Τι μέλλει γενέσθαι στην οικονομία – Προβλέψεις εν αναμονή του ανοίγματος της Wall

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τις τιμές του πετρελαίου;

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί μετά την επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ. Προς το παρόν αποφεύχθηκε ο κίνδυνος ευρύτερης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, με το βλέμμα όλων τώρα να στρέφεται στις διεθνείς αγορές και τη διαμόρφωση των τιμών στον ενεργειακό τομέα, εν αναμονή και του ανοίγματος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηστάσου, Αναπληρωτής Καθηγητής στον τομέα της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σχολίασε ότι η επίθεση ήταν προβλέψιμη και, επειδή δεν υπάρχει κάποια διακοπή στην τροφοδοσία πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ, δεν προβλέπουμε να ανέβει σημαντικά η τιμή του αργού πετρελαίου. Ο ίδιος σημείωσε ότι το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, διότι δεν έχουν ανοίξει οι διεθνείς αγορές, ενώ επίσης βρισκόμαστε εν αναμονή της αντίδρασης του Ισραήλ.

Πτωτικά κινείται η τιμή του πετρελαίου – «Έγινε το αντίθετο από αυτό που περιμέναμε»

Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ έχει πέσει στα 90 δολάρια το βαρέλι, από τα 92 που είχε φτάσει την περασμένη εβδομάδα, στο ψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο. Η τιμή του αργού πετρελαίου βρίσκεται στα 85 δολάρια το βαρέλι. «Συνέβη το αντίθετο από ό,τι αναμέναμε», σχολίασε ο κ. Χατζηστάσου, ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι το άνοιγμα των μεγάλων αγορών που ορίζουν τις τιμές του πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αποκαλύψει το τι σημαίνει για τις αγορές αυτή η αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Σε άλλο σημείο, ο κ. Χατζηστάσου επισήμανε ότι, «αν υπάρξει κάποιο εμπόδιο ως προς την τροφοδοσία της αγοράς μέσω των Στενών του Ορμούζ, τότε ενδεχομένως να εκτοξευτεί πάνω από το υψηλό όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι το πετρέλαιο».

Τι αναμένουμε με το άνοιγμα της Wall Street και το «κακό» σενάριο

Ερωτηθείς τι αναμένουμε με το άνοιγμα των μεγάλων Χρηματιστηρίων, ο κ. Χατζηστάσου σημείωσε ότι προβλέπεται μία μικρή άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, αλλά όχι εκτόξευση των τιμών. Όσο για το σενάριο το Ισραήλ να προχωρήσει σε μια στοχευμένη επιχείρηση, σχολίασε ότι «κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλες επιπτώσεις αυτή τη στιγμή που όλοι περιμένουν πώς και πώς να μειωθούν τα επιτόκια και να διατηρήσουν την εύθραυστη ανάκαμψη στην παγκόσμια αγορά και κυρίως σε χώρες οι οποίες είναι πιο ευάλωτες. Να θυμίσουμε τη Γερμανία, η οποία έχει υποστεί μεγάλη επίπτωση από τις αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων, κυρίως του φυσικού αερίου, αφού σταμάτησε να εισάγει από τη Ρωσία». Μια κλιμάκωση αυτής της διένεξης δεν θα ωφελήσει κανέναν, κατέληξε ο κ. Χατζηστάσου.

Διαβάστε επίσης: Εως 1,35 δισ. δολάρια το κόστος της αναχαίτησης για το Ισραήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ