Κίνα – Πούτιν: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο δολάριο

Οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες και καταδεικνύουν την «ανοησία» της, τόνισε ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο δολάριο και πως η Ρωσία και η Κίνα θα βρουν έναν τρόπο ώστε η απειλή μέτρων κατά κινεζικών τραπεζών να μην διαταράσσει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει βαριές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και έχει απειλήσει να επιβάλει δευτερεύουσες κυρώσεις σε ξένες τράπεζες που βοηθούν τις συναλλαγές με τη Μόσχα. Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένες κινεζικές τράπεζες να περιορίσουν τις συναλλαγές τους με ρωσικές εταιρείες.

Σε τηλεοπτικά σχόλια στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, ο Πούτιν είπε πως αυτές οι κυρώσεις είναι παράνομες εκτός αν εγκριθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είπε πως είναι αντιπαραγωγικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες και καταδεικνύουν την “ανοησία” της.

«Στερούνται εντελώς κοινής λογικής», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.

Είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες “πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται” επειδή οι ενέργειές τους υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο δολάριο και οδηγούν κάποιες χώρες να μειώσουν το μερίδιο των δολαρίων στα αποθέματά τους.

Ο Πούτιν είπε πως μια λύση είναι πιθανή στις δυσκολίες στις ρωσοκινεζικές διευθετήσεις πληρωμών αλλά δεν είπε τι θα περιλαμβάνει.

«Σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης»

Κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, ο Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν πως η χώρα του επιθυμεί να διατηρήσει «πάντα» σχέση καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας βασισμένης στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε επίσης πως το επίπεδο όπου βρίσκεται η σχέση δεν κατακτήθηκε εύκολα και πρέπει να γίνει προσπάθεια για να διατηρηθεί.

Ο πρόεδρος της Κίνας πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να ενισχύσει τη σχέση με τη Ρωσία, να συνεργαστεί μαζί της για την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των δυο κρατών, καθώς και την προώθηση της «ειρήνης» και περισσότερης «δικαιοσύνης» σε διεθνές επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Βλάντιμιρ Πούτιν εξήρε την «πρακτική συνεργασία» των δύο χωρών, η οποία «δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε», είπε και πρόσθεσε πως «θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε στενότερη συνεργασία στους τομείς της βιομηχανίας και της υψηλής τεχνολογίας, του διαστήματος και της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων καινοτόμων τομέων».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Ανησυχεί ο Τραμπ για την φιλία Πούτιν – Σι: «Μαζί μπορούν να κάνουν ζημιά»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ