Καθώς ο ποδοσφαιρικός πυρετός κορυφώνεται για τα μεγάλα τουρνουά στην Ευρώπη και την Αμερική, ένα μικρό αλλά ζωηρό μέρος της αγοράς κρυπτονομισμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος: τα tokens των φιλάθλων.
Αυτά δεν είναι τα συνηθισμένα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, είναι tokens που εκδίδονται από εθνικές ομάδες ή μεμονωμένους συλλόγους και υπόσχονται στους οπαδούς έναν εμπορεύσιμο τρόπο με τον οποίο μπορούν να ασχολούνται με τις ομάδες αυτές.
Η δραστηριότητα σε tokens που συνδέονται με τις συμμετέχουσες εθνικές ομάδες έχει αυξηθεί ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Euro 2024, το οποίο ξεκινά την Παρασκευή και του Copa América στη Βόρεια και Νότια Αμερική που ξεκινά μια εβδομάδα αργότερα.
Η αγοραία αξία του κρυπτονομίσματος Chiliz – το νόμισμα τoυ blockchain Socios που φιλοξενεί τα περισσότερα σημαντικά token οπαδών και επομένως ένα ευρύ βαρόμετρο για τον συγκεκριμένο τομέα – έχει σκαρφαλώσει σε περισσότερα από 1,07 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 687 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές του έτους και πλησιάζει τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko.
Ο όγκος συναλλαγών των fan tokens έχει επίσης αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αγγίζοντας περισσότερα από 170 εκατομμύρια δολάρια στις 24 Μαΐου, έναντι 25 έως 57 εκατομμυρίων δολαρίων για το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kaiko. Η συνολική αγοραία αξία των fan tokens ανέρχεται σε περίπου 413 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko.
Αυτό το καλοκαίρι του αθλητισμού θα μπορούσε να είναι μια σημαντική δοκιμασία για τον ακόμη νεοσύστατο τομέα των tokens οπαδών, τα οποία συνήθως προσφέρουν προνόμια όπως συμμετοχές σε κληρώσεις, πρόωρη πρόσβαση σε εισιτήρια, εκπτώσεις σε αγαθά με το λογότυπο της ομάδας ή ευκαιρίες για ψηφοφορίες σχετικά με δευτερεύουσες αποφάσεις όπως τα τραγούδια των αγώνων.
Οι υποστηρικτές επαινούν τα token ως ένα σπάνιο παράδειγμα της χρησιμότητας των κρυπτονομισμάτων στον πραγματικό κόσμο, ενώ οι επικριτές υπογραμμίζουν τις διαφορές μεταξύ του σκοπού μιας ομάδας και της κερδοσκοπικής – και επικίνδυνης – φύσης των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων.
Εκπρόσωπος της Chiliz δήλωσε ότι το μάρκετινγκ της εταιρείας ήταν σαφές και ότι «τα fan tokens είναι εργαλεία των οπαδών και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως τέτοια».
Η τιμή του fan token της Εθνικής Πορτογαλίας έχει καταγράψει άνοδο περίπου 2% τις τελευταίες 30 ημέρες στα 2,94 δολάρια, ενώ το token της Εθνικής Αργεντινής άγγιξε για λίγο το υψηλότερο επίπεδό του από το 2022 στα 2,46 δολάρια – αν και αμφότερα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται υπό των υψηλών που σημειώθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.
«Υπήρξε μια σημαντική άνοδος στον όγκο συναλλαγών, αλλά αναμένουμε ότι θα είναι βραχύβια», δήλωσε ο Γιάγκ Κούνερ, επικεφαλής παραγώγων στην Bitfinex, επισημαίνοντας την μείωση των συναλλαγών μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Πολλές κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες και αστέρες του αθλητισμού προώθησαν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία – όπως τα non-fungible tokens (NFTs) ή τα fan tokens – σε υποστηρικτές τους κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης «έκρηξης» της αγοράς το 2021, προκαλώντας την οργή των επικριτών που προειδοποίησαν ότι μπορεί να ενθαρρύνουν την οικονομική κερδοσκοπία.
Οι Βρετανοί νομοθέτες προειδοποίησαν πέρυσι ότι η άνοδος των NFTs στον αθλητισμό έθετε τους οπαδούς σε κίνδυνο οικονομικής ζημίας και δυνητικά έβλαπτε τη φήμη των συλλόγων. Εν τω μεταξύ, η ένωση οπαδών ποδοσφαίρου της Αγγλίας και της Ουαλίας απέρριψε τις συμβολικές συμπράξεις των οπαδών ως «προσπάθεια νομισματοποίησης ασήμαντων θεμάτων» ή «εισαγωγή οικονομικών φραγμών στη γνήσια δέσμευση των οπαδών».
Οι μεταβολές στον όγκο και την τιμή των tokens δεν αντιστοιχούν πάντα στις επιδόσεις των ομάδων, σημείωσε ο αναλυτής ερευνών της Kaiko, Άνταμ Μακάρθι.
«Δεν βλέπω αποδείξεις ότι οι κάτοχοι επωφελούνται από την κατοχή αυτών των tokens ως ένα είδος στοιχήματος για την επιτυχία των αντίστοιχων ομάδων», πρόσθεσε.
Πρόσφατη μελέτη που αναλύει την εμπορία τέτοιων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων γύρω από μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις διαπίστωσε ότι συχνά ευθυγραμμίζεται με το μοτίβο «αγοράζω τη φήμη, πουλάω την είδηση» που συναντάται στην παραδοσιακή χρηματοοικονομική.
Σύμφωνα με το Reuters, οι όγκοι συναλλαγών και οι αποδόσεις συνήθως αυξάνονται πριν από τα μεγάλα τουρνουά και στη συνέχεια μειώνονται μετά την έναρξη των αγώνων.
Από την άλλη πλευρά, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι οπαδοί που αγοράζουν tokens συνήθως επωφελούνται από τα μπόνους που προσφέρονται μέσω της ψηφοφορίας για αποφάσεις που σχετίζονται με τον σύλλογο.
«Όταν οι οπαδοί έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν τις αποφάσεις του συλλόγου, συμμετέχουν ουσιαστικά», δήλωσε ο Λενάρτ Άντε, ο οποίος εργάστηκε και στις δύο μελέτες και είναι διευθύνων σύμβουλος του Blockchain Research Lab.
«Η διττή φύση των token των οπαδών ως εργαλεία δέσμευσης και ως κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία δημιουργεί μια διχοτόμηση», σημείωσε, προσθέτοντας πως. «το μέλλον των fan tokens θα μπορούσε να εξαρτάται από το πώς εξελίσσεται αυτή η κατανομή μεταξύ των χρηστών που εστιάζουν στη δέσμευση και των κερδοσκόπων».
Παρ’ όλα αυτά, η ανάπτυξη των tokens που συνδέονται με ιδιωτικούς συλλόγους και όχι με εθνικές ομάδες παραμένει αργή.
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των tokens οπαδών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της ευκολίας δημιουργίας νέων tokens σε blockchains όπως το Solana, όπως δήλωσε ο Κούνερ της Bitfinex. Η Chiliz ανακοίνωσε ότι έχουν δημιουργηθεί τέσσερα νέα token οπαδών τους τελευταίους 12 μήνες για συλλόγους όπως η Tottenham Hotspur και η Μπενφίκα.
Ο γαλλικός ποδοσφαιρικός κολοσσός Παρί Σεν Ζερμέν ο οποίος διαθέτει fan token, ανακοίνωσε φέτος ότι θα επικυρώνει τo blockchain Chiliz Chain, πράγμα που σημαίνει ότι θα διαχειρίζεται και θα εξασφαλίζει μέρος της αξίας τoυ.
Η αγγλική ομάδα Watford FC προσέφερε πρόσφατα μερίδιο 10% του συλλόγου σε επενδυτές και οπαδούς μέσω ψηφιακών equity tokens. Πέρα από το μετοχικό μερίδιο, άλλα προνόμια περιλαμβάνουν δείπνα με τα μέλη της ομάδας και ιδιωτικές περιηγήσεις στο προπονητικό κέντρο, ανάλογα με το επίπεδο της επένδυσης.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ: Ποιες βιομηχανίες «σκοτώνουν» 2,7 εκατ. Ευρωπαίους κάθε χρόνο