Ομόλογα καταστροφών: Το trend της προηγούμενης χρονιάς ξεφουσκώνει (γράφημα)

Τα cat bonds αποτελούν μια αγορά 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πέρισυ η αξία τους αυξήθηκε κατά 20%,- Ασφαλιστικές και hedge funds σε αναζήτηση δημιουργίας μοντέλων πρόβλεψης

Τα μοντέλα κινδύνου που συνέβαλαν στην ανάπτυξη ενός από τα πιο προσοδοφόρα στοιχήματα του 2023 δοκιμάζονται όλο και περισσότερο από μικρότερα κλιματικά σοκ που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή.

Τα ομόλογα καταστροφών και άλλοι τίτλοι συνδεδεμένοι με ασφάλειες, που τροφοδότησαν πέρυσι τη στρατηγική των hedge funds με τις υψηλότερες αποδόσεις, βασίζονται σε υπολογισμούς που μπορούν να υποτιμήσουν μια νέα γενιά κινδύνων που προέρχονται από γεγονότα υψηλής συχνότητας, όπως οι πυρκαγιές και οι καταιγίδες, σύμφωνα με βετεράνους επενδυτές.

Η Elementum Advisors LLC, ένας διαχειριστής επενδύσεων ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ειδικεύεται σε ομόλογα καταστροφών, ή cat bonds, όπως και άλλα προϊόντα ILS (insurance-linked security), αναφέρει ότι χρειάστηκε να αφιερώσει σημαντικό χρόνο και πόρους για να βελτιώσει το μοντέλο πυρκαγιών που δημιούργησε μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Μετά την ανάλυση δεδομένων από σχεδόν δύο εκατομμύρια πυρκαγιές στις ΗΠΑ, η Elementum παρατήρησε μια «στατιστικά σημαντική, υψηλότερη συχνότητα περιοχών που κάηκαν στη βόρεια Καλιφόρνια» από ό,τι έδειχνε το μοντέλο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα δεδομένων και αναλύσεων της εταιρείας, Τζέικ Γουέμπερ. Τελικά, ο διαχειριστής επενδύσεων μπόρεσε να καταλήξει σε πιο ακριβείς εκτιμήσεις για τις πυρκαγιές, γεγονός που τον βοήθησε να διαπραγματευτεί υψηλότερα επιτόκια στις συμφωνίες.

Τα cat bonds, που σήμερα αποτελούν μια αγορά 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επινοήθηκαν για να επιτρέψουν στους ασφαλιστές να μεταφέρουν τον οικονομικό κίνδυνο από σπάνιες αλλά εξαιρετικά απειλητικές φυσικές καταστροφές στις κεφαλαιαγορές. Οι επενδυτές αποκτούν πρόσβαση σε δυνητικά τεράστιες αποδόσεις εάν δεν συμβεί μια προκαθορισμένη καταστροφή, αλλά τα ομόλογα μπορούν να χάσουν την αξία τους σε αντίθετη περίπτωση.

Πέρυσι, η αξία των ομολόγων καταστροφών αυξήθηκε κατά 20%, οδηγώντας τα hedge funds, όπως η Fermat Capital Management, στα καλύτερα ιστορικά τους αποτελέσματα. Λιγότερο εξειδικευμένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να αγοράζουν cat bonds και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να επιτρέψουν την αγορά τους από ιδιώτες επενδυτές. Οι ασφαλιστές, εν τω μεταξύ, εκδίδουν νέα cat bonds με «ρυθμό ρεκόρ», σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών ILS Artemis.

Η σωστή τιμολόγηση του κινδύνου είναι το ζητούμενο για τους επενδυτές cat bonds, ενώ ορισμένοι από αυτούς είναι εξαιρετικοί σε αυτό. Πάραυτα, οι υπολογισμοί αυτοί γίνονται όλο και πιο δύσκολοι.

Αντί για γιγάντιους σεισμούς και τυφώνες, οι ασφαλιστές ταλαιπωρούνται όλο και περισσότερο από σωρευτικές ζημίες από μικρότερα, πιο συχνά γεγονότα. Αυτοί οι λεγόμενοι δευτερογενείς κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών, των πλημμυρών και των καταιγίδων, επιδεινώνονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πέρυσι, το θερμότερο έτος στα ιστορικά, οι δευτερεύοντες κίνδυνοι αντιπροσώπευσαν το 86% των παγκόσμιων ασφαλιστικών ζημιών, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή Aon Plc. Τα μεσαίου μεγέθους γεγονότα που προκαλούν ζημιές ύψους 1 έως 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πλέον ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τύπος φυσικών καταστροφών, όπως υποστηρίζει η Swiss Re.

Αυτή η μετατόπιση είναι ανησυχητική για τους επενδυτές cat bonds. Η Twelve Capital, η οποία επενδύει στους τίτλους αυτούς, λέει ότι τα βασικά μοντέλα συχνά υποτιμούν τις απώλειες από δευτερογενείς κινδύνους. Η Tenax Capital, ένας άλλος εξειδικευμένος επενδυτής ILS, προειδοποιεί για το αυξανόμενο ρίσκο που συνδέεται με δευτερεύοντες κινδύνους, οι οποίοι συχνά συνδυάζονται στα cat bonds με τρόπο που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση των επιπτώσεων του κινδύνου.

Περίπου το 40% της σημερινής αγοράς cat bonds αποτελείται από τίτλους που καλύπτουν συνολικές ζημίες, όπου οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να αισθανθούν τις επιπτώσεις των δευτερογενών κινδύνων, σύμφωνα με την συμβουλευτική Artemis, η οποία παρακολουθεί ασυνήθιστες στρατηγικές ασφάλισης.

Η Moody’s Insurance Solutions, υποστηρίζει ότι η αγορά cat bonds αυτή τη στιγμή, χωρίς να αφιερωθεί σοβαρός χρόνος στην κατανόηση της δυναμικής των δευτερογενών κινδύνων, είναι κακή ιδέα.

Η Verisk Analytics Inc., μία άλλη εταιρεία δημιουργίας μοντέλων καταστροφών λέει ότι η στρατηγική της βελτιώνεται. Η εξειδικευμένη εταιρεία αναβάθμισε το μοντέλο της το 2022.

Η εταιρεία χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει δεδομένα ραντάρ δύο δεκαετιών, όπως δήλωσε ο διευθυντής ILS της Verisk Extreme Event Solutions, Αντίλ Ιμάνι.

Το αναθεωρημένο μοντέλο αποκαλύπτει μια σημαντικά διαφορετική εικόνα για το πώς εξελίσσεται ο κίνδυνος καταιγίδων.

Σύμφωνα με τη Verisk, οι σοβαρές καταιγίδες στις ΗΠΑ επηρεάζουν πλέον περιοχές κάπως νοτιότερα και ανατολικότερα από τη γνωστή ως Tornado Alley, ενώ η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι θα μεταβάλει περαιτέρω αυτή τη δυναμική.

Οι πληροφορίες αυτές πρέπει ακόμη να συνδυαστούν με δεδομένα που καταγράφουν την πυκνότητα του πληθυσμού, έτσι ώστε οι αναλυτές να μπορούν να υπολογίσουν την πιθανότητα ζημιών. Πάραυτα, δεδομένα όπως οι αξίες των ακινήτων, οι ασφαλιστικές εκπτώσεις και τα ασφάλιστρα δεν αποκαλύπτονται λεπτομερώς στο έγγραφο προσφοράς ενός τυπικού cat bond. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ασφαλιστές που εκδίδουν τέτοια ομόλογα θέλουν να προστατεύσουν τα δεδομένα τους από τους ανταγωνιστές.

Η Κάρεν Κλαρκ, πρωτοπόρος της δημιουργίας μοντέλων καταστροφών και διευθύνουσα σύμβουλος της Karen Clark & Co., δήλωσε ότι υπάρχει σαφώς ανάγκη για «πιο προηγμένες τεχνικές δημιουργίας μοντέλων», οι οποίες πρέπει να υποστηρίζονται από τεράστιες βάσεις δεδομένων και υπολογιστική ισχύ. Η εταιρεία επικαιροποιεί τα μοντέλα της κατά μέσο όρο κάθε δύο χρόνια, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η διαρκής πρόκληση για τις εταιρείες αυτές θα είναι να εκτιμηθεί ο μελλοντικός αντίκτυπος τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή τείνει να ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Το να βασίζεσαι σε ιστορικά πρότυπα ζημιών «είναι σαν να οδηγείς αυτοκίνητο κοιτάζοντας μόνο τον καθρέφτη», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Σαβίνα της Moody’s Insurance Solutions. «Το μέλλον δεν μοιάζει με το παρελθόν», συμπλήρωσε.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Amazon: Η Alexa γίνεται 10 χρονών και αποκτά… τεχνητή νοημοσύνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ