Η Πορτογαλία έχει πολλές αναφερθεί ως μία από τις πιο φιλόξενες χώρες για μετανάστες της Ευρώπης, αλλά η τη δεξιά κυβέρνηση προσπαθεί να σε θέσει τέλος σε αυτήν τη φήμη θέτοντας τέλος σε μια προηγούμενη προσπάθεια που είχε σχεδιαστεί για να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους.
Οι αρχές έχουν ανακαλέσει τον μηχανισμό «εκδήλωσης ενδιαφέροντος» στους κανόνες έκδοσης βίζας της Πορτογαλίας, ο οποίος επέτρεπε σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να λάβουν άδεια διαμονής στη χώρα με σχετική ευκολία, σύμφωνα με το Fortune.
Βάσει αυτής της ρήτρας, οι πολίτες τρίτων χωρών είχαν τη δυνατότητα να έρθουν στην Πορτογαλία χωρίς σύμβαση εργασίας προτού μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για διαμονή μετά από ένα έτος καταβολής πληρωμών κοινωνικής ασφάλισης.
Κάποτε ιδανικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες
Ήταν ιδανικός τρόπος παραμονής για ψηφιακούς νομάδες, οι οποίοι θα πλήρωναν κοινωνική ασφάλιση στην Πορτογαλία ενώ εργάζονταν σε απομακρυσμένες δουλειές.
Ήταν επίσης μια δημοφιλής επιλογή για εργαζόμενους σε πιο επισφαλείς τομείς με χαμηλότερες αμοιβές που μπορεί να δυσκολεύονταν να εξασφαλίσουν εργασία πριν φτάσουν στη χώρα, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο έρευνα του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης.
Οι υποστηρικτές της εύκολης διαδικασίας παραμονής στην Πορτογαλία λένε ότι βοήθησε στην απορρόφηση περισσότερων ανθρώπων στη νόμιμη οικονομία της χώρας, επιτρέποντάς τους να συνεισφέρουν άμεσα στο φορολογικό σύστημα, ενώ αναζητούσαν πιο μόνιμες ρυθμίσεις.
Οι αντίπαλοι αποδίδουν τη στεγαστική κρίση της Πορτογαλίας στην εισροή ξένων, κάτι που αμφισβητήθηκε από την αριστερά.
Περίπου το 14% των φορολογουμένων στη χώρα είναι μετανάστες, οι οποίοι συνεισέφεραν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της Πορτογαλίας το 2022. Έλαβαν 257 εκατομμύρια ευρώ σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης.
Ο πρωθυπουργός κατά των μεταναστών
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο διεξάγει εκστρατεία κατά της μετανάστευσης, ένα θέμα που ενισχύει τα δεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη.
«Χρειαζόμαστε ανθρώπους στην Πορτογαλία πρόθυμους να μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε μια δικαιότερη και πιο ευημερούσα κοινωνία», είπε. «Αλλά δεν μπορούμε να πάμε στο άλλο άκρο και να έχουμε ορθάνοιχτες πόρτες».
Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει νέους όρους στη βίζα που θα δίνουν προτεραιότητα σε ορισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από πορτογαλόφωνες χώρες, φοιτητές και εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης.
Η πορτογαλική εφημερίδα Publico αναφέρει ότι οι μετανάστες από χώρες όπως η Ινδία, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο από τις αλλαγές.
Ο Μοντενέγκρο αναφέρει ότι εκκρεμούν επί του παρόντος 400.000 διαδικασίες νομιμοποίησης, τις οποίες η κυβέρνηση αναμένεται να χειριστεί προσλαμβάνοντας περισσότερο προσωπικό και δημιουργώντας μια ειδική ομάδα εργασίας.
Αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής της Πορτογαλίας
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Απρίλιο, ο Μοντενέγκρο έχει επιταχύνει αυτό που ήταν ήδη ένα συντονισμένο πρόγραμμα πολιτικής κατά της μετανάστευσης στην Πορτογαλία.
Η χώρα απέσυρε μεγάλα τμήματα του προγράμματος χρυσής βίζας πέρυσι, το οποίο προηγουμένως επέτρεπε σε αλλοδαπούς να εγκατασταθούν αγοράζοντας ακίνητα αξίας τουλάχιστον 350.000 ευρώ σε δημοφιλείς πόλεις όπως το Πόρτο και η Λισαβόνα.
Οι νομοθέτες ανακοίνωσαν αργότερα το ίδιο έτος ότι θα καταργούσαν το φορολογικό καθεστώς της αποκαλούμενης μη μόνιμης διαμονής (NHR) της Πορτογαλίας το 2024, το οποίο επέτρεπε στους αλλοδαπούς να διαμένουν στη χώρα για έως και 10 χρόνια, πληρώνοντας ενιαίο φόρο εισοδήματος 20%. Αυτό πιστεύεται ότι πυροδότησε ένα κύμα αιτήσεων για διαμονή πριν κλείσει το πρόγραμμα.
Η ελπίδα ήταν ότι αυτές οι πολιτικές θα εμπόδιζαν τους πλούσιους πολίτες να εκτοπίζουν τους Πορτογάλους από την αγορά κατοικίας, με μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης να διαπιστώνει ότι οι νέοι εργαζόμενοι κρατούν όλο και περισσότερο δύο θέσεις εργασίας ή εγκαταλείπουν εντελώς τη χώρα αναζητώντας μια οικονομικά πιο προσιτή ζωή.
Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες πολιτικές φαίνεται να στοχεύουν μετανάστες εργάτες χαμηλής ειδίκευσης, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν ένα ακόμη εμπόδιο για την είσοδο στη χώρα, ενώ οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών στη Λισαβόνα συνέχισαν να ξεπερνούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Κατάρρευση FTI: Πόσα εκατομμύρια θα απωλέσουν οι Κύπριοι ξενοδόχοι