Σε υψηλό 16ετίας η χρυσή λίρα - Που έφτασε η τιμή της

Για μία ακόμα φορά ο χρυσός φαίνεται να αποδεικνύει τον ρόλο του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο

Το ένα μετά το άλλο ρεκόρ καταρρίπτει η χρυσή λίρα, η τιμή της οποίας ξεπέρασε τα 600 ευρώ! Σύμφωνα με αναλυτές, πίσω από την άνοδο της χρυσής λίρας βρίσκεται η μεγάλη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να στέλνουν πολλούς επενδυτές στο παραδοσιακό καταφύγιο του χρυσού.

Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου να φτάσου κοντά σερ ιστορικά υψηλά. Αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού μπορεί να φτάσει τους επόμενους μήνες το ορόσημο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά.

Σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών της Τράπεζας της Ελλάδας, η αξία πώλησης της χρυσής λίρας Αγγλίας παλαιάς κοπής ανέβηκε σήμερα σε υψηλό 16 ετών, στα 613,42 ευρώ. Και στα 509,17 ευρώ την τιμή αγοράς, που η ίδια η κεντρική τράπεζα της χώρας προσφέρει σε όσους προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.

Αρχές Απριλίου η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας βρέθηκε στα 580 ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 οι ιδιώτες λάμβαναν από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) 431,38 ευρώ ανά τεμάχιο και  αγοράζουν από αυτήν στα 519,80 ευρώ.

Οι αγοραπωλησίες

Τα νέα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών το α’ τρίμηνο του 2024 αναμένεται να δημοσιεύσει το αμέσως επόμενο διάστημα η ΤτΕ, με την αγορά να προεξοφλεί αυξημένη κινητικότητα από πλευράς των πωλητών και μειωμένη από εκείνη των αγοραστών.

Ωστόσο, το τέταρτο τρίμηνο 2023, οι ιδιώτες αγόρασαν από την κεντρική τράπεζα μόλις 2.336 χρυσές λίρες, παρά τα συνεχόμενα ρεκόρ του χρυσού, ενώ πούλησαν προς την TτΕ 10.046 χρυσές λίρες. Στο σύνολο του 2023, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την TτΕ σε ιδιώτες έφθασαν τις 10.798 και οι αγορές της TτΕ από ιδιώτες τις 39.435 χρυσές λίρες. 

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2002 πάνω από 3 εκατ. χρυσές λίρες Αγγλίας ρευστοποίησαν οι Έλληνες, ενώ προέβησαν σε αγορές περίπου 1,5 εκατ. χρυσών λιρών.

Υπενθυμίζεται πως οι περισσότερες χρυσές λίρες που πούλησε η ΤτΕ ήταν το 2011 (78.462 τεμάχια στο 9μηνο), μόλις, δηλαδή, είχε ξεσπάσει στη χώρα η οικονομική κρίση, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκαν και οι υψηλότερες ρευστοποιήσεις (94.256 τεμάχια στο ίδιο διάστημα).

Ο χρυσός ανέκαθεν αποτελούσε «καταφύγιο» σε περιόδους μεγάλων αναταράξεων. 

Η Citi προβλέπει χρυσό στα 3.000 δολάρια την ουγγιά στους επόμενους 6 με 18 μήνες.

Η ζήτηση για το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο αυξήθηκε εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αφού το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 drones και πυραύλους στο Ισραήλ, τα περισσότερα εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν χάρη στο σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ.

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άλλο ένα ρεκόρ την Δευτέρα, με το πιο ενεργό συμβόλαιο του Ιουνίου για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού να διαπραγματεύεται 0,37% υψηλότερα στα 2.383 δολάρια ανά ουγγιά και ορισμένοι λένε ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για τρέξιμο.

Σημειώνεται ότι, οι τιμές του χρυσού συνήθως έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, τα οποία θα απέδιδαν μικρότερες αποδόσεις.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Η πόλη που δεν έχει ούτε μία δωρεάν παραλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ