Offcanvas
Offcanvas

Κόσμος

Δολάριο: Στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2022

Δολάριο: Στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2022

Το ευρώ και η στερλίνα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από πέρυσι τον Νοέμβριο

Το δολάριο οδεύει προς την πιο ισχυρή εβδομαδιαία επίδοση από το 2022 αφότου τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ προκάλεσαν αναστάτωση στις αγορές. 

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 1,6% έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη αυτή την εβδομάδα, στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από το Σεπτέμβριο του 2022, καθώς οι traders άλλαξαν τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές μειώσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ.

Το ευρώ και η στερλίνα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από πέρυσι τον Νοέμβριο, στο 1,0642 και 1,2447 έναντι του δολαρίου αντίστοιχα, ενώ το γιέν βούλιαξε σε χαμηλό 34 ετών.  

«Οι ΗΠΑ αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση με την πολύ χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και τώρα με την αυστηρή νομισματική πολιτική, που αποτελούν συνταγή για ένα πιο ισχυρό δολάριο», αναφέρει ο Quentin Fitzsimmons, διαχειριστής κεφαλαίου της T Rowe Price.

Το θέμα που απασχολεί πλέον τις αγορές είναι η απόκλιση. Τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 3,5% το Μάρτιο έκαναν τους traders να αυξήσουν τα στοιχήματά τους ότι η Fed ενδεχομένως να μειώσει μόνο μία φορά τα επιτόκιά της φέτος έναντι προσδοκιών για έξι επιτοκιακές μειώσεις στην αρχή Ιανουαρίου. Αντίθετα, η ΕΚΤ έδωσε την Πέμπτη το πιο ξεκάθαρο σήμα ότι ετοιμάζεται για επιτοκιακή μείωση τον Ιούνιο. 

Οι πιέσεις στο ευρώ αυξήθηκαν επειδή υπάρχει αυξανόμενη προσδοκία ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσουν πιο γρήγορα σε σχέση με τις ΗΠΑ. Σε εβδομαδιαία βάση, το ευρώ υποχώρησε 1,8%, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το Σεπτέμβριο του 2022.

«Όλα δείχνουν ότι η απόκλιση αυτή πιέζει το ευρώ έναντι του δολαρίου», αναφέρει ο Κρις Τέρνερ, επικεφαλής των διεθνών αγορών της ING. Η αλλαγή κλίματος ώθησε το spread μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών 10ετών στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019, στις 217 μονάδες βάσης. 

Την ίδια στιγμή, έχουν αυξηθεί οι φημολογίες ότι η σουηδική κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια το Μάιο, αφότου τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Σουηδία ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου. 

Ωστόσο, μία σταθερή άνοδος του δολαρίου θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε χώρες που θέλουν μεν μείωση των επιτοκίων χωρίς ωστόσο αυτό να πλήξει τα νομίσματά τους και να επιταχύνει τις αυξήσεις των τιμών. Η προοπτική επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την άνοδο των τιμών πετρελαίου με το brent να ξεπερνά σήμερα τα 92 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2023 εν μέσω γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή. 

«Και άλλες κεντρικές τράπεζες δεν θέλουν αποδυνάμωση των νομισμάτων τους….γιατί αυτό συνεπάγεται εισαγωγόμενο πληθωρισμό», σημειώνει ο Τζέιμς Νοβότνι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Jupiter Asset Management. 

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης: 

Τελευταία Νέα

Τελευταία νέα

Οι τιμές καθορίζουν την επιλογή παρόχου κινητής στην Κύπρο

Οι τιμές καθορίζουν την επιλογή παρόχου κινητής στην Κύπρο

Σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές επιλέγει εταιρεία με βάση τις προσφορές - Στο 8,4/10 η συνολική ικανοποίηση από τις υπηρεσίες

34.787 νέες εγγραφές οχημάτων στο επτάμηνο - Άνοδος 11,5% σε σχέση με πέρσι

34.787 νέες εγγραφές οχημάτων στο επτάμηνο - Άνοδος 11,5% σε σχέση με πέρσι

Τα υβριδικά διατηρούν την πρωτιά με μερίδιο 51,9%, ενώ σχεδόν επτά στα δέκα επιβατηγά που εγγράφηκαν ήταν μεταχειρισμένα

ΕΚΤ: Αιφνιδιάστηκε από την πώληση ευρώ από τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Αιφνιδιάστηκε από την πώληση ευρώ από τις ΗΠΑ

Η ΕΚΤ ενημερώθηκε μετά την συναλλαγή - Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η κίνηση των ΗΠΑ

Χορηγία €10.000 για υποτροφίες σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Χορηγία €10.000 για υποτροφίες σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Το «Ταμείο Ημέρας Αγάπης Παιδιού» χρηματοδοτεί 10 υποτροφίες των €1.000 για φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Το μέτρο αποφασίστηκε μετά τα προβλήματα συμφόρησης που παρατηρούνταν στο αεροδρόμιο

Χρυσός: Καλπάζει προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο – Μια ανάσα από τα $4.300

Χρυσός: Καλπάζει προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο – Μια ανάσα από τα $4.300

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται σχεδόν 6% στην εβδομάδα, με τους επενδυτές να αξιοποιούν τις διορθώσεις των τιμών, παρά τη…

Συντεχνία της Cyta ζητά να ανακληθεί διορισμός στο νέο ΔΣ

Συντεχνία της Cyta ζητά να ανακληθεί διορισμός στο νέο ΔΣ

Κάνει λόγο για σύγκρουση συμφερόντων και ζητά να διερευνηθεί η διαδικασία επιλογής

Τραμπ: Νέοι δασμοί 15% στο πολυπυρίτιο για ημιαγωγούς και φωτοβολταϊκά με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανίας

Τραμπ: Νέοι δασμοί 15% στο πολυπυρίτιο για ημιαγωγούς και φωτοβολταϊκά με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει δασμούς 15% και κατώτατες τιμές στο εισαγόμενο πολυπυρίτιο, ενισχύοντας την αμερικανική παραγωγή…

CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X