Κωνσταντινούπολη: Ρεκόρ στο χρηματιστήριο με τον πληθωρισμό στο 70%

Οι επενδυτές έχουν στραφεί προς τις μετοχές προσδοκώντας βελτίωση στην οικονομία από τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής

Σε επίπεδα ρεκόρ έχει σκαρφαλώσει ο βασικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει με 70% και η λίρα Τουρκίας έχει χάσει το 80% της αξίας της έναντι του δολαρίου από το 2019 μέχρι σήμερα κάνοντας πανάκριβα τα εισαγόμενα προϊόντα, οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν στραφεί το τελευταίο διάστημα προς τις μετοχές της χώρας προσδοκώντας βελτίωση στην οικονομία από τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που έχει αρχίσει να λαμβάνει η Άγκυρα.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τα μέτρα αυτά είναι η βελτίωση θεμελιωδών μεγεθών της τουρκικής οικονομίας. Αυτό επιδρά θετικά στις αγορές και ειδικά στους ξένους επενδυτές που αρχίζουν να καλοβλέπουν ξανά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές, σε λίρες Τουρκίας. Επίσης η μεγάλη υποτίμηση της λίρας Τουρκίας ειδικά από το 2019 και μετά κάνει πιο φθηνές τις αγορές μετοχών για τους ξένους στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Εκεί ο δείκτης BIST 100 διαμορφώνεται πλέον πάνω από τις 10.000 μονάδες, έχοντας φτάσει στις 22 Μαΐου κοντά στις 10.900 μονάδες, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Ο δείκτης διαμορφωνόταν χθες στα επίπεδα των 10.420 μονάδων. 

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία και οι συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης της διαφάνειας της αγοράς και των ρυθμιστικών πλαισίων της συνέβαλαν στην αυξημένη αισιοδοξία των επενδυτών, όπως φαίνεται από την άνοδο του βασικού δείκτη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης στηρίζοντας τις προσπάθειες από την κυβέρνηση. Το πρόσφατο ράλι του Χρηματιστηρίου της Τουρκίας χαρακτηρίζεται από αυτά απόδειξη του οικονομικού δυναμικού της χώρας και της ελκυστικότητάς του για τους επενδυτές, ιδιαίτερα σε μια περίοδο με προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία. Καταγράφεται μάλιστα την ώρα που κοντά σε ιστορικά υψηλά βρίσκονται και η Γουόλ Στριτ αλλά και χρηματιστήρια στην Ευρώπη.

Το βασικό επιτόκιο

Με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε λίρες Τουρκίας από το 8,5% στο 50% μέσα σε διάστημα περίπου ενός χρόνου, οι αγορές έχουν αρχίσει να παρακολουθούν πλέον πιο προσεκτικά την κεφαλαιαγορά της γειτονικής μας χώρας. Ειδικά καθώς ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Φατίχ Καραχάν έχει υποσχεθεί ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί «έως ότου παρατηρηθεί σημαντική και διαρκής πτώση της υποκείμενης τάσης του πληθωρισμού».

Ύστερα από μισή δεκαετία δραματικής υποτίμησης του εθνικού νομίσματος,  σημαντικής μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων και ανορθόδοξης μέχρι πέρυσι νομισματικής πολιτικής με χαμηλά επιτόκια και υψηλό πληθωρισμό, η οικονομία της Τουρκίας έχει δεχθεί πλήγμα.

Ωστόσο, με το νέο οικονομικό επιτελείο που έχει ως επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και την αλλαγή νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα με αυξήσεις επιτοκίων κατά του ράλι των τιμών, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να έχει βάλει τώρα στόχο να βελτιώσει σημαντικά την οικονομία της Τουρκίας, ανεξάρτητα από το πόσο επώδυνη είναι η διαδικασία, σχολίαζαν αναλυτές στο CNBC.

Έκθεση της αμερικανικής τράπεζας Citi αναφέρει ότι πλέον η πορεία της ισοτιμίας της λίρας Τουρκίας και των αποδόσεων των κρατικών και εταιρικών ομολόγων της χώρας θα καθοριστούν κατά κύριο λόγο: Πρώτον, από «την επιτυχία της κεντρικής τράπεζας Τουρκίας στην εκ νέου αγκύρωση των προσδοκιών» για πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική και αντιμετώπιση του ράλι των τιμών. Δεύτερον, από το εάν θα υπάρξει σαφής στρατηγική για τη σταδιακή κατάργηση αντισυμβατικών παρεμβάσεων στην αγορά από τις εποπτικές αρχές που είχαν στόχο μέχρι τώρα την τεχνητή στήριξη της λίρας Τουρκίας. Και, τρίτον, από το «εάν θα υπάρξει αξιόπιστη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία θα είναι απαραίτητη για τη διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού και την προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ 

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: «Χαστούκι» από την S&P που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ