Οι Γερμανοί καταναλωτές κρατούν τα πορτοφόλια τους κλειστά, παρατηρεί η ING, βλέποντας την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα να έχει αποδυναμωθεί, μετά από τέσσερις θετικούς μήνες. Και με αυτά τα δεδομένα, η οικονομία δυσκολεύεται να αποκτήσει πιο θετική δυναμική.
Μετά από τέσσερις μήνες προσωρινής βελτίωσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Γερμανίας τον Ιούλιο απογοήτευσε, υποχωρώντας στο -21,8, από -21,0 τον Ιούνιο. Τον Ιούνιο, η προθυμία για δαπάνες μειώθηκε, ενώ η διάθεση για αποταμίευση αυξήθηκε. Η νέα οικονομική αβεβαιότητα φαίνεται να επιβαρύνει για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη των Γερμανών καταναλωτών, αναφέρει η ING.
Η αισιοδοξία έχει δώσει τη θέση της στον ρεαλισμό
Ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, υπήρχε ελπίδα ότι μια τέτοια διοργάνωση θα μπορούσε επιτέλους να ανοίξει τα πορτοφόλια των Γερμανών καταναλωτών. Τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, δείχνουν ότι ούτε το ποδόσφαιρο μπορεί να αποσπάσει τους Γερμανούς, αναφέρει η ING.
Παρά την αύξηση των πραγματικών μισθών φέτος, πιθανώς την ισχυρότερη σε μια δεκαετία, η αβεβαιότητα των πολιτικών και η υποτονική οικονομική ανάπτυξη εξακολουθούν να μειώνουν την προθυμία των καταναλωτών να δαπανήσουν. Εάν υπάρχει θετικός αντίκτυπος από το Euro 2024, θα πρέπει να προέλθει από ξένους οπαδούς του ποδοσφαίρου και όχι από Γερμανούς καταναλωτές, εκτιμά η ING.
Ταυτόχρονα, όμως, το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα δεν αφήνει εντελώς ανεπηρέαστη τη γερμανική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι επίσημες φανέλες της γερμανικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου έχουν εξαντληθεί και ο γνωστός Γερμανός παραγωγός αθλητικών ειδών έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για ενίσχυση της παραγωγής.
Ταυτόχρονα, μια εμπορική προώθηση από έναν μεγάλο ιστότοπο σύγκρισης τιμών έδωσε δωρεάν περισσότερες φανέλες. Σχεδόν δωρεάν… Για να πάρουν τη φανέλα οι Γερμανοί έπρεπε να εισάγουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Κρίνοντας από αυτό το παράδειγμα, φαίνεται ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν, απλώς όχι με χρήματα, σχολιάζει η ING.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες: Γιατί είναι πιο εκτεθειμένες στους κινεζικούς αντιδασμούς