Πτωτικά κινείται η τιμή του χρυσού, για δεύτερη διαδοχική ημέρα, μετά τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια απώλειά του σε σχεδόν δύο χρόνια τη Δευτέρα. Η διαφαινόμενη υποχώρηση των γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή περιορίζουν τη ζήτηση του ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται πλέον στην επιτοκιακή πολιτική της Federal Reserve.
Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη τους, μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών.
Ο χρυσός σποτ υποχωρεί κατά περίπου 0,9% στα 2.307,19 δολάρια η ουγγιά στην αγορά της Σιγκαπούρης, μετά τη βουτιά του κατά 2,7% τη Δευτέρα. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot ήταν σταθερός. Το ασήμι υποχώρησε, μετά από πτώση 5,2% την προηγούμενη συνεδρίαση. Το παλλάδιο και η πλατίνα κινούνται επίσης πτωτικά.
Οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν εξασθένησαν τη Δευτέρα, καθώς η Τεχεράνη υποβάθμισε τον αντίκτυπο και τη σημασία του πρόσφατου χτυπήματος του Τελ Αβίβ, λέγοντας ότι το Ισραήλ έλαβε την «αναγκαία απάντηση σε αυτό το στάδιο».
Το βλέμμα στα… μάκρο
Οι έμποροι εστιάζουν τώρα στα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που αναμένονται αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του μέτρου που προτιμά η Fed για τον πληθωρισμό, το οποίο θα δώσει περισσότερες ενδείξεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν γίνει ολοένα και πιο επιθετικοί σχετικά με τις προοπτικές για τα επιτόκια τις τελευταίες εβδομάδες μετά από μια σειρά ισχυρών εκθέσεων για τον πληθωρισμό.
Καθώς οι αγορές συνεχίζουν να μετριάζουν τις προσδοκίες για νομισματική χαλάρωση φέτος, η αγορά του πολύτιμου μετάλλου θα επηρεαστεί από τις προοπτικές ενός περιβάλλοντος όπου τα επιτόκια θα είναι υψηλά για μακρύτερο χρονικό διάστημα, ένα σενάριο που συνήθως είναι επιβαρυντικό για τον χρυσό καθώς δεν πληρώνει τόκους .
Ωστόσο, ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά περίπου 12% μέχρι στιγμής φέτος, με τα κέρδη να υποστηρίζονται από τις αγορές κεντρικών τραπεζών και τη ζήτηση από την Ασία, ειδικά την Κίνα. Το εμπόρευμα ανέβηκε παρά τις προόδους στο αμερικανικό νόμισμα και τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου. Οι αγορές θα παρακολουθήσουν επίσης μια σειρά δημοπρασιών ομολόγων στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, που θα μπορούσε να δοκιμάσει την όρεξη των επενδυτών.
«Η χαλάρωση στην κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή έχει αποφέρει κέρδη και είναι πιθανό να σημειώθηκε κάποια τακτική short selling δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των τιμών του χρυσού», δήλωσε ο Richard Grace, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων και διεθνής οικονομολόγος στην ITC Markets.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Morgan Stanley: Επιστροφή των ανησυχιών για τα χρέη – Ποιες χώρες προβληματίζουν