Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες - Τι φοβάται η Λαγκάρντ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η λήψη αποφάσεων για νέες μειώσεις επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα έρχονται στην Τράπεζα.

 Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2,6% τον Μάιο από 2,4% τον Απρίλιο, έθεσε ξανά σε κατάσταση συναγερμού την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προχώρησε μεν χθες στη μείωση των επιτοκίων του Ευρώ κατά 0,25%, αλλά χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά της για τις επόμενες κινήσεις της. 

Η αισιοδοξία που επικρατούσε σε ένα μέρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ, αλλά και σε ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέχρι και το τέλος του χρόνου, με την επόμενη να έρχεται τον Ιούλιο, ανακόπηκε από τις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η λήψη αποφάσεων για νέες μειώσεις επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα έρχονται στην Τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό υιοθέτησε τη θέση της πιο "συντηρητικής" ομάδας του Δ.Σ., η οποία ζητάει προσεκτικά σχεδιασμένες κινήσεις σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. 

Η συγκρατημένη στάση της ΕΚΤ εξηγείται από το γεγονός ότι τα στοιχεία που είχε στα χέρια του το Δ.Σ. έδειχναν επιδείνωση της πορείας του πληθωρισμού. Το πιο βασικό στοιχείο ήταν ότι ο στόχος για πληθωρισμό στο 2% προβλέπεται πλέον ότι θα επιτευχθεί ένα τρίμηνο αργότερα, αντί στα μέσα του 2025, στο τέλος Σεπτεμβρίου του επόμενου χρόνου. Παράλληλα βέβαια αναθεωρήθηκαν και οι στόχοι για τον πληθωρισμό στο 2,5% από 2,3% για φέτος και στο 2,2% από 2% για το 2025.

Τα εμπόδια του πληθωρισμού

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε γενικά ότι περιμένει εμπόδια και αναταράξεις στην πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, αν και γενικά η πρόβλεψη είναι ότι τελικά θα "προσγειωθεί" κοντά στα 2% λίγο πριν από το τέλος του 2025. 

Ο πρώτος παράγοντας ανησυχίας είναι οι αυξήσεις των μισθών που εφαρμόστηκαν από τον Απρίλιο και δυνητικά μπορούν να αυξήσουν τη ζήτηση σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού. Στο θέμα της επίδρασης των αυξήσεων των μισθών, η αγορά εκτιμούσε χθες ότι η ΕΚΤ έκανε τον Ιούνιο μια πιο συντηρητική πρόβλεψη για την επίδραση των αυξήσεων από ό,τι τον Απρίλιο. Τούτο, παρότι ως γενική θεώρηση, συνέχισε να εκτιμά ότι παρά τις αυξήσεις, η πορεία των μισθών παραμένει πτωτική. 

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει, παρότι δεν ομολογείται, για το γεγονός ότι η ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ εξαρτάται από ακριβές εισαγωγές, οι οποίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ανακοίνωση μια βλάβης σε έναν νορβηγικό αγωγό μεταφοράς αερίου τη Δευτέρα έστειλε στα ύψη τις τιμές αερίου σε όλη την Ευρώπη. 

Τούτο, ενώ είναι γνωστό ότι η ΕΕ πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα σε όρους πληθωρισμού από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ανατιμήσεις που έφερε πρώτα στην ενέργεια και στη συνέχεια και στα τρόφιμα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, με τη Ρωσία να φαίνεται ότι καταλαμβάνει όλο και περισσότερα εδάφη και τη Δύση να ετοιμάζει δυναμική αντίδραση.

Την ίδια ώρα, ο εμπορικός δίαυλος από την Ερυθρά θάλασσα συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Με αυτά τα δεδομένα, παρά τις προσπάθειες για εκεχειρία που κάνουν οι ΗΠΑ, κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει τι θα γίνει μετά τις αμερικανικές εκλογές. 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης: Αγωνία για την επάρκεια ηλεκτρισμού: Οριακές οι εφεδρείες, ανάγκη για εξοικονόμηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ