Αγορές: Σχέδια έκτακτης ανάγκης εάν αποχωρήσει ο Μπάιντεν

Νίκη του Ντόναλντ Τραμπ προεξοφλούν οι traders - Πώς επηρεάζονται δολάριο, μετοχές, ομόλογα και cryptos

Οι συζητήσεις για την πιθανότητα απόσυρσης της υποψηφιότητας του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου φαίνεται πως επηρεάζουν και την Wall Street, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η επανεξέταση των χαρτοφυλακίων ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αφού το καταστροφικό ντιμπέιτ του Μπάιντεν με τον Τραμπ ενέτεινε τις ανησυχίες ότι ο 81χρονος Δημοκρατικός είναι πολύ μεγάλος για να υπηρετήσει άλλη μια θητεία.

Οι συναλλαγές στη συνέχεια έγιναν πιο έντονες στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς να σημειώνουν άλμα έως και 20 μονάδες βάσης τις επόμενες ημέρες.

Με τις εικασίες να πληθαίνουν πλέον ραγδαία ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να αποσυρθεί από την κούρσα – οι αγορές στοιχημάτων βλέπουν λιγότερο από 50% πιθανότητα να παραμείνει υποψήφιος – οι επενδυτές καταστρώνουν εσπευσμένα σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιδράσουν σε μια τέτοια ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της αργίας της Πέμπτης για την 4η Ιουλίου ή το Σαββατοκύριακο.

«Οι αγορές έχουν ήδη αναπροσαρμόσει τις πιθανότητες εκλογών από το ντιμπέιτ», δήλωσε ο Τζέναντι Γκόλντμπεργκ, επικεφαλής της στρατηγικής για τα επιτόκια των ΗΠΑ στην TD Securities στη Νέα Υόρκη.

Όλοι πλέον προετοιμάζονται για το σενάριο απόσυρσης Μπάιντεν από την εκλογική κούρσα. Ο Ροντρίγκο Κατριλ, στρατηγικός αναλυτής της National Australia Bank, δήλωσε ότι “όλοι” ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που ο Μπάιντεν τερματίσει την εκστρατεία του.

«Είτε έτσι είτε αλλιώς, η αγορά στοιχηματίζει ότι ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές», δήλωσε ο Κατριλ. «Φαίνεται ότι οι Δημοκρατικοί είναι αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες επιλογές, καμία από αυτές δεν είναι εύκολη και καμία από αυτές δεν είναι πιθανό να αποφέρει καλύτερο αποτέλεσμα».

Η αντιδράσεις των αγορών σε μια ενδεχόμενη νίκη Τραμπ

Το δολάριο ανέκαμψε μετά το ντιμπέιτ

Το δολάριο έδωσε ένα από τα πρώτα μηνύματα για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές σε μια πιθανή νίκη του Τραμπ, καταγράφοντας άνοδο μετά το ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας. Ενώ το δολάριο έχει πάρει ώθηση φέτος από τις ενδείξεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι σκοπεύει να διατηρήσει τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το νόμισμα πήρε σαφή ώθηση σε πραγματικό χρόνο, καθώς ο Τραμπ κυριάρχησε στην αντιπαράθεση με τον Μπάιντεν.

Το πρόγραμμα του Τραμπ περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων και την επιβολή δασμών 60% στις εισαγωγές από την Κίνα και δασμών 10% σε αυτές από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Group Ίαν Χάτζιους δήλωσε ότι οι εν λόγω εισφορές θα μπορούσαν να ανεβάσουν τον πληθωρισμό και να αναγκάσουν τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια περίπου πέντε φορές περισσότερο.

«Μια νίκη του Τραμπ αυξάνει την προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού και ισχυρότερου δολαρίου, δεδομένης της υπόσχεσής του για περισσότερους δασμούς, καθώς και μιας πιο σκληρής στάσης στο μεταναστευτικό», δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. με επικεφαλής την Τζόις Τσανγκ.
Πιθανοί χαμένοι μπροστά στην άνοδο του δολαρίου και την αναμενόμενη υποστήριξη του Τραμπ για τους δασμούς είναι το μεξικανικό πέσο και το κινεζικό γουάν.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων στην αγορά των 27 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Δημοσίου αντέδρασαν αγοράζοντας ομόλογα μικρότερης διάρκειας και πουλώντας ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.
Οι αναλυτές της Wall Street προώθησαν τη στρατηγική αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Morgan Stanley και της Barclays Plc, προτρέποντας τους πελάτες τους να προετοιμαστούν για επίμονο πληθωρισμό και υψηλότερες αποδόσεις μακροπρόθεσμης διάρκειας σε μια άλλη θητεία Τραμπ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την περασμένη εβδομάδα οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περίπου 13 μονάδες βάσης σε σχέση με τα επιτόκια των 2 ετών.

Οι traders προετοιμάζονται για μια βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα.

Η πορεία των μετοχών

Η προοπτική μιας νίκης Τραμπ έχει στηρίξει τις μετοχές που πρόκειται να επωφεληθούν από τις θέσεις του σχετικά με το ρυθμιστικό περιβάλλον, τις συγχωνεύσεις και τις εμπορικές σχέσεις. Η ευρεία αγορά έχει κινηθεί υψηλότερα στον απόηχο της συζήτησης περί απόσυρσης της υποψηφιότητας Μπάιντεν.

Η στροφή του εκλογικού κλίματος «σήμανε υψηλότερες μετοχές, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούνται γενικά πιο φιλικοί προς τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Τομ Έσεϊ, πρόεδρος και ιδρυτής της Sevens Report.
Οι ενεργειακές μετοχές όπως η Occidental Petroleum Corp. αυξήθηκαν μετά το ντιμπέιτ, δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος θεωρείται ότι έχει μια πιο φιλική στάση προς το πετρέλαιο. Μετοχές ιδιωτικών φυλακών όπως η GEO Group Inc. αντέδρασαν στις θεωρούμενες σκληρές τις απόψεις του για τη μετανάστευση.

Η αντίδραση των αμοιβαίων κεφαλαίων

Η αγορά των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων έχει δείξει μια σαφή επενδυτική στρατηγική τον τελευταίο καιρό. Το Financial Select Sector SPDR Fund (ticker XLF), ένα αμοιβαίο κεφάλαιο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είδε την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη εισροή των τελευταίων δυο μηνών, με τους επενδυτές να προσθέτουν περίπου 540 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία. Μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, έχουν προσθέσει 611 εκατομμύρια δολάρια εν μέσω των τελευταίων διακυμάνσεων στην αγορά επιτοκίων.

Ένα ETF που φέρει το εντυπωσιακό ticker MAGA και επενδύει σε φιλικές προς τους Ρεπουμπλικάνους μετοχές έχει καθυστερήσει να συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία και δεν έχει δει σημαντικές εισροές φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι αντιδράσεις της Ασίας

Οι αγορές της Ασίας δεν έμειναν ανεπηρέαστες από τα σενάρια, με τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας να σιγοβράζουν.
«Η επανεκλογή του κ. Τραμπ θα πρέπει να αποτελέσει αρνητικό παράγοντα για τις κινεζικές μετοχές, καθώς ο κ. Τραμπ υποστηρίζει την ιδέα της επιβολής σημαντικά υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα», δήλωσε ο Τόμο Κινοσίτα, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην Invesco Asset Management Japan. «Από αυτή την άποψη, οι ιαπωνικές μετοχές με υψηλή έκθεση στην κινεζική αγορά είναι πιθανό να πληγούν εάν ο κ. Τραμπ κερδίσει».

Η στήριξη στα cryptos

Ο Τραμπ έδειξε υποστήριξη στον κλάδο της κρυπτογράφησης τις τελευταίες εβδομάδες, πραγματοποιώντας συναντήσεις με στελέχη του κλάδου, υποσχόμενος ότι θα διασφαλίσει ότι όλη οι μελλοντικές συναλλαγές Bitcoin θα γίνονται στις ΗΠΑ.
Αυτό καθιστά το token Solana – το πέμπτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την CoinMarketCap – έναν πιθανό ωφελημένο από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων VanEck και 21Shares έχουν καταθέσει αίτηση για ETF που θα επενδύουν απευθείας στο ψηφιακό νόμισμα.

Αν και πολλοί θεωρούν την έγκριση μακρινή, η σκέψη ορισμένων παραγόντων της αγοράς είναι ότι εάν εκλεί ο Τραμπ θα διορίσει έναν πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που θα είναι πιο φιλικός προς την κρυπτογράφηση από ό,τι ήταν ο Γκάρι Γκένσλερ επί Μπάιντεν.

Η προοπτική αλλαγής στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών είναι επίσης πιθανό να δώσει ώθηση στο Bitcoin, σύμφωνα με Στέφαν Κελέτ, διευθύνοντα σύμβουλο της FRNT Financial.

«Όσο πιο τρελό φαίνεται το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, τόσο καλύτερα φαίνεται το Bitcoin», δήλωσε. «Η τρέλα στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ένας παράγοντας υπέρ του Bitcoin».

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Εκλογές Βρετανία: Σάρωσε ο Στάρμερ - Μεγάλη νίκη των Εργατικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ