«Ρίγη» στις γειτονικές χώρες προκαλεί η οικονομική αδυναμία της Γερμανίας, με ορισμένους οικονομολόγους να ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση της ατονίας στο μπλοκ.
Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για τη γερμανική ανάπτυξη κατά 0,3% το 2024 και το 2025 και πλέον αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,2% φέτος, δηλαδή τον ασθενέστερο ρυθμό από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Από την Ελβετία μέχρι την Πολωνία, η αδυναμία αυτή της άλλοτε «ατμομηχανής» της ευρωπαϊκής οικονομίας προκαλεί ανησυχία στις γύρω χώρες. «Χωρίς οικονομική στήριξη από τη Γερμανία, θα δυσκολευτεί και η Αυστρία», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Gabriel Felbermayr, διευθυντής του αυστριακού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Wifo.
Εξάλλου, η Γερμανία είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας. Ειδικότερα, σχεδόν 30% των εξαγωγών της καταλήγει στη Γερμανία, συνεισφέροντας περίπου το 12% του αυστριακού ΑΕΠ, δήλωσε ο Felbermayr.
Ωστόσο, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών υποχώρησε κατά 8% το 2023. «Αυτό σημαίνει ότι η αδυναμία της Γερμανίας επηρεάζει αρνητικά την αυστριακή οικονομία. Η μηχανολογία, τα χημικά, η βιομηχανία μετάλλων και η αυτοκινητοβιομηχανία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική οικονομία», τόνισε ο ίδιος στο Reuters.
Αντίστοιχοι φόβοι επικρατούν και στην Ελβετία. «Όταν η Γερμανία αντιμετωπίζει προβλήματα, γίνονται αισθητά και στην Ελβετία», δήλωσε ο Martin Mosler, επικεφαλής οικονομικής πολιτικής στο ελβετικό ινστιτούτο IWP.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι ελβετικές εξαγωγές στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, συρρικνώθηκαν κατά 1,1%, έχοντας επίσης σημειώσει πτώση στο τέλος του 2023. «Αυτό επηρεάζει αρκετούς κλάδους, από τα ρολόγια πολυτελείας μέχρι τα ενδιάμεσα προϊόντα, τα οποία πολλές εξειδικευμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτρονικών, εξάγουν στη Γερμανία», δήλωσε ο Moser.
Εφοδιαστικές αλυσίδες
Στην Πολωνία, η βιομηχανία επιβαρύνθηκε από την ύφεση της γερμανικής οικονομίας πέρυσι. Συγκεκριμένα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η παραγωγή στους ενεργοβόρους κλάδους (χημικών ή μετάλλων φερειπείν) έχει περιοριστεί κατά περίπου 15-20%, σύμφωνα με τον Paweł Sliwowski, διευθυντή του πολωνικού οικονομικού ινστιτούτου PIE. «Οι κλάδοι αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τις γερμανικές εφοδιαστικές αλυσίδες», τόνισε ο ίδιος.
Το ίδιο διάστημα, η δραστηριότητα της παραγωγής καταναλωτικών αγαθών αναπτύχθηκε ελάχιστα. «Η παραγωγή επίπλων ή άλλων συσκευών σπιτιού παρέμεινε λίγο-πολύ αμετάβλητη από το 2022 λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από το εξωτερικό», εξήγησε στο Reuters ο Sliwowski. Σημειώνεται ότι κατά μέσον όρο, το 27% των πολωνικών εξαγωγών καταλήγουν στη Γερμανία. «Από την πλευρά της Πολωνίας, μια καταλληλότερη πολιτική για τη γερμανική κυβέρνηση θα ήταν η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων», υποστήριξε ο Sliwowski.
Παρόμοια πρόταση έκανε και ο διευθυντής του αυστριακού ινστιτούτου: «Στη Γερμανία, η επενδυτική δραστηριότητα πρέπει να κινητοποιηθεί. Αυτό απαιτεί αποδοτικά βραχυπρόθεσμα κίνητρα», τόνισε ο Felbermayr, συστήνοντας παράλληλα και εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.
Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης: Ηλ. Εμπόριο: Σε 2 χρόνια εξαπλασιάστηκαν οι καταγγελίες για διαδικτυακές απάτες