Όλι Ρεν: Η ΕΚΤ δεν θα δεσμευτεί εκ των προτέρων για την πορεία των επιτοκίων

«Είναι σημαντικό να κοιτάμε το δάσος και όχι τα δέντρα», δήλωσε ο Φινλανδός πολιτικός

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για την πορεία των επιτοκίων, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Όλι Ρεν.

«Είναι σημαντικό να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο», δήλωσε ο Ρεν την Τρίτη. «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού, ιδίως από τον Σεπτέμβριο του 2023».

«Καθορίζουμε τα επιτόκια μας σε κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με βάση τρεις παράγοντες: τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της νομισματικής μετάδοσης», είπε ακόμα ο Ρεν.

Και συνέχισε:

«Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την πορεία των επιτοκίων»

«Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέα γεωπολιτικά σοκ ή σοκ στις τιμές της ενέργειας ή απρόβλεπτη αύξηση των μισθών», ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ «αναμένεται να επιστρέψει στον στόχο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, παρά το γεγονός ότι η καθοδική πορεία του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε κάπως τους τελευταίους μήνες», αναφέρει η Τράπεζα της Φινλανδίας.

«Οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν διατηρηθεί σφιχτές προκειμένου να περιοριστεί η ζήτηση και να διατηρηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αγκυρωμένες», ανέφερε τέλος ο Φινλανδός πολιτικός.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: FT: Οι ακαδημαϊκοί βλέπουν μόνο μία μείωση επιτοκίων από την Fed

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ