Τουρκία: Τι σημαίνει για την οικονομία η πτώση στις γεννήσεις

Tο επίσημο ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε στο 1,51 πέρυσι από 2,38 το 2001

Το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, είναι η «απειλή» που αντιμετωπίζει η εκστρατεία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διασφάλιση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης μέσω της ανατροφής ενός μεγαλύτερου και νεότερου πληθυσμού.

“Είμαστε κάτω από το ποσοστό αντικατάστασης γενεών που είναι 2,1”, δήλωσε ο Ερντογάν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργά τη Δευτέρα. “Ειλικρινά, αυτό αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή, μια καταστροφή για την Τουρκία“.

Ο Ερντογάν, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, ο οποίος εδώ και καιρό κάνει εκστρατεία για να γεννούν οι Τουρκάλες τουλάχιστον τρία παιδιά – κατά προτίμηση έως και πέντε – ανησύχησε όταν το επίσημο ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε στο 1,51 πέρυσι από 2,38 το 2001. Η μείωση έρχεται παρά τους νέους νόμους που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να παντρεύονται νωρίτερα και να γεννούν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότοκων δανείων για τους νεόνυμφους. Η κυβέρνηση εισήγαγε την πρόωρη συνταξιοδότηση με φορολογικές ελαφρύνσεις για τις μητέρες με τρεις απογόνους, παρά τις επικρίσεις για τη χαμηλότερη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

“Η σημερινή κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη για τη χώρα μας”, δήλωσε ο Ερντογάν. “Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πληθυσμός είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας ως έθνος και θα είμαστε πιο αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα”.

Η μείωση του ποσοστού γεννήσεων στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία

Η μείωση του πληθυσμού της Τουρκίας στις ηλικίες απασχόλησης και η πτώση των γεννήσεων δεν είναι τόσο ακραία όσο σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί ενάντια στη φιλοδοξία του Ερντογάν να αναπτύξει την οικονομία με τη βοήθεια ενός νέου εργατικού δυναμικού. Ένα υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων στην Τουρκία θα αύξανε τον πληθυσμό, διευρύνοντας τη συμβολή της εργασίας στο δυνητικό ΑΕΠ για τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Οι απόψεις του Ερντογάν για τέτοιου είδους θέματα αντιμετωπίζονται μερικές φορές με καχυποψία λόγω των θέσεων που έχει λάβει στο παρελθόν, όπως η θέσπιση νόμου που περιορίζει την πρόσβαση στις καισαρικές τομές με το επιχείρημα ότι μειώνουν τη γονιμότητα. Έχει επίσης επικρίνει την αντισύλληψη.

Εθνοτικός παράγοντας

Ο Ερντογάν μπορεί να ανησυχεί για τα εθνοτικά δημογραφικά στοιχεία της Τουρκίας. Οι γυναίκες στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα, όπου αυτονομιστές μαχητές μάχονται για αυτονομία κατά καιρούς από το 1984, αποκτούν κατά μέσο όρο 2,37 παιδιά, υψηλότερα από το εθνικό ποσοστό του 1,51, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023 του κρατικού στατιστικού ινστιτούτου.

Οι Σύροι πρόσφυγες έχουν το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων άνω των πέντε παιδιών στην Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Hacettepe με έδρα την Άγκυρα. Αρκετοί Τούρκοι βουλευτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ο αυξανόμενος πληθυσμός των Σύρων αποτελεί σοβαρή δημογραφική πρόκληση.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Ο Πούτιν εγκρίνει το κλείσιμο της American Express στη Ρωσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ