Να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα νωρίτερα αντί να το μεταθέτουν στο μέλλον καλεί τις ΗΠΑ ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, προειδοποιώντας ότι το ζήτημα θα γίνει πιθανότατα «πολύ πιο δυσάρεστο» εάν συνεχίσει να αγνοείται.
«Η Αμερική δαπάνησε πολλά χρήματα κατά την διάρκεια της πανδημίας και μετά. Το έλλειμμά μας είναι τώρα στο 6%. Αυτό είναι πολύ, αλλά προφανώς αυτό οδηγεί την ανάπτυξη», είπε σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Sky News.
«Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να δανειστεί χρήματα και σημειώσει ανάπτυξη, αλλά αυτό μπορεί να μην οδηγεί πάντα σε καλή ανάπτυξη. Η Αμερική θα πρέπει να γνωρίζει ότι πρέπει να επικεντρωθεί λίγο περισσότερο στα θέματα του δημοσιονομικού ελλείμματος και αυτό είναι σημαντικό για τον κόσμο» πρόσθεσε.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 855 δισ. δολάρια περισσότερα από όσα εισέπραξε το οικονομικό έτος 2024, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, δημιουργώντας έλλειμμα στα δημόσια οικονομικά. Για το οικονομικό έτος 2023, οι δαπάνες για το έλλειμμα της κυβέρνησης ανήλθαν σε 1,7 τρισ. δολάρια.
Το έλλειμμα έχει συσσωρευτεί παρά τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού θα κουρέψει «εκατοντάδες δισεκατομμύρια» από το έλλειμμα, εκτός από τη μείωση των τιμών.
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ είναι πιθανό να υποστούν συνέπειες τα επόμενα δύο χρόνια εάν δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το έλλειμμά τους, ο ισχυρός άντρας της JP Morgan απάντησε: «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για μεγάλη τιμωρία και δεν νομίζω ότι θα συμβεί τα επόμενα δύο χρόνια. αλλά νομίζω ότι είναι ο λόγος που έχουμε υψηλότερο πληθωρισμό».
Συνέχισε λέγοντας «ότι αν θέλει κανείς να προσφέρει σπουδαία υπηρεσία στη χώρα που έχει έλλειμμα 6% και χρέος 100% του ΑΕΠ, μπορεί να το αφήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά όσο πιο γρήγορα επικεντρωθεί σε αυτό, τόσο το καλύτερο.»
Ο Ντίμον ευελπιστεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «εστιάζει πραγματικά» στη μείωση του ελλείμματος, ενώ εξακολουθεί να απολαμβάνει μια περίοδο ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. «Κάποια στιγμή θα προκαλέσει πρόβλημα και γιατί να περιμένει κανείς;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αν οι αγορές αναγκάσουν την Αμερική να ασχοληθεί με το θέμα θα περάσει πιο δύσκολα.
Πλήρη και προσεκτική δέσμευση με την Κίνα
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας εκτιμά ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην γεωπολιτική έναντι της οικονομίας, δεδομένης της αναταραχής στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία. Τόνισε τη σημασία της διατήρησης των συμμάχων των ΗΠΑ ενωμένων δεδομένων των παγκόσμιων εντάσεων, προσθέτοντας ότι θα ήθελε ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού να είχε γίνει σε συνεργασία με άλλα έθνη.
Όσον αφορά την Κίνα ζήτησε πλήρη και προσεκτική δέσμευση με την Κίνα, παρά το γεγονός ότι η χώρα αποτελεί «σκληρό ανταγωνιστή» για τη Δύση. «Όσο η Κίνα είναι κατά κάποιο τρόπο στο πλευρό της Ρωσίας, θα έχουμε δύσκολες στιγμές» είπε ενώ εκτιμά ότι οι εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Αργεντινή: Υποχώρησε στο 8,8% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο