Στερλίνα: Oι πρόωρες κάλπες οδηγούν σε ράλι – Στο υψηλότερο επίπεδο διετίας έναντι του ευρώ

Η αγορά εκτιμά ότι δεν θα μειωθούν τα βρετανικά επιτόκια τον Ιούνιο

Περαιτέρω ώθηση έλαβε το ράλι της λίρας αυτή την εβδομάδα, καθώς  απομακρύνθηκαν οι προσδοκίες για την μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) τον επόμενο μήνα, με το βρετανικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο διετίας έναντι του ευρώ

Η στερλίνα οδεύει να καταγράψει την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Νοέμβριο, επεκτείνοντας την υπεραπόδοσή της μεταξύ των μεγάλων νομισμάτων φέτος. Οι πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Σουνάκ στις 4 Ιουλίου σχεδόν εξαφάνισαν το ενδεχόμενο της αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα θελήσει να μείνει στη σκιά της πολιτικής αντιπαράθεσης, και να μην εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της Λιζ  Τρας και του Brexit. Ενώ το ίδρυμα είναι ανεξάρτητο και λαμβάνει αποφάσεις με βάση μόνο τα εισερχόμενα δεδομένα, μια μείωση τον επόμενο μήνα θα μπορούσε να προκαλέσει ερωτήματα, σύμφωνα με την Jefferies Financial Group Inc. και τη Citigroup Inc.

Οι εκλογές του Ιουλίου «μειώνουν περαιτέρω την πιθανότητα βραχυπρόθεσμης περικοπής της BoE», έγραψε σε σημείωμα ο Jamie Searle, υπεύθυνος στρατηγικής της Citigroup. «Πέρα από αυτό, εξαλείφει τον κίνδυνο μεταγενέστερες εκλογές να παρέμβουν στον κύκλο της BοE που θα εστιάζει πλήρως στην εξάρτηση από τα δεδομένα».

Οι καταλύτες της ανόδου

Αυτό ενισχύει την στερλίνα ειδικά έναντι του ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται ότι τον Ιούνιο θα μειώσει τα επιτόκια, κάνοντας την στερλίνα πιο ακριβή για τους κατόχους ευρώ και ωθώντας εταιρείες όπως η Credit Agricole SA, η Bank of America Corp και η Monex Europe Ltd να προβλέπουν την ανοδική πορεία της.

Η άνοδος του βρετανικού νομίσματος ευνοείται και από την στρατηγική carry trade. που είναι διαδεδομένη στις αγορές συναλλάγματος. Οι επενδυτές δανείζονται σε ένα νόμισμα που έχει χαμηλά επιτόκια και τοποθετούν τα κεφάλαια σε νόμισμα που έχει υψηλότερα επιτόκια αποκομίζοντας κέρδος.

Οι εισροές κεφαλαίων συνέβαλαν επίσης στον περιορισμό του  premium για το Brexit, έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τις επιπλέον αποδόσεις που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ η στερλίνα εξακολουθεί να είναι πολύ πιο αδύναμη από ό,τι πριν από το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, τώρα διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδό της έναντι του ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική

Τα στοιχεία για τον βρετανικό πληθωρισμό τον Απρίλιο έδειξαν ότι επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο, με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να παραμένει ιδιαίτερα υψηλός. Οι traders μείωσαν τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, μειώνοντας την υπονοούμενη πιθανότητα κοντά στο μηδέν από περίπου 50% πριν από τα στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs Group Inc, η Morgan Stanley, η HSBC Holdings Plc και η Barclays Plc μετέφεραν τις προβλέψεις για την μείωση από τον Ιούνιο στον Αύγουστο. Για το υπόλοιπο του έτους, η αγορά προβλέπει πλέον μία μείωση αντί για δύο..

«Οι μειώσεις των επιτοκίων της BOE θα μπορούσαν να είναι λιγότερες και μακρύτερες από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, ειδικά εάν οι γενικές εκλογές του Ιουλίου καταλήξουν σε μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης» εκτιμά ο Valentin Marinov, επικεφαλής της στρατηγικής G10 FX της Credit Agricole. «Όλα αυτά θα πρέπει να διατηρήσουν το πλεονέκτημα επιτοκίου της λίρας σε ισχύ».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Τράπεζα: Η Παλαιστινιακή Αρχή στα πρόθυρα ασφυξίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ