Η γαλλική τράπεζα συνοψίζει τα βασικά της συμπεράσματα από την περίοδο αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο του έτους και εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών βελτιώνεται, χάρη στις χαμηλές προσδοκίες αλλά τα περιθώρια κέρδους θα διαβρωθούν σιγά-σιγά σε αυτό το υποτονικό περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης.
«Αναμένουμε ότι τα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή θα παραμείνουν αμετάβλητα φέτος, ενώ το consensus της IBES αναμένει αύξηση 5,1% για τον ευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600. Σε αντίθεση με το consensus, αναμένουμε ότι τα περιθώρια κέρδους θα περιοριστούν σταδιακά σε αυτό το υποτονικό περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως καθώς οι αυξήσεις των μισθών (4,7% στην τελευταία μέτρηση της ΕΚΤ για τους διαπραγματευόμενους μισθούς) ξεπερνούν πλέον τον πληθωρισμό (ένα μέτρο της “τιμολογιακής δύναμης”, με τον ΔΤΚ της Ευρωζώνης στο 2,4% και τον πυρήνα του ΔΤΚ στο 2,7%).
Πιστεύουμε ότι χωρίς αξιόλογη αύξηση των κερδών, η περαιτέρω επέκταση θα είναι δύσκολη. Παρόλα αυτά, οι εταιρείες θα πρέπει ακόμη να είναι σε θέση να καταβάλλουν μερίσματα και θα μπορούσαν ακόμη και να αναδιανείμουν επιπλέον μετρητά μέσω επαναγορών. Ως εκ τούτου, εστιάζουμε σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς, και συγκεκριμένα στις τράπεζες, οι οποίες παραμένουν μία από τις βασικές μας θετικές προτάσεις στην Ευρώπη», προβλέπουν οι αναλυτές του γαλλικού οίκου.
«Η περίοδος υποβολής εκθέσεων για το πρώτο τρίμηνο έχει ρίξει θετικό φως στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, περίπου το 90% των εταιρειών έχουν υποβάλει εκθέσεις, με τις περισσότερες από τις από αυτές δημοσίευσαν στοιχεία για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) πάνω από το consensus και τα κέρδη τους ήταν πάνω από 9% σε σχέση με το consensus του Bloomberg σε επίπεδο STOXX 600. Ωστόσο, αυτή η ισχυρή επίδοση θα πρέπει να τεθεί σε ένα πλαίσιο, καθώς οι προσδοκίες ήταν χαμηλές και με το πρώτο τρίμηνο τα κέρδη ανά μετοχή συρρικνώθηκαν κατά 16% έναντι ενός πολύ ισχυρού πρώτου τριμήνου πέρυσι. Συνολικά, οι αναλυτές έχουν σταματήσει να μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για τα φετινά EPS και αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες αναβαθμίσεις, ιδίως για τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις συνεχίζει ο οίκος.
Τα βασικά σημεία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι:
· Οι πωλήσεις συνεχίζουν να απογοητεύουν. Σε επίπεδο εσόδων, δεν έχουμε δει σημάδια βελτίωσης μέχρι στιγμής, με τις περισσότερες εταιρείες να έχουν διαψεύσει τις προσδοκίες για άλλη μια φορά. Συνολικά, οι πωλήσεις έχουν συρρικνωθεί κατά 4% (σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2023), υπολειπόμενες κατά 1% των προσδοκιών του consensus του Bloomberg.
· Tα περιθώρια κέρδους παραμένουν εκπληκτικά ισχυρά. Αυτό που μας εξέπληξε, ακόμη και τo consensus, ήταν πόσο ανθεκτικά εξακολουθούν να είναι τα περιθώρια κέρδους. Ενώ υπήρξε κάποια μικρή διάβρωση σε επίπεδο αγοράς, αυτό οφείλεται κυρίως στην αδυναμία των τομέων που συνδέονται με τα εμπορεύματα. Εξαιρώντας αυτούς τους τομείς, βλέπουμε ότι η υπόλοιπη αγορά έχει πράγματι δείξει σημάδια βελτίωσης για δύο τρίμηνα.
· Σε όρους κλάδων της αγοράς, οι χρηματοπιστωτικοί κλάδοι προηγούνται. Όλοι οι κλάδοι έχουν βιώσει συρρίκνωση στα κέρδη τους αυτό το τρίμηνο, αλλά δύο ξεχωρίζουν με σχεδόν αμετάβλητα κέρδη: Ο κλάδος της υγείας, χάρη στη Novo Nordisk, η οποία ανακοίνωσε για άλλη μια φορά ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, με τις τράπεζες και τις ασφαλίσεις να παρουσιάζουν ισχυρά κέρδη και ώθησαν τους αναλυτές να αυξήσουν τις προβλέψεις τους.
· Αναμένουμε ότι τα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή θα παραμείνουν λίγο πολύ αμετάβλητα φέτος για τον δείκτη STOXX 600 κα τα περιθώρια κέρδους θα μειωθούν σε αυτές τις υποτονικές οικονομικές συνθήκες, ιδίως καθώς οι αυξήσεις των μισθών ξεπερνούν πλέον τον πληθωρισμό.
· Οι εταιρείες θα πρέπει ακόμη να είναι σε θέση να καταβάλλουν μερίσματα και θα μπορούσαν ακόμη και να αναδιανείμουν επιπλέον μετρητά μέσω επαναγορών. Ως εκ τούτου, εστιάζουμε σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς, και συγκεκριμένα στις τράπεζες, οι οποίες παραμένουν μία από τις βασικές μας θετικές προτάσεις στην Ευρώπη.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Η ΕΕ αύξησε τις αγορές σιδήρου, χάλυβα και αλουμινίου από τη Ρωσία