Οι οικονομολόγοι περιορίζουν τις προσδοκίες τους για το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκιά της μετά την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg.
Οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι η πρώτη από τις έξι μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας του επιτοκίου καταθέσεων -που σήμερα βρίσκεται στο 4%- θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.
Οι αξιωματούχοι με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μια μείωση τον Ιούνιο που θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε μια τέτοια κίνηση πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας.
Πάραυτα, η απροσδόκητα ισχυρή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι επίμονες μισθολογικές πιέσεις και οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις ήδη αβέβαιες προοπτικές του πληθωρισμού τροφοδοτούν τη συζήτηση για τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας.
«Γεράκια» όπως το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Ιζαμπέλ Σνάμπελ και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, θέλουν να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο προτού εξετάσουν μια δεύτερη κίνηση και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μια διστακτική Fed θα περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών της ΕΚΤ.
Η επικοινωνία των προθέσεων της ΕΚΤ χωρίς να «κλειδώσει» ένα συγκεκριμένο σενάριο μπορεί -για άλλη μια φορά- να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη Λαγκάρντ.
«Θα είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσει γιατί είναι τόσο σίγουρη ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για περικοπές, ενώ δεν παρέχει καμία καθοδήγηση για περαιτέρω περικοπές», δήλωσε ο Ουγκό Λε Νταμανί, οικονομολόγος της AXA Investment Managers. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τη νομισματική χαλάρωση μετά από μόλις πέντε μειώσεις και με το επιτόκιο καταθέσεων να βρίσκεται στο 2,75%.
Οι ερωτηθέντες της έρευνας εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο πληθωρισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης, ακολουθούμενος από τις επιπτώσεις των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Ο πληθωρισμός πιθανώς επιταχύνθηκε λίγο τον Μάιο μετά από δύο μήνες στο 2,4%. Η αύξηση των μισθών δεν κατάφερε να υποχωρήσει στις αρχές του 2024, ενισχύοντας την πίεση στις τιμές των υπηρεσιών που συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό σχεδόν 4%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δεν αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα προσφέρει οποιουδήποτε είδους καθοδήγηση από τη μία συνεδρίαση πολιτικής στην επόμενη, ιδίως επειδή οι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις.
Περίπου το 84% των οικονομολόγων υποστηρίζει ότι μια τέτοια προσέγγιση καθιστά πιο πιθανές τις κινήσεις επιτοκίων κάθε τρεις μήνες, αν και το 92% τονίζει ότι αυτό δεν αποκλείει δράση στο ενδιάμεσο. Υπογραμμίζοντας ακριβώς αυτή την πιθανότητα, ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό προειδοποίησε κατά της προεξόφλησης μιας νέας μείωσης των επιτοκίων τον Ιούλιο.
Οι ερωτηθέντες της έρευνας δεν αναμένουν αναθεωρήσεις των προβλέψεων της ΕΚΤ εκτός από την αύξηση των προοπτικών για την οικονομική ανάπτυξη το 2024, μετά από ένα καλύτερο από το προβλεπόμενο α’ τρίμηνο.
«Αναμένουμε ότι θα προκύψουν αποκλίσεις μεταξύ των ‘περιστεριών’ και των ‘γερακιών’ στο Συμβούλιο, με τους πρώτους να επιθυμούν να άρουν όλους τους περιορισμούς πολιτικής και τους δεύτερους να θέλουν να κινηθούν προσεκτικά μέχρι να νιώσουν σίγουροι ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο οικονομολόγος της HSBC, Φάμπιο Μπαλμπόνι.
«Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολο για την ΕΚΤ να παράσχει οποιαδήποτε καθοδήγηση σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων πέραν της παρούσας συνεδρίασης, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία αβεβαιότητας και μεταβλητότητας στην αγορά», είπε.
Οι επενδυτές μείωσαν πρόσφατα τα στοιχήματα σχετικά με το πόσες μειώσεις επιτοκίων αναμένουν ότι θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ φέτος. Τώρα τιμολογούν πλήρως δύο κινήσεις και πιθανότητα της τάξης του 33% για μια τρίτη, σε σύγκριση με μόλις μία μείωση με πιθανότητα 20% για μια δεύτερη για τη Fed.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Economics, Ντέιβιντ Πάουελ, «τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έχουν αφήσει πολλά περιθώρια έκπληξης για τον Ιούνιο. Ακόμη και τα πιο επιφυλακτικά μέλη έχουν υποδείξει ότι το πιθανότερο είναι να προχωρήσουν σε μείωση. Η πρόεδρος Λαγκάρντ είναι απίθανο να σηματοδοτήσει ρητά μια άλλη κίνηση τον Ιούλιο, αλλά μπορεί να αφήσει να εννοηθεί μια νέα μείωση τον Σεπτέμβριο. Προβλέπουμε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και, μετά από μια παύση τον Ιούλιο, περισσότερες μειώσεις του ίδιου μεγέθους τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο».
Ενώ ο πληθωρισμός στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει περιοριστεί σημαντικά, η πρόοδος καταπολέμησής του έχει επιβραδυνθεί. Αυτό έχει δημιουργήσει εκτιμήσεις ότι το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει υψηλό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας παράλληλα εικασίες σχετικά με το τι θα σήμαινε αυτό για την Ευρώπη.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι η Ευρωζώνη έχει τη δική της δυναμική πληθωρισμού και δεν ακολουθεί απλώς τις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 6% υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ μπορεί να αποσυνδεθεί πλήρως από τη Fed στον καθορισμό των επιτοκίων.
Περίπου το 85% εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα από ό,τι διαφορετικά εάν η Fed καθυστερήσει τη χαλάρωση, για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις από ένα ασθενέστερο ευρώ.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι της άποψης ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές σε περίπτωση που η Fed μείνει στάσιμη.
Η Ευρώπη μπορεί, στην πραγματικότητα, να παρουσιάζει παρόμοιες τάσεις με αυτές που συγκρατούν τη χαλάρωση της Fed, σύμφωνα με τον Αντρέι Σεπάνιακ της Nomura.
«Με ισχυρότερα στοιχεία δραστηριότητας, ανθεκτική ζήτηση, ενθαρρυντική αγορά εργασίας, ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών και ακόμα επίμονο πληθωρισμό στον τομέα υπηρεσιών, πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα καταλήξει σε σταδιακές μειώσεις των επιτοκίων προκειμένου να διατηρήσει κάποιο επίπεδο νομισματικής σύσφιξης», δήλωσε.
«Οι υπερβολικά γρήγορες μειώσεις θα αναζωπυρώσουν άσκοπα τον πληθωρισμό και θα αντισταθμίσουν τη σκληρή μάχη που έδωσε μέχρι τώρα η ΕΚΤ», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Οι μεταρρυθμίσεις και η αναγκαιότητά τους για την ανθεκτικότητα