Βιλερουά – ΕΚΤ: Η αβεβαιότητα στο πετρέλαιο δεν θα εμποδίσει τις μειώσεις επιτοκίων

Ο Γάλλος τραπεζίτης επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

Η αβεβαιότητα στις τιμές του πετρελαίου δεν θα αποτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, υποστήριξε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, ακόμη και αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εκτινάξει το κόστος του πετρελαίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έπρεπε πρώτα να αναλύσουν εάν ένα τέτοιο σοκ θα τροφοδοτήσει εκ νέου τις τιμές και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει «μηχανική» αντίδραση, είπε σε συνέντευξή του στη γαλλική Les Echos που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Ερωτηθείς εάν η αβεβαιότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, απάντησε «όχι — εκτός και αν υπάρξει έκπληξη, δεν πρέπει να περιμένουμε πάρα πολύ».

Το ραντεβού της 6ης Ιουνίου

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν στην απόφασή τους για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, αν και υπάρχουν διαφωνίες για το πώς θα συνεχίσουν στην πορεία.

Ο Βιλερουά υποστηρίζει σθεναρά μια τέτοια κίνηση, ενώ οι πιο επιθετικοί συνάδελφοί του έχουν εκφράσει διαφορετικά επίπεδα πεποίθησης, με ορισμένους να λένε ότι είναι μόνο μια αυξανόμενη πιθανότητα.

«Από το σημείο που έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι θα επιτύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού 2% μέχρι το επόμενο έτος, καθήκον μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος όσον αφορά τη δραστηριότητα και την απασχόληση», δήλωσε ο Βιλερουά. «Αυτή είναι η αίσθηση μιας πρώτης περικοπής τον Ιούνιο».

Και υποστήριξε θα υπάρξουν επόμενες μελλοντικές περικοπές με «ρεαλιστικό ρυθμό». «Θα έχουμε πάντα την ικανότητα να το προσαρμόζουμε αυτό εάν ένα εξωτερικό σοκ απειλήσει τον αποπληθωρισμό», υπογράμμισε.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Το χρέος των ΗΠΑ απειλεί τη διεθνή οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ