Συνωστισμός στα ενεχυροδανειστήρια του Μπρούκλιν για πουλήσουν χρυσό

Για ποιο λόγο πουλάνε χρυσό - Γιατί αγοράζουν χρυσό στην Κίνα

Όσο οι επενδυτές βλέπουν την τιμή του χρυσού να «σκαρφαλώνει» στις αγορές και επιχειρούν να προβλέψουν από που τροφοδοτείται και αν θα έχει διάρκεια το ράλι του πολύτιμου μετάλλου οι πελάτες στο King Gold & Pawn στο Μπρούκλιν πουλάνε χρυσό, σε φυσική μορφή.

Ο λόγος, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν είναι μόνο ένας. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να καταγράψουν κέρδη καθώς ο χρυσός έχει ξεπεράσει τα 2.400 δολάρια η ουγγιά. Άλλοι όμως πουλάνε για να καλύψουν τις ανάγκες τους όπως το ενοίκιο ή οι λογαριασμοί. Είτε ισχύει η πρώτη περίπτωση είτε η δεύτερη το αποτέλεσμα είναι ότι τα κοσμηματοπωλεία και τα ενεχυροδανειστήρια κάνουν κυριολεκτικά χρυσές δουλειές.

«Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον χρυσό ως ΑΤΜ που δεν είχαν ποτέ» εξηγεί ο Gene Furman, ιδιοκτήτης των King Gold & Pawn και Empire Gold Buyers. Στο κατάστημα της Furman’s 5th Avenue, ο αριθμός των ατόμων που πουλούν και ενεχυριάζουν χρυσά κοσμήματα είναι περισσότερο από τριπλάσιος από τα κανονικά επίπεδα από τότε που οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ανάμεσά τους είναι ο Branden Sabino, ένας 30χρονος ειδικός στην πληροφορική, ο οποίος πούλησε ένα χρυσό κολιέ και ένα χρυσό δαχτυλίδι την περασμένη εβδομάδα.

«Οι τιμές είναι υψηλές και χρειάζομαι μετρητά», είπε, προσθέτοντας ότι με το κόστος του ενοικίου, των ειδών παντοπωλείου και της ασφάλισης αυτοκινήτου να αυξάνεται, δεν έχει αποταμιεύσεις.

Η ταχύτητα και το μέγεθος της ανόδου του χρυσού είναι ελκυστική καθώς έχει αυξηθεί κατά 17% από το χαμηλό του 2024 στα μέσα Φεβρουαρίου. 

Το ασφαλές καταφύγιο
Οι επενδυτές συνήθως αναζητούν ασφάλεια στον χρυσό φοβούμενοι πολιτικές, οικονομικές και χρηματοοικονομικές κρίσεις. Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ υπογραμμίζουν τώρα τον παραδοσιακό ρόλο του πολύτιμου μετάλλου ως καταφύγιο για άλλη μια φορά. Την ίδια στιγμή, ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλότερος μακροπρόθεσμα, υποστηρίζοντας την πορεία του χρυσού.

Στο King Gold, ένας 55χρονος έβαζε ενέχυρο ένα βραχιόλι για λογαριασμούς βενζίνης. Ήταν η πρώτη της φορά που χρησιμοποιούσε μια τέτοια υπηρεσία, αλλά λέει ότι θα το κάνει ξανά αν χρειαστεί.

Ποιοι κατέχουν χρυσό
Το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού κατέχεται από χώρες – μόνο οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους από 8.000 τόνους – αλλά ο κόσμος είναι γεμάτος ιδιωτικές αποθήκες. Για πολλούς, η ιδέα του χρυσού φέρνει στο νου τις ράβδους των 400 ουγγιών που εμφανίζονται σε ταινίες όπως το Goldfinger και η βρετανική κωμωδία ληστείας The Italian Job. Αλλά οι έμποροι πωλούν μονάδες τόσο μικρές όσο 1 γραμμάριο (περίπου 0,032 της ουγγιάς τροίας). Έπειτα, υπάρχουν κοσμήματα ή νομίσματα, που αγοράστηκαν ως δώρα, συγκεντρώθηκαν με την πάροδο των ετών από οικογένειες, που παραδόθηκαν από γενιά σε γενιά.

Η αλλαγή της μόδας, καθώς και οι οικονομικές ανάγκες, σημαίνουν ότι υπάρχει συχνά λιγότερος λόγος τώρα να μεταβιβάσεις παλιά κομμάτια σε συγγενείς. Και οι τρέχουσες τιμές είναι μια δελεαστική προσφορά. 

«Οι νέοι δεν φορούν τα κοσμήματα της γιαγιάς. Οι περισσότεροι νέοι θέλουν ένα ρολόι Apple. Δεν θέλουν ρολόι τσέπης» εξηγεί η Tobina Kahn, πρόεδρος του House of Kahn Estate Jewelers. «Το συναισθηματικό είναι τώρα έξω από την πόρτα».

Την Παρασκευή, οι τιμές του χρυσού για άμεση παράδοση στο Λονδίνο αυξήθηκαν σε νέο ρεκόρ 2.431,52 δολαρίων η ουγγιά, μετά από μια σειρά υψηλών επιπέδων τον περασμένο μήνα. Αργότερα υποχώρησε στα 2.341.

Αυτήν τη στιγμή, μεγάλο μέρος της ζήτησης προέρχεται από την Ασία και τις αναδυόμενες αγορές, λένε παράγοντες της αγοράς.

Η ανάγκη για κατοχή χρυσού- Ασία Vs Δύση
Οι κεντρικές τράπεζες με επικεφαλής την Κίνα συλλέγουν χρυσό σε πρωτοφανή επίπεδα από το 2022 σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθούν από το σύστημα αποθεματικών του δολαρίου.

Οι τακτικοί καταναλωτές στο ασιατικό έθνος αγοράζουν νομίσματα, ράβδους, κοσμήματα. Στα χρηματιστήρια οι επενδυτές παρακολουθούν μετοχές χρυσού και εξόρυξης χρυσού για να αντισταθμίσουν την αναταραχή στον τομέα των ακινήτων της χώρας.

Είναι μια αντιστροφή από ένα ιστορικό πρότυπο που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο εδώ και δεκαετίες, όπου οι Ασιάτες αγοραστές είχαν την τάση να πωλούν σε περιόδους υψηλών τιμών.

Στις δυτικές οικονομίες, δεδομένης της σχετικής οικονομικής ισχύος, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, «δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αγορά χρυσού» εκτιμά ο Adrian Ash, διευθυντής έρευνας στην διαδικτυακή υπηρεσία επενδύσεων χρυσού BullionVault.

Η έλλειψη επείγουσας ανάγκης για κατοχή χρυσού αντικατοπτρίζεται επίσης στις αδύναμες πωλήσεις στο νομισματοκοπείο των ΗΠΑ – κατέγραψε τον χειρότερο Μάρτιο από το 2019 για τις πωλήσεις χρυσών νομισμάτων American Eagle.

Φυσικά, μακροπρόθεσμα ζητήματα όπως η αύξηση του χρέους των ΗΠΑ, η υγεία του τραπεζικού συστήματος, καθώς και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, σημαίνουν ότι ορισμένοι επενδυτές θέλουν να κατέχουν το μέταλλο ανεξάρτητα από την τιμή.

Ο Jason Collins, διευθυντής της Gerrards Precious Metals στην ιστορική συνοικία κοσμημάτων Hatton Garden του Λονδίνου, είπε ότι ορισμένοι από τους πελάτες του εξακολουθούν να αγοράζουν χρυσό λόγω αμφιβολιών για τις τράπεζες.

«Αν ξαφνικά συμβεί κάτι κακό στο Ηνωμένο Βασίλειο όλο το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει. Δεν θα συμβεί το ίδιο με τον χρυσό».

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aνατροπή με τις τιμές του πετρελαίου - Πώς έκλεισε την εβδομάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ