UBS: Οι εκατομμυριούχοι θα αυξηθούν παντού – Αλλά όχι σε αυτήν τη χώρα

Η Ταϊβάν ως κόμβος μικροτσίπ πρόκειται να δει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης σε εκατομμυριούχους.

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων παγκοσμίως αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Πλούτου του 2024 από την UBS. Οι εκατομμυριούχοι θα αυξάνονται παντού αλλά μια χώρα παρουσιάζει εντελώς διαφορετική εικόνα: το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αριθμός των ενηλίκων που κατέχουν 1 εκατομμύριο δολάρια ή παραπάνω αναμένεται να αυξηθεί σε 52 από τις 56 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες που συμμετείχαν στην έρευνα μεταξύ 2023 και 2028. Τα κέρδη θα οδηγηθούν από την τεχνολογική ισχύ της Ταϊβάν, όπου ο αριθμός των εκατομμυριούχων αναμένεται να αυξηθεί κατά 47% λόγω της άνθησης της βιομηχανίας μικροτσίπ και την αύξηση της μετανάστευσης πλούσιων ξένων αναφέρει το CNBC.

Την ανάπτυξη αυτή ακολουθούν η Τουρκία (43%), το Καζακστάν (37%), η Ινδονησία (32%) και η Ιαπωνία (28%). Οι δύο κόμβοι στους οποίους εδρεύουν οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι παγκοσμίως, οι ΗΠΑ και η ηπειρωτική Κίνα, πρόκειται να δουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται κατά 16% και 8% αντίστοιχα.

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων θα μειωθεί κατά 17% στην Βρετανία.

Ο Πολ Ντόνοβαν, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυτήν τη στιγμή τον τρίτο υψηλότερο αριθμό εκατομμυριούχων σε δολάρια, λέγοντας ότι είναι «πολύ περισσότεροι… από ό,τι αξίζει να έχει ως οικονομία».

Άλλες χώρες βλέπουν πιο «φυσική» ανάπτυξη, ενώ η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντισταθμιστεί από εκροές κεφαλαίων λόγω μιας σειράς παραγόντων.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στις φυσικές αλλαγές στην κατανομή του πλούτου, καθώς η παγκόσμια οικονομία περνά από διαρθρωτικές αλλαγές και τα κεφάλαια μετακινούνται σε όλο τον κόσμο, είπε ο ίδιος σε μια ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης.

Άλλοι παράγοντες που αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση των εκατομμυριούχων περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Ρωσίας, και ότι πλούσιοι ξένοι αναζητούν συνεχώς φορολογικούς παραδείσους όπως Ντουμπάι και Σιγκαπούρη.

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών δεν αναφέρθηκε ως παράγοντας που συμβάλλει στην μείωση. Αντίθετα, σημείωσε ότι οι αλλαγές στο λεγόμενο φορολογικό καθεστώς των «μη ιθαγενών» του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες δρομολογήθηκαν από την απελθούσα Συντηρητική κυβέρνηση, είχαν «μικρό, αλλά όχι ουσιαστικό» αντίκτυπο.

Η έκθεση, εν τω μεταξύ, βλέπει τον αριθμό των Αμερικανών εκατομμυριούχων στη Ρωσία να αυξάνεται κατά 21%. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, καθώς και στις πρόσφατες τάσεις της αγοράς εμπορευμάτων και ενέργειας που ωφελούν τους ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων.

Μια άλλη χώρα όπου ο αριθμός των εκατομμυριούχων προβλέπεται να μειωθεί ήταν η Ολλανδία, με εκτιμώμενη μείωση 4%. 

Αυξανόμενη ανισότητα;

Η UBS διαπίστωσε ότι η αύξηση του παγκόσμιου πλούτου ανέκαμψε το 2023, σημειώνοντας αύξηση 4,2% μετά από πτώση 3% το 2022. Η ανάκαμψη οδηγήθηκε κυρίως από την περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), η οποία αυξήθηκε κατά 4,8%, έναντι 4,4% στην Ασίας-Ειρηνικού και 3,5% στην Αμερική.

Εν τω μεταξύ, η έκθεση παρουσιάζει μια μικτή εικόνα για την ανάπτυξη της ανισότητας του πλούτου. Μεταξύ 2000 και 2030, η UBS είπε ότι η κινητικότητα πλούτου, η ικανότητα ενός ατόμου να ανέβει ένα επίπεδο πλούτου στη διάρκεια της ζωής του, θα βελτιωνόταν συνολικά.

Τα άτομα που ξεκινούν από το χαμηλότερο κλιμάκιο πλούτου θα έχουν 60% πιθανότητες να ανέβουν τουλάχιστον ένα κλιμάκιο και μία στις τρεις πιθανότητες να ανέβουν δύο ή περισσότερες κατηγορίες πλούτου, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, οι αυξανόμενες ομάδες υψηλού πλούτου στην κορυφή των μεγάλων οικονομιών αλλοιώνουν όλο και περισσότερο τα στοιχεία του μέσου πλούτου.

“Πολλοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι η αναφερόμενη αύξηση πλούτου τους έχει προσπεράσει χωρίς να το καταλάβουν», ανέφερε η UBS στην έκθεση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε πολλές χώρες, η αύξηση του μέσου πλούτου παραβλέπει μια απότομη πτώση του διάμεσου πλούτου – υποδηλώνοντας μεγαλύτερη ανισότητα, με τον πλούτο να συγκεντρώνεται περισσότερο μεταξύ των πλουσιότερων.

Οι χώρες στις οποίες ο μέσος πλούτος διαφέρει σημαντικά από τον διάμεσο πλούτο περιλαμβάνουν τη Γαλλία και το Μεξικό, όπου είναι υψηλότερος κατά δύο φορές. Στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, είναι υψηλότερο κατά σχεδόν τρεις φορές και στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι υψηλότερο κατά πέντε. 

Οριζόντια μεταφορά πλούτου

Ενώ η μεγάλη μεταφορά πλούτου μεταξύ των γενεών έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό, η UBS εντόπισε στη φετινή έκθεση ότι ο πλούτος δεν κινείται απλώς προς τους απογόνους, αλλά και πλαγίως, σε συζύγους.

Από τα περίπου 83 τρισεκατομμύρια δολάρια που αναμένεται να περάσουν τα επόμενα 20 έως 25 χρόνια, η UBS εκτιμά ότι 9 τρισεκατομμύρια δολάρια θα μεταφερθούν «ενδογενειακά» ή οριζόντια, σε συζύγους. Λόγω του μέσου προσδόκιμου ζωής και των ηλικιακών διαφορών μεταξύ συζύγων, πάνω από το 10% της μεγάλης μεταφοράς πλούτου πρόκειται να πάει σε γυναίκες.

Ένας σύζυγος θα κατέχει αυτή την κληρονομιά κατά μέσο όρο για τέσσερα χρόνια πριν τη μεταβιβάσει, πρόσθεσε η UBS, με τη μεγαλύτερη οριζόντια μεταφορά πλούτου να λαμβάνει χώρα στην Αμερική.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση: Τι πιστεύουν για τη γενιά Gen Z οι προϊστάμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ