Σνάμπελ (ΕΚΤ): Χρειάζεται προσοχή στις αγορές assets εκτός κρίσεων

«Το QE μπορεί να συνοδεύεται από κόστος που μπορεί να είναι υψηλότερο από εκείνο άλλων μέσων πολιτικής» δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης κυρίως σε περιόδους κρίσης, καθώς το κόστος τους μπορεί να είναι πιο έντονο από άλλα εργαλεία στο ρεπερτόριό της, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

«Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μπορούν να είναι ένα ισχυρό εργαλείο όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε αναταραχή», δήλωσε η ίδια σε ομιλία της στο Τόκιο την Τρίτη. «Εκτός αυτών των περιόδων, ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αξιολογούν προσεκτικά κατά πόσον τα οφέλη από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων αντισταθμίζουν το κόστος».

Ακόμα, «η αποτελεσματικότητα του QE στην τόνωση της συνολικής ζήτησης εξαρτάται από το κράτος», είπε. «Το QE μπορεί να συνοδεύεται από κόστος που μπορεί να είναι υψηλότερο από εκείνο άλλων μέσων πολιτικής».

Η ΕΚΤ ξεκίνησε αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας το 2015 σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει τον πληθωρισμό που είχε γίνει πολύ αργός. Αργότερα ξεκίνησε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Τα χαρτοφυλάκια κορυφώθηκαν σε περίπου 5 τρισεκατομμύρια ευρώ, αποτελούμενα κυρίως από κρατικό χρέος, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άρχισαν να αποσύρουν περιουσιακά στοιχεία το 2023, ενώ αύξησαν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών. Η πτώση θα επιταχυνθεί στα μέσα του έτους, όταν θα λήξουν οι επανεπενδύσεις ορισμένων χαρτοφυλακίων της πανδημίας.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Μακρόν και Σόλτς «συνυπογράφουν» το όραμά τους για την Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ