Συγκρατημένη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία – Ποιοι παράγοντες αγχώνουν τους οικονομολόγους

Επτά στους δέκα επικεφαλής οικονομολόγους, εξακολουθούν να προβλέπουν ασθενή ανάπτυξη στην Ευρώπη για φέτος

Συγκρατημένη είναι η αισιοδοξία των επικεφαλής οικονομολόγων σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2024, όπως φαίνεται από την έκθεση Chief Economists Outlook του Μαΐου.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει αβεβαιότητα, μόλις το 17% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναμένουν ότι οι παγκόσμιες συνθήκες θα αποδυναμωθούν φέτος, από 56% που ήταν τον Ιανουάριο.

Επιπλέον το 97% συμφωνεί ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα αποτελέσουν πηγή παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας, μαζί με τις πολιτικές εξελίξεις σε εγχώριο επίπεδο (83%), δεδομένου ότι ο μισός πληθυσμός του κόσμου θα κατευθυνθεί στις κάλπες το 2024.

Οι επικεφαλής οικονομολόγοι είναι πιο αισιόδοξοι για το πιθανό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της ταχείας τεχνολογικής προόδου, με πάνω από τα δύο τρίτα να πιστεύουν πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα προκαλέσει αστάθεια φέτος.

Οι προοπτικές ανά περιφέρεια

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι προοπτικές των οικονομολόγων έχουν γίνει πιο αισιόδοξες, αν και παραμένουν ανομοιογενείς. Η πιο αξιοσημείωτη άνοδος αναμένεται στις ΗΠΑ, με το ποσοστό των ερωτηθέντων που περιμένουν μέτρια ή ισχυρότερη ανάπτυξη το 2024 να διαμορφώνεται σε 97% από 59% τον Ιανουάριο.

Παράλληλα όλοι οι ερωτηθέντες περιμένουν τουλάχιστον μέτρια ανάπτυξη στην Ασία, με εξαίρεση την Κίνα, όπου περίπου τα τρία τέταρτα αναμένουν απλώς μέτρια ανάπτυξη, από 69% που ήταν τον Ιανουάριο.

Στην Ευρώπη, οι προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες από την προηγούμενη έκδοση και σχεδόν επτά στους 10 να εξακολουθούν να προβλέπουν ασθενή ανάπτυξη φέτος.

Σε άλλα μέρη του κόσμου, γενικά αναμένεται μέτρια ανάπτυξη, με μικρή βελτίωση από την τελευταία έκδοση της έκθεσης, τον Ιανουάριο.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να συγκλίνουν προς μια γενικά μέτρια προοπτική στις περισσότερες περιοχές. Αυτό οδηγείται εν μέρει από την αισιοδοξία για την κατάσταση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού αν και, από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες για πιο χαλαρές συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν αποδυναμωθεί συγκριτικά με τον Ιανουάριο.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Τρώμε… κουτόχορτο: Μόλις το 11% των νέων Κυπρίων τσεκάρει αυτά που διαβάζει στο internet

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ