EKT: Το τελευταίο «δύσκολο μίλι» πριν τη μείωση των επιτοκίων

Οι αγορές θέλουν πάντως να γνωρίζουν από σήμερα πότε και με ποιο ρυθμό η ΕΚΤ θα μειώσει την τιμή του χρήματος

Στη Φρανκφούρτη, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφασίζει σήμερα για μια αλλαγή 180 μοιρών στη νομισματική πολιτικής, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη περικοπής των επιτοκίων από τον Ιούνιο, αλλά με πολλές φωνές να ζητούν τη μείωσή τους, από τώρα.

«Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί, αλλά και τον τραπεζικό δανεισμό να μειώνεται καθώς το χρήμα παραμένει ακριβό, με αποτέλεσμα να υποφέρει η οικονομία στην ευρωζώνη, αρκετοί τραπεζίτες διερωτώνται γιατί πρέπει να περιμένουμε ως τον Ιούνιο για να αρχίσουν οι περικοπές στα επιτόκια», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» παράγοντες της αγοράς.

«Το μόνο μειονέκτημα παραμένει η πεισματικά υψηλή δυναμική του πληθωρισμού για τις υπηρεσίες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της NordLB, Κρίστιαν Λιπς. «Οι επερχόμενες μισθολογικές συμφωνίες έχουν μεγάλη σημασία εδώ, γι’ αυτό η ΕΚΤ θέλει να περιμένει νέα δεδομένα για τις μισθολογικές εξελίξεις».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιεργκ Κράμερ, τονίζει μάλιστα ότι «στη μάχη κατά του πληθωρισμού, το τελευταίο μίλι είναι το πιο δύσκολο».

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πάντως στη «Ν» ότι στη σημερινή συνεδρίαση -την πρώτη μετά την παρουσίαση του νέου επιχειρησιακού πλαισίου της ΕΚΤ- θα παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά είναι πιθανό η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ να δώσει λεπτομέρειες για ορισμένα ζητήματα που εκκρεμούν, όπως οι στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs), που είναι κομβικής σημασίας προκειμένου τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής να φθάσουν στους πολίτες. Μέσω των TLTROs η ΕΚΤ παρέχει στις τράπεζες πιο μακροπρόθεσμα δάνεια με ευνοϊκό κόστος και τις ενθαρρύνει να χορηγούν με τη σειρά τους δάνεια στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ. Έτσι, το κόστος δανεισμού διατηρείται χαμηλό και στηρίζονται οι δαπάνες και οι επενδύσεις.

Οι αποπληρωμές TLTROs

Στην τελευταία έρευνα αναλυτών από το Bloomberg, στην οποία ερωτώνται για το περιεχόμενο της συνεδρίασης της ΕΚΤ, το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα εισαγάγει τις νέες της πράξεις TLTRO, πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2025. Η πιο επαναλαμβανόμενη απάντηση πάντως υποδηλώνει ότι δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2026, μια επιλογή που επέλεξε το 33% των ερωτηθέντων.

Το 52% των ερωτηθέντων πιστεύει επίσης ότι τα νέα TLTRO θα έχουν περιορισμένο μέγεθος, γεγονός που θα εμπόδιζε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να πάνε στην ΕΚΤ για να ζητήσουν ρευστότητα χωρίς έλεγχο, με όποιον κίνδυνο αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, η πλειονότητα των ερωτηθέντων αναφέρει ότι η λήξη αυτών των πράξεων αναχρηματοδότησης θα είναι μεταξύ 7 και 12 μηνών.

Τι θέλουν οι αγορές

Οι αγορές θέλουν πάντως να γνωρίζουν από σήμερα πότε και με ποιο ρυθμό η ΕΚΤ θα μειώσει την τιμή του χρήματος, κάτι όμως που η Λαγκάρντ έχει καταστήσει πολύ σαφές τους τελευταίους μήνες είναι πως όλες οι αποφάσεις εξαρτώνται πλέον από δεδομένα.

«Έχουν περάσει άλλωστε μόλις πέντε εβδομάδες από την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και είναι λίγα τα πρόσθετα στοιχεία, γεγονός που καθιστά δύσκολο για μια κεντρική τράπεζα που εξαρτάται από τα δεδομένα να αποκλίνει από την πορεία της», τονίζει ο Κέβιν Τόζετ, στέλεχος της Carmingnac. «Δεν περιμένουμε μεγάλες αλλαγές από την ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα», εξηγούν από την Bank of America. «Η εμπιστοσύνη ότι πλησιάζουμε πιο κοντά στην έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων αυξάνεται, κατά την άποψή μας, αλλά εξακολουθεί να εξαρτάται από τα δεδομένα ,που δεν επαρκούν για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.

Το βασικό στοιχείο για την ευρωζώνη που έχει δημοσιευτεί έκτοτε είναι ο πληθωρισμός για τον μήνα Μάρτιο, που ήταν στο 2,4%, σε ετήσια βάση. Αν και είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει παρατηρηθεί στην ευρωζώνη από τον Ιούλιο του 2021, η μείωση αυτή δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να αποφασίσει η ΕΚΤ να αλλάξει ξαφνικά, τα επιτόκια σε αυτή τη συνεδρίαση.

Οι αγορές συνεχίζουν να προεξοφλούν τρεις έως τέσσερις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ εφέτος, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, αλλά υπάρχει έντονη διαφωνία «γερακιών» -«περιστεριών», αν πρέπει να ακολουθήσει αμέσως μια νέα περικοπή τον Ιούλιο.

Το χαρτοφυλάκιο τίτλων

Αναφορικά με το νέο «διαρθρωτικό χαρτοφυλάκιο τίτλων» που παρουσίασε η ΕΚΤ στην τελευταία της συνεδρίαση, υπάρχουν επίσης πολλά άγνωστα προς επίλυση. A priori, όλα δείχνουν ότι θα είναι ένα είδος παράλληλης ισορροπίας με αυτήν που διατηρεί ήδη ο οργανισμός και ότι προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ευέλικτα για να στηρίξει την οικονομία με ρευστότητα.

Το θέμα αναμένεται να αποσαφηνίσει σήμερα η Λαγκάρντ, με τους αναλυτές να πιστεύουν ότι αυτό το νέο χαρτοφυλάκιο τίτλων θα αποτελείται από κρατικά ομόλογα, με χρέη τόσο από το κράτος όσο και από τις περιφερειακές διοικήσεις κάθε χώρας, καθώς και εταιρικά χρεόγραφα. Σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, αυτό το νέο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ θα έχει διάρκεια μεταξύ 3 και 5 ετών.

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας έχει τονίσει την ανάγκη να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ισχυρή παρουσία στις αγορές, παρέχοντας ρευστότητα στις τράπεζες, αλλά και διακρατώντας σε σταθερά βάση ομόλογα σημαντικού ύψους, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές κρίσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Μαύρα σύννεφα για τη «βασίλισσα μέλισσα» φον ντερ Λάιεν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ