Επιβραδύνθηκε στο 3% η αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, όπως ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη και τα οποία αποτελούν μια καθησυχαστική εξέλιξη για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για τα οικονομικά του επιτεύγματα στην προσπάθεια επανεκλογής του.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 3,0% τον περασμένο μήνα, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, καθώς η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου υπεραντιστάθμισε το κόστος στέγασης.
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε μια ανώμαλη πορεία για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, ο οποίος εκτοξεύθηκε στο ιλιγγιώδες 9,1%, στα μέσα του 2022.
Αυτό ώθησε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια με την ελπίδα να χαλαρώσει τη ζήτηση και να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στους νομοθέτες εντός της εβδομάδας ότι ο πληθωρισμός έχει έκτοτε παρουσιάσει "μέτρια" πρόοδο.
Τον Ιούνιο, ο συνολικός ΔΤΚ μειώθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, για πρώτη φορά από το 2020, όπως κατέδειξε η τελευταία έκθεση του Υπουργείου Εργασίας.
Ο "βασικός" δείκτης ΔΤΚ, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τμημάτων των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 3,3% σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας την μικρότερη αύξηση από τον Απρίλιο του 2021.
Η τελευταία έκθεση για τον ΔΤΚ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενθαρρυντικών στοιχείων που θα μπορούσαν να δώσουν στους αξιωματούχους την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο στόχο του 2%.
Αυτό, με τη σειρά του, θα τους επέτρεπε να αρχίσουν να μειώνουν τα υψηλότερα επιτόκια των τελευταίων δεκαετιών.
ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Ρυθμός ανάπτυξης 0,4% για τη βρετανική οικονομία τον Μάιο