Πιο πλούσιοι χάρη στον πόλεμο. Με τα μέτωπα ανοικτά στην Ουκρανία και τη Γάζα, οι αμυντικές βιομηχανίες βιώνουν μια έκρηξη στα κέρδη τους. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι μάλιστα αυτές που ωφελούνται περισσότερο από τον πόλεμο: Έρευνα της ιταλικής εφημερίδας Il sole24ore έδειξε ότι οι 12 ευρωπαϊκοί αμυντικοί κολοσσοί κατέγραψαν πέρυσι αύξηση εσόδων κατά 10,4% και έκαναν τζίρο από 180,3 έως 198,99 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 55,1% – από 9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 σε 13,95 δισεκατομμύρια, πέρυσι.
Τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα πέτυχαν τρεις εταιρείες – η γερμανική Rheinmetall, η βρετανική Bae Systems και η σουηδική Saab.
Ο γερμανικός κολοσσός Rheinmetall, που ειδικεύεται σε χερσαίους εξοπλισμούς, έχει υπερπενταπλασιάσει την τιμή της μετοχής του από τα τέλη του 2021 έως σήμερα, στα 522,40 ευρώ.
Η χρηματιστηριακή αξία της γερμανικής εταιρείας έφτασε από περίπου 4 δισ. σε 22,8 δισ. ευρώ. Τα ενοποιημένα έσοδα το 2023 αυξήθηκαν κατά 12% στα 7,176 δισ., τα καθαρά αναλογούντα κέρδη αυξήθηκαν κατά 12,9% στα 535 εκατ.
Το ΔΣ της Rheinmetall προτείνει αύξηση του μερίσματος από 4,30 σε 5,70 ευρώ. Το βιβλίο παραγγελιών αυξήθηκε κατά 44% στα 38,3 δισ., η εταιρεία αναμένει να φτάσει σε τζίρο ρεκόρ 10 δισ. για φέτος.
Η βρετανική Bae System, νούμερο ένα στην Ευρώπη στην άμυνα, αύξησε τα έσοδα κατά 8,6% στα 23,08 δισ. λίρες (26,54 δισ. ευρώ), τα καθαρά κέρδη που αναλογούν αυξήθηκαν κατά 16,7% σε 1,857 δισ. λίρες (2,13 δισ. ευρώ). Χάρη σε νέες παραγγελίες ύψους 37,7 δισεκατομμυρίων λιρών, το βιβλίο παραγγελιών στο τέλος του 2023 ανήλθε στα 69,8 δισεκατομμύρια, ίσο με 80,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η σουηδική Saab αύξησε τέλος τα καθαρά της κέρδη κατά 53,9% στα 3,38 δισ. κορώνες (294 εκατ. ευρώ).
Επανεξοπλισμός της Ευρώπης
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κυρίως, αλλά και οι ευρύτερες επιπτώσεις από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, ωθούν άλλωστε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες να πιέζουν όλο και πιο πολύ για τον μαζικό επανεξοπλισμό της Ευρώπης.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής, μιλώντας χθες στο συνέδριο του CSU στο Μόναχο, ζήτησε μαζικό εξοπλισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουμε για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή μας ήπειρο», είπε ο Βέμπερ. Όπως είπε, μάλιστα, «το Ιράν έχει πυραύλους που θα μπορούσαν να φτάσουν στο Μόναχο»!
Ο γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν – ο πρώτος που μίλησε επίσης για στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος, εκπλήσσοντας τους πάντες – τώρα αφήνει ανοιχτή την πόρτα για τη μετατροπή του πολέμου διά αντιπροσώπων στην Ουκρανία, σε πυρηνική σύγκρουση. Παρουσιάζοντας, μάλιστα, τη Γαλλία ως ηγεμονική χώρα μιας νέας φάσης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που έγινε δυνατή από τη γερμανική κρίση. «Και αυτή η κίνηση μπορεί να εξηγηθεί ως το πρώτο βήμα προς την κεντρική θέση των γαλλικών εταιρειών στην ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής υπερεθνικής βιομηχανίας εξοπλισμών. Αυτό θα επέτρεπε δηλαδή την εκβιομηχάνιση της Γαλλίας με τα χρήματα όλων των Ευρωπαίων», τονίζει ο Αγουστίν Μενέντες, καθηγητής συγκριτικού δημοσίου δικαίου και πολιτικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. «Ο Μακρόν θέλει για τη Γαλλία στην ΕΕ τον ρόλο της αρχαίας Αθήνας στη Συμμαχία της Δήλου, χάρη στην πυρηνική της δύναμη» σημειώνει ο ισπανός καθηγητής.
Υπερεθνικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα
Το 1961, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, κατά την παράδοση της προεδρίας στον Τζον Κένεντι, είχε πει στην ομιλία του: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα να αποκτήσει αθέμιτη επιρροή στην κυβέρνηση».
Αυτό που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας είναι η γέννηση του ευρωπαϊκού υπερεθνικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να υποστηρίξουν την Ουκρανία, αλλά φαίνεται ότι ξεχνούν – ή κρύβουν – ότι σε αυτή την κατάσταση μια σημαντική ανακάλυψη «ασφάλειας», δηλαδή περισσότερα όπλα, σημαίνει ότι κάποιος θα σταλεί να τα χρησιμοποιήσει. Στο πεδίο της μάχης, όπως θέλει ο Μακρόν.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που είναι και παράδοξη και προβλέψιμη», λέει ο καθηγητής Μενέντες: «Παράδοξη γιατί οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης συνεχίζουν να ευνοούν την υπόθεση της Ουκρανίας ενάντια στην κοινή γνώμη και ενάντια στα εθνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα. Πράγματι, συνεχίζουν να το κάνουν όταν έχει καταστεί σαφές ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο. Και προβλέψιμη, γιατί αυτή είναι η δεύτερη περίπτωση που οι ευρωπαϊκές ελίτ αυτοκτονούν. Η πρώτη ήταν το 2010-2015 με τη δημοσιονομική κρίση της Ευρωζώνης. Δεν είναι καλό σημάδι και δεν θα μας φέρει κανένα καλό».
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Κοκτέιλ κινδύνων για το 70% των εργαζόμενων συνεπεία κλιματικής αλλαγής