Η υποχώρηση του ευρώ θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της μείωσης των ευρωεπιτοκίων νωρίτερα από την Federal Reserve, υποστηρίζει ο Ντανιέλ Λακάλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Tressis Gestion.
Σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθούν οι εισαγωγές στην ευρωζώνη επιβαρύνοντας τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της οικονομίας του μπλόκ.
«Το πρόβλημα της μείωσης των επιτοκίων αυτή τη στιγμή είναι ότι η ΕΚΤ θεωρεί δεδομένη την ισχύ του ευρώ. Και αν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αυτό ουσιαστικά δίνει στον κόσμο το μήνυμα ότι το ευρώ πρέπει να αποδυναμωθεί» εξήγησε στην εκπομπή “Street Signs Europe” του CNBC. «Και αν το ευρώ αποδυναμωθεί, ο λογαριασμός εισαγωγών της ευρωζώνης θα αυξηθεί, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την ανάπτυξη της ευρωζώνης» πρόσθεσε.
Ο Λακάλ επεσήμανε ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει τις γερμανικές, γαλλικές ή ισπανικές επιχειρήσεις να πάρουν περισσότερες πιστώσεις «επειδή μια μικρή μείωση των επιτοκίων δεν είναι ο κινητήριος μοχλός της ζήτησης για δάνεια.»
Και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνει την πιστωτική ζήτηση ενδιαφέρουσα ή να αυξάνεται είναι το γεγονός ότι υπάρχουν οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες και αυτές περιορίζονται από τη ρύθμιση και την εσφαλμένη ενεργειακή πολιτική της ευρωζώνης».
Ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη
Μιλώντας στο CNBC τον περασμένο μήνα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, με την επιφύλαξη τυχόν πρόσθετων σοκ.
«Πρέπει απλώς να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά αν αυτή κινηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, αν δεν έχουμε κάποιο σημαντικό σοκ στην εξέλιξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου θα πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική» είπε.
Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2,4% τον Απρίλιο, ενώ η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,3% κατά το πρώτο τρίμηνο, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων . Το ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 αναθεωρήθηκε από μηδενική αύξηση σε συρρίκνωση 0,1%, γεγονός που σημαίνει ότι η ευρωζώνη βρισκόταν σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.
Ο Λακάλ εξήγησε ότι το κυρίαρχο αφήγημα της αγοράς ήταν ότι τα υψηλά επιτόκια στην Ευρώπη ευθύνονται για την υποτονική οικονομική ανάπτυξη. «Ωστόσο, η επιβράδυνση της ευρωζώνης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις αυξήσεις των επιτοκίων» υποστήριξε. Σύμφωνα με την άποψη του η οικονομική αδυναμία οφείλεται στην ενεργειακή πολιτική του μπλοκ, στα ρυθμιστικά μέτρα και στη γεωργική και αγροτική πολιτική.
Η Federal Reserve
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια επικαλέστηκε «έλλειψη περαιτέρω προόδου» για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.
Στην ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι δεν αναμένει να μειώσει τα επιτόκια έως ότου αποκτήσει «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά πίσω προς το επίπεδο-στόχο της, επαναλαμβάνοντας τη γλώσσα που χρησιμοποίησε μετά τις συνεδριάσεις του Μαρτίου και του Ιανουαρίου.
Αυτό αφήνει την ΕΚΤ σταθερά σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων πριν από τη Fed.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Υπεραγορές: Σκέψεις να «καρφώνουν» εταιρείες για προϊόντα με «φουσκωμένες» τιμές