Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μελετά πότε θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αρχίσει να σκέφτεται τι θα κάνει μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων της.
Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού στην επόμενη συνεδρίασή της στις 6 Ιουνίου. Ιστορικά, η ΕΚΤ μείωνε τα επιτόκιά της μετά την Fed και πολλές φορές μετά την Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά αυτή τη φορά αναμένεται να πάρει το δικό της δρόμο.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παρέμεινε σταθερός στο 2,4% τον Απρίλιο, κοντά στον στόχο του 2%, και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει ανακοινώσει ότι είναι πιθανή μια μείωση τον Ιούνιο. Τον περασμένο μήνα επέμεινε με δηλώσεις της ότι η ΕΚΤ “εξαρτάται από τα δεδομένα, όχι από τη Fed”.
Οι κίνδυνοι του να ξεκινήσει τον χορό των μειώσεων
Αλλά το να κινηθεί πρώτη έχει τους κινδύνους του. Η επιτυχία στον έλεγχο του πληθωρισμού και η έναρξη της διαδικασίας μείωσης των επιτοκίων επιφέρει μια σειρά από προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας του νομίσματος, σημειώνει η Barron’s.
Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως μειώνουν τη σχετική αξία ενός νομίσματος καθιστώντας τις ξένες επενδύσεις λιγότερο ελκυστικές. Το ευρώ έχει ήδη υποχωρήσει κατά 1,6% στα 1,09 δολάρια το 2024, καθώς η αγορά έχει καταλήξει στην άποψη ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια πριν από τη Fed. Ωστόσο, η ισχύς του δολαρίου έναντι του ευρώ μπορεί να είναι περιορισμένη παρά το προβάδισμα της ΕΚΤ στη χαλάρωση.
Ο οικονομολόγος της Jefferies, Μοντούπε Αντεγκέμπο, λέει ότι οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων της Ευρώπης θα είναι επιφυλακτικοί ως προς την ταχύτητα των νομισματικών κινήσεων, σημειώνοντας ότι ένα εξασθενημένο ευρώ θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για τον αγώνα της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Ένα πιο αδύναμο ευρώ καθιστά τις εισαγωγές ακριβότερες για τις χώρες που χρησιμοποιούν το νόμισμα. «Εάν το ευρώ διολισθήσει προς την ισοτιμία με το δολάριο, ή ακόμη και χαμηλότερα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις», είπε στο Barron’s. «Το βλέπουμε αυτό ως πιθανό παράγοντα επιβράδυνσης του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ».
Ενώ η αγορά αναμένει μια περικοπή της ΕΚΤ τον Ιούνιο, οι traders προτιμούν τώρα μια ημερομηνία έναρξης της χαλάρωσης της Fed τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το FedWatch. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το χάσμα θα μπορούσε να g;inei ακόμη μεγαλύτερο. Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε την Τρίτη ότι πρέπει να δει «αρκετούς ακόμη μήνες καλών στοιχείων για τον πληθωρισμό» προτού υποστηρίξει μια περικοπή. «Η ΕΚΤ δεν θα ξέρει τον Ιούνιο αν η Fed θα μειώσει τον Σεπτέμβριο. Οπότε γνωρίζουν ότι υπάρχει καθοδικός κίνδυνος, απλώς δεν ξέρουν σε ποιο βαθμό», προσθέτει ο Αντεγκέμπο.
Πολύ πιθανή η cut-and-wait προσέγγιση
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ έχει ήδη εγείρει την προοπτική μιας προσέγγισης cut-and-wait, μιλώντας στο πρακτορείο Nikkei την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι «η πορεία μετά τον Ιούνιο είναι πολύ πιο αβέβαιη». Ένας άλλος λόγος για να αναμένεται επιφυλακτικότητα είναι η ανάγκη να εξισορροπηθούν 20 οικονομίες της ευρωζώνης – από τη μεγαλύτερη, τη Γερμανία, μέχρι τη μικρότερη, τη Μάλτα. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις οικονομίες αυτές διαφέρουν σημαντικά, από τη Λιθουανία με 0,4% έως το Βέλγιο με 4,9%.
Ο Ντίκι Χότζις της Nomura Asset Management λέει ότι η ΕΚΤ έχει συνήθως αντιμετωπίσει αυτό το αίνιγμα διατηρώντας τα επιτόκια σταθερά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Με τη ένταξη της Βουλγαρίας και τη Ρουμανίας στο ευρώ το έργο της ΕΚΤ θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο.«Υπάρχουν θύλακες πληθωρισμού στην Ευρώπη πάνω από το επίπεδο-στόχο τους, γι’ αυτό υπάρχει αβεβαιότητα και γι’ αυτό [οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ] έχουν όλοι πει ότι ο Ιούλιος δεν είναι τελειωμένη υπόθεση», λέει. «Θα είναι πιο αργός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Η συναίνεση της αγοράς είναι ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μειώσεις τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, αφήνοντας μια συνεδρίαση στο ενδιάμεσο κάθε απόφασης ώστε να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υπό έλεγχο. Αλλά με όλες τις πολυπλοκότητες, η πορεία προς τα χαμηλότερα επιτόκια υπόκειται σε μεγάλο βαθμό σε αλλαγές.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Τα ταξιδιωτικά πακέτα κάνουν comeback και υπάρχει λόγος