Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων

«Ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος...»

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τρίτη ότι «είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο» για να υπάρξει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός μειώνεται στον στόχο της τράπεζας και πρόσθεσε ότι η αμερικανική οικονομία, αν και κατά τα άλλα ισχυρή, δεν έχει δει τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο στόχο της τράπεζας, υποδεικνύοντας έτσι ότι είναι απίθανο να υπάρξουν σύντομα μειώσεις επιτοκίων.

Μιλώντας σε ένα φόρουμ πολιτικής που επικεντρώθηκε στις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Καναδά, ο κ. Πάουελ είπε ότι ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να κάνει την πορεία του προς τα κάτω, δεν έχει κινηθεί αρκετά γρήγορα και η τρέχουσα κατάσταση της πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει άθικτη.

"Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σταθερή ανάπτυξη και συνεχή δυναμική στην αγορά εργασίας, αλλά και έλλειψη περαιτέρω προόδου μέχρι στιγμής φέτος για την επιστροφή στον στόχο μας για πληθωρισμό 2%", είπε ο επικεφαλής της Fed κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πάνελ.

Απηχώντας πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι το τρέχον επίπεδο πολιτικής πιθανότατα θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου ο πληθωρισμός πλησιάσει περισσότερο τον στόχο.

Από τον Ιούλιο του 2023, η Fed διατηρεί το επιτόκιο αναφοράς της σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% -5,5%, το υψηλότερο των τελευταίων 23 ετών. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα 11 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2022.

"Τα πρόσφατα στοιχεία σαφώς και δεν μας έδωσαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αντίθετα δείχνουν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο για να επιτευχθεί αυτή η εμπιστοσύνη", σημείωσε.

"Τούτου λεχθέντος, πιστεύουμε ότι η πολιτική είναι καλά τοποθετημένη για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε", πρόσθεσε.

Ο κ. Πάουελ είπε ακόμη ότι μέχρι ο πληθωρισμός να παρουσιάσει μεγαλύτερη πρόοδο, "μπορούμε να διατηρήσουμε το τρέχον επίπεδο περιορισμού για όσο διάστημα χρειαστεί".

Τα σχόλια ακολουθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, τα οποία ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε ετήσιο ποσοστό 3,5% - αρκετά μακριά από το μέγιστο ποσοστό γύρω στο 9% στα μέσα του 2022, αλλά υψηλότερα από τον πληθωρισμό που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2023.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια σύντομα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ