοχή στην οποία βασίζεται το παγκόσμιο για το πετρέλαιο και τα παράγωγά του. Άρα αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό και βεβαίως δημιουργεί τις ανασφάλειες και για το διεθνές εμπόριο».

«Φωτιά» στις τιμές πετρελαίου, αλλά τα χειρότερα έρχονται

Ανοδική τάση υπάρχει και στην τιμή του πετρελαίου, σχολίασε ο κ. Ζαχαριάδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι «είχε πάει σε αρκετά ψηλότερα επίπεδα το Φθινόπωρο του 2023 και πολύ υψηλότερα το καλοκαίρι του 2022». Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αυξητική τάση του πετρελαίου δεν έχει κορυφωθεί ακόμη και είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε ότι, από οικονομικής πλευράς, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουμε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αυτή τη στιγμή. «Δεν υπάρχει αυξητική τάση στη ζήτηση λόγω ψηλών ρυθμών ανάπτυξης, άρα και αυτό πιθανόν να συνδέεται και με γεωπολιτικούς παράγοντες αλλά και με την προσπάθεια των κρατών που παράγουν πετρέλαιο να κρατήσουν πιο ψηλά τις τιμές».

Ερωτηθείς για άλλα προϊόντα, οι τιμές των οποίων επίσης κινούνται ανοδικά, όπως τη βανίλια και το κακάο, ο κ. Ζαχαριάδης ξεκαθάρισε ότι για κάθε αγαθό μπορεί να υπάρχουν πολύ ειδικοί παράγοντες που συνηγορούν σε μια αύξηση της τιμής του.

Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση: Πρώτα η εγγυητική και μετά συζητήσεις για το λιμάνι Λάρνακας (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ