Γαλλία: Καμπανάκι Βιλερουά για το έλλειμμα

Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιεί την επόμενη κυβέρνηση να μη διευρύνει το έλλειμμα και να βάλει φρένο στην αβεβαιότητα της αγοράς

Η Γαλλία δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει να αυξάνει το έλλειμμά της ή να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις της με περισσότερους φόρους και έξοδα, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, με τα πολιτικά κόμματα να κάνουν αγώνα δρόμου για να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές ανέδειξαν ένα κοινοβούλιο χωρίς βουλευτές, χωρίς καμία ομάδα να είναι σε θέση να έχει αρκετούς βουλευτές για να περάσει την οικονομική πολιτική, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε αβεβαιότητα. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ζητήσει να προκύψει μια ευρεία πλειοψηφία από το πολιτικό κέντρο και έχει δηλώσει ότι θα αφήσει περισσότερο χρόνο για συνομιλίες προτού ορίσει νέο πρωθυπουργό.

Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, η οποία κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών και έχει καλέσει τον πρόεδρο να επιλέξει πρωθυπουργό από τις τάξεις της, έκανε προεκλογική εκστρατεία με δεσμεύσεις που περιλαμβάνουν σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και αντιστροφή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν.

Ο Βιλερουά προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει «κανένας κρυμμένος θησαυρός» στη Γαλλία και ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πρέπει να βασιστεί στην εργασία και την καινοτομία.

«Αυτός είναι ο πρώτος χρυσός κανόνας: μην επιβαρύνετε τις επιχειρήσεις μας στον οικονομικό ανταγωνισμό», δήλωσε την Πέμπτη στο ραδιόφωνο Franceinfo. «Υπάρχει ένας δεύτερος χρυσός κανόνας: δεν αντέχουμε βαθύτερα ελλείμματα, καθώς κοστίζουν όλο και περισσότερο στη χρηματοδότηση και επιβαρύνουν την κυριαρχία μας».

Τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη ήρθαν καθώς η μηνιαία έρευνα της Τράπεζας της Γαλλίας έδειξε απότομη αύξηση της αβεβαιότητας μεταξύ των επιχειρηματιών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Βιλερουά δήλωσε ότι οι εταιρείες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση πριν από τον τελικό γύρο της ψηφοφορίας ανησυχούσαν για ζητήματα όπως έλλειψη δαπανών από τους πελάτες έως την παύση των προσλήψεων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Είπε ότι η γαλλική οικονομία αντιστέκεται αλλά παραμένει εύθραυστη, ακόμη και όταν η νίκη κατά του πληθωρισμού είναι ορατή και ο ρυθμός αύξησης των τιμών πρόκειται να επανέλθει προς τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Καθώς βγαίνουμε από το σοκ του πληθωρισμού, δυστυχώς υπάρχει ένα άλλο σοκ που απειλεί – το σοκ της αβεβαιότητας», είπε.

«Οι ηγέτες των επιχειρήσεων μας λένε ότι ανησυχούν για την στάση αναμονής των πελατών τους που επιλέγουν να αποταμιεύουν αντί να ξοδεύουν, για την καθυστέρηση των επενδύσεων και για το πάγωμα των προσλήψεων».
Είπε ότι αυτό θα ήταν ένα «πολύ αρνητικό σοκ για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας».

Η χρονική στιγμή των σχολίων του Βιλερουά είναι ασυνήθιστη, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποτίθεται ότι βρίσκονται σε περίοδο ηρεμίας τις επτά ημέρες πριν από οποιαδήποτε απόφαση για το επιτόκιο της ΕΚΤ. Η επόμενη είναι στις 18 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι η περίοδος αυτή ξεκίνησε την Πέμπτη.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Μικρά κέρδη στις αγορές - Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ