Γαλλία: Πώς κατανέμονται οι έδρες – Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου - Τι θα πράξει ο Μακρόν;

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μία συμμαχία αριστερών κομμάτων που έως πρόσφατα είχαν αρκετές διαφορές μεταξύ τους, είναι η νέα μεγάλη δύναμη σε ένα απολύτως κατακερματισμένο γαλλικό κοινοβούλιο.

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Απετράπη η άνοδος της ακροδεξιάς στην εξουσία, σε ένα αποτέλεσμα, που εξέπληξε τους πάντες. Ωστόσο κανένα κόμμα δεν βρίσκεται κοντά σε απόλυτη πλειοψηφία. Και αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία εισέρχεται σε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας, που θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Μία κατακερματισμένη Βουλή – Ποια τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε 182 έδρες, ενώ η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν 163 έδρες και η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν και του Ζορντάν Μπαρντελά παρά το επιβλητικό προβάδισμα στον πρώτο γύρο, έμεινε στην τρίτη θέση με 143 έδρες.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου — όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

Ο λόγος στον Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.

Αλλά μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο Μελανσόν

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αποτελείται από την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, το πιο μετριοπαθές Σοσιαλιστικό Κόμμα, το κόμμα των πράσινων Οικολόγων, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και άλλα μικρά κόμματα. Δημιουργήθηκε λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η πιο εξέχουσα – αν και διχαστική – φιγούρα της αριστερής αυτής συμμαχίας είναι αναμφίβολα ο 72χρονος Μελανσόν. Στελέχη του κόμματος του Μακρόν είχαν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τον Μελανσόν, καθώς θεωρούν το κόμμα του εξίσου ακραίο και ακατάλληλο να κυβερνήσει με την Εθνική Συσπείρωση.

Οι θέσεις της Ανυπότακτης Γαλλίας

Η Ανυπότακτη Γαλλία έχει υποσχεθεί να καταργήσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη μετανάστευση που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση, να δημιουργήσει μια υπηρεσία διάσωσης για μετανάστες χωρίς έγγραφα και να διευκολύνει τις αιτήσεις βίζας.

Θέλει επίσης να ορίσει ανώτατα όρια στα βασικά αγαθά για την καταπολέμηση της κρίσης του κόστους ζωής, ενώ έχει δεσμευτεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Δεσμεύεται επίσης να αναγνωρίσει το ταχύτερο δυνατόν το κράτος της Παλαιστίνης.

Τα πρόσωπα που διεκδικούν την πρωθυπουργία

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ παραιτείται και ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά θα αρκεστεί στον ρόλο της αντιπολίτευσης. Ποιος λοιπόν θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας, με τον οποίο θα «συγκατοικήσει» ο πρόεδρος Μακρόν;

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο επέλεξε να μην έχει υποψηφιότητα. Ο λόγος δεν ειπώθηκε, αλλά ήταν ξεκάθαρος. Τα μέλη της συμμαχίας δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συναίνεση για το θέμα.

Η Ανυπότακτη Γαλλία και οι Σοσιαλιστές είναι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Συμμαχίας και επομένως θα ρίξουν τα ονόματά τους στο τραπέζι. Οι Πράσινοι μάλλον θα αποκλειστούν από τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Ποιους θα προτείνει η Ανυπότακτη Γαλλία

Σύμφωνα με το Politico αν δινόταν η επιλογή στην Ανυπότακτη Γαλλία πιθανότατα θα πρότεινε τον ίδιο τον Μελανσόν. Ωστόσο έχουν επίσης ακουστεί τα ονόματα του Μανουέλ Μπομπάρ, της Ματίλντ Πανό, της ανερχόμενης και δημοφιλούς Κλεμένς Γκετέ και του Ερίκ Κοκελέρ, προέδρου της επιτροπής οικονομικών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Οι βασικοί αντίπαλοι του Μελανσόν

Η πρώτη πρόκληση για την ηγεσία του Μελανσόν και των συμμάχων του θα μπορούσε να προέλθει από βουλευτές που κάποτε πολέμησαν δίπλα στον τρεις φορές υποψήφιο για την προεδρία, αλλά έκτοτε έκοψαν τους δεσμούς τους μαζί του. Τέτοιοι υποψήφιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι είναι ιδεολογικά εναρμονισμένοι με τον κυρίαρχο κλάδο του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ενώ θεωρούνται λιγότερο διχαστικοί από τον Μελανσόν.

Αυτοί περιλαμβάνουν τον Φρανσουά Ραφίν, πρώην δημοσιογράφο και σκηνοθέτη που προσβλέπει σε μια υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Πρόσφατα ήρθε σε πλήρη ρήξη με τον Μελανσόν.

Η Κλεμεντίν Οτέν, η οποία ήταν βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας στα δύο προηγούμενα νομοθετικά σώματα, αλλά ασκούσε ολοένα και πιο επικριτική στάση απέναντι στον Μελανσόν, θα μπορούσε επίσης να διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Οι αναστημένοι Σοσιαλιστές

Το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έφτασε στο χαμηλό του σημείο το 2022. Αλλά έκτοτε ξεκίνησε μια απροσδόκητη ανάκαμψη, με αποκορύφωμα την ισχυρή της εμφάνιση στις Ευρωεκλογές, όπου τερμάτισε πρώτο μεταξύ των αριστερών δυνάμεων με σχεδόν 14%.

Οι Σοσιαλιστές έχουν λιγότερους βουλευτές από την Ανυπότακτη Γαλλία, αλλά εντούτοις έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στο κοινοβούλιο και έχουν κλείσει το χάσμα με τον Μελανσόν. Θα μπορούσαν να ελπίζουν ότι θα λάβουν υποστήριξη από τους Πράσινους σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την Ανυπότακτη Γαλλία να πάρει τον έλεγχο.

Πιθανοί υποψήφιοι θα μπορούσαν να προέλθουν από τη νέα γενιά σοσιαλδημοκρατών, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φoρ και του περχόμενου προέδρου της ομάδας, Μπορίς Βαλό.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Στον απόηχο των εκλογών - Το αβέβαιο μέλλον που ξημερώνει για τη γαλλική οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ