«Περιστρεφόμενες πόρτες»: Τι θέλουν οι πολιτικοί στα ΔΣ χρηματοπιστωτικών εταιρειών

Ιδιαίτερα έντονο το φαινόμενο σε Γαλλία και Ελβετία, διαπιστώνει η Ernst & Young

Οι γαλλικές και οι ελβετικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες είναι πιο πιθανό να έχουν πρώην πολιτικούς ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου από ό,τι άλλες αντίστοιχες εταιρείες στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τους στενούς δεσμούς μεταξύ της χάραξης πολιτικής και του κόσμου του χρήματος στα δύο έθνη.

Σύμφωνα με της Ernst & Young, την οποία παρουσιάζει το Bloomberg, το ένα τρίτο των εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα την Ελβετία και το 30% των εταιρειών στη Γαλλία έχουν τουλάχιστον ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου με υπουργική ή κοινοβουλευτική εμπειρία. Αυτό συγκρίνεται με μόλις το 14% των γερμανικών εταιρειών, το 13% των ιταλικών εταιρειών και το 11% των βρετανικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το European Financial Services Boardroom Monitor της EY, το οποίο παρακολουθεί τους διευθυντές στον MSCI Europe Financials Index.

Αυξημένη ζήτηση

Οι πρώην πολιτικοί έχουν ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις αυξημένες παγκόσμιες εντάσεις και την πολιτική αβεβαιότητα που τροφοδοτείται από τις εκλογές. Ωστόσο, η φιλική σχέση μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών θεσμών και του ιδιωτικού τομέα έχει προκαλέσει εδώ και καιρό κριτική από ομάδες διαφάνειας και ανησυχίες για συγκρούσεις συμφερόντων.

«Υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ των οικονομικών ελίτ σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, αν όχι σε κάθε χώρα στον κόσμο», δήλωσε ο Nicolas Véron, ανώτερος συνεργάτης στο Bruegel, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ανέφερε ότι η τάση στη γενέτειρά του Γαλλία δείχνει «την έλλειψη των ορίων μεταξύ των πολιτικών και οικονομικών ελίτ» που συχνά μοιράζονται μια «κοινή καταγωγή» εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προειδοποιήσει ότι το λεγόμενο φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας» που συνδέει την πολιτική και τα οικονομικά μπορεί να οδηγήσει σε «κίνδυνους που μπορούν να βλάψουν τον δημοκρατικό ιστό της κοινωνίας», εκτός εάν ρυθμιστεί στενά η κίνηση μεταξύ των δύο σφαιρών.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο , πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας δεοντολογίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν αποδέχθηκε έναν ρόλο ως ανώτερος σύμβουλος και μη εκτελεστικός πρόεδρος των διεθνών επιχειρήσεων της Goldman Sachs Group Inc. λιγότερο από δύο χρόνια μετά την θητεία του ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έληξε το 2014. Στη συνέχεια, ο Μπαρόζο απαλλάχθηκε από τυχόν συγκρούσεις.

Και δεν είναι μόνο μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες είναι επίσης γνωστό ότι προσλαμβάνουν ανθρώπους με εμπειρία στην εξωτερική πολιτική.

Κεντρικοί Τραπεζίτες

Η τρέχουσα περίοδος των αυξημένων επιτοκίων και της εστίασης στη νομισματική πολιτική έχει ενισχύσει τη ζήτηση για εμπειρία στην κεντρική τράπεζα, δήλωσε ο Omar Ali, εκλεγμένος ηγέτης της EY Global Financial Services.

«Για τις εταιρείες που διαχειρίζονται δείκτες κεφαλαίου, μεγάλες υποχρεώσεις, βιβλία κινδύνου και επενδυτικές στρατηγικές σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, ο πλούτος της εμπειρίας που φέρνουν οι πρώην υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί να είναι ανεκτίμητος», είπε ο Ali.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, το 9% των εταιρειών που παρακολουθήθηκαν διόρισε διευθυντή με εμπειρία στην κεντρική τράπεζα, διαπίστωσε η EY.

Στην Ευρώπη έχουν ληφθεί μέτρα για να διορθωθούν ορισμένες από τις διαμάχες γύρω από τις περιστρεφόμενες πόρτες. Ο τελευταίος Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΕ για τους Επιτρόπους, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2018, περιορίζει τις δραστηριότητες των πρώην Επιτρόπων για τα δύο πρώτα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους. Τα πρώην μέλη πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή οποιαδήποτε νέα επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Άλλα ευρήματα από την έκθεση:

Σε όλη την Ευρώπη, περισσότερες από οκτώ στις 10 ευρωπαϊκές εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχουν τουλάχιστον έναν διευθυντή διοικητικού συμβουλίου με εμπειρία σε κοινοβουλευτικό, δημόσιο ή διορισμένο από την κυβέρνηση ρόλο. Το 21% των επιχειρήσεων έχουν τουλάχιστον έναν διευθυντή που έχει διατελέσει μέλος του κοινοβουλίου ή υπουργός της κυβέρνησης

Περισσότερες από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων (3% όλων των διευθυντών που παρακολουθούνται) έχουν τουλάχιστον έναν διευθυντή με εμπειρία σε ρόλο κεντρικής τράπεζας

Σε όλα τα διοικητικά συμβούλια που παρακολουθήθηκαν, το 4% κατείχε ρόλο σε έναν πολυμερή παγκόσμιο οργανισμό –είτε στα Ηνωμένα Έθνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον ΟΟΣΑ ή την Παγκόσμια Τράπεζα– που αντιστοιχεί στο 30% των ευρωπαϊκών εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Οι τράπεζες είναι οριακά καλύτερα εξοπλισμένες με πολιτική και μακροοικονομική τεχνογνωσία από τους ασφαλιστές και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Περισσότερες από εννέα στις 10 (91%) τράπεζες έχουν τουλάχιστον ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου με εμπειρία σε δημόσιους ή διορισμένους από την κυβέρνηση ρόλο, σε σύγκριση με το 79% των εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και το 64% των ασφαλιστικών εταιρειών. 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Δημόσιοι κατήγοροι στα.. όπλα: Ασκήσεις επί χάρτου για απεργιακές κινητοποιήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ