Πόσο πρέπει να αμείβεται κάποιος για να δηλώνει ευτυχισμένος

Τι αναφέρουν επιστήμονες για την επίδραση του μισθού στην καθημερινή ευεξία

Ποιο είναι το μισθολογικό ταβάνι για να μπορεί κανείς να ισχυρίζεται ότι εξασφάλισε την ευτυχία; Υπάρχει άραγε αυτό το ταβάνι;

Δημοσιογράφοι της Wall Street Journal επιχείρησαν να αναζητήσουν τις απαντήσεις, αλλά σίγουρα δυσκολεύτηκαν.

Το συχνά αναφερόμενο ποσό των 75.000 δολαρίων (110.000 δολ. σε σημερινές τιμές), δηλαδή 70.000 ευρώ, προέρχεται από μελέτη του 2010 που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα την οποία εκπόνησαν δύο νομπελίστες.

Πιο πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί να μην υπάρχει οικογενειακό εισόδημα στο οποίο η ευτυχία κορυφώνεται και ότι τα χρήματά μπορεί να επηρεάσουν τα συναισθήματά μας πολύ πέρα ​​από αυτό το όριο.

«Θα ήταν απολύτως λάθος να περιοριστεί η αναζήτηση της ευτυχίας στην επιδίωξη του χρήματος», είπε ο ανώτερος συνεργάτης στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Ματ Κιλινγκσγουόρθ. «Ταυτόχρονα, θα ήταν επίσης λάθος να απορρίψουμε εντελώς τα χρήματα ως σημαντικό παράγοντα».

Για πολλούς ειδικούς όμως, η συζήτηση δεν μπορεί να συνοψιστεί σε έναν μόνο αριθμό, αλλά στο γεγονός ότι τα χρήματα αγοράζουν την ευτυχία, με… μειωμένες αποδόσεις και χωρίς μαγικό αριθμό.

Πολυάριθμες αμερικανικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα εισοδήματα τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι καθημερινά.

Ο αριθμός των 75.000 δολαρίων, με βάση τις απαντήσεις περισσότερων από 450.000 Αμερικανών σε μια έρευνα του Gallup, ίσχυε αποκλειστικά για την καθημερινή διάθεση.

Η συνολική αξιολόγηση της ζωής των ανθρώπων ήταν υψηλότερη σε εισοδήματα νοικοκυριών άνω των 120.000 δολ. από ό,τι ακριβώς κάτω από αυτό, διαπίστωσε η αρχική μελέτη.

Μεταγενέστερες μελέτες έθεσαν υπό αμφισβήτηση το ποσό των 75.000 δολαρίων. Το 2021, ο Κιλινγκσγουόρθ χρησιμοποίησε δεδομένα που μετρούσαν περισσότερες διαβαθμίσεις ευτυχίας από την αρχική έρευνα και διαπίστωσε ότι η καθημερινή διάθεση συνέχισε να βελτιώνεται περνώντας τα 75.000 δολάρια (σε τιμές 2010).

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η απόκτηση περισσότερων χρημάτων κάνει τους ανθρώπους να είναι πιο ευτυχισμένοι με τη ζωή τους. Μια εργασία του 2020 στην Επιθεώρηση των Οικονομικών Μελετών εξέτασε τους νικητές λαχείων στη Σουηδία και διαπίστωσε ότι η ώθηση ήταν ακόμα αισθητή περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα.

Βέβαια, μπορεί όπως δείχνουν αυτές οι έρευνες η σχέση χρημάτων και ευτυχίας είναι ξεκάθαρη, αλλά όχι και τόσο απλή υπόθεση.

Μπορεί τα χρήματα να έχουν σημασία για την ευτυχία, αλλά όχι τεράστια. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε μια αρκετά «στενή» ζώνη του φάσματος της ευτυχίας, απαιτούνται γενικά μεγάλες αυξήσεις στο εισόδημα για να παραχθούν οι πιο ουσιαστικές αυξήσεις στην ευτυχία.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν έχουν καταλάβει ακριβώς γιατί περισσότερα χρήματα συνδέονται με περισσότερη ευτυχία. Η έρευνα του Ματ Κιλινγκσγουόρθ εξηγεί ότι δεν είναι αυτό που αγοράζουν τα χρήματα, αλλά οι επιλογές που προσφέρουν.

Καθώς το εισόδημά αυξάνεται, κάθε δολάριο κάνει λιγότερη διαφορά στην ευτυχία.

Η επίδραση μιας αύξησης μισθού στην ευτυχία κάποιου, αφορά περισσότερο την ποσοστιαία μεταβολή παρά το ίδιο το ποσό. Εάν η αμοιβή διπλασιαστεί από 50.000 δολάρια στα 100.000 συνήθως θα πρέπει να διπλασιαστεί ξανά στα 200.000 για να δημιουργήσει μια ισοδύναμη ώθηση ευτυχίας, σύμφωνα με τις έρευνες.

Πάντως με τον μέσο ετήσιο μισθό στην Ελλάδα να είναι στα 17,356 δολάρια (δηλαδή 16.000 ευρώ), μάλλον η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πρέπει να έχουν πέσει σε κατάθλιψη.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης: Ναυτιλία: Γιατί τα πλοία – γίγαντες προτιμούν την Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ