Eurogroup: Γόρδιος δεσμός για κονδύλια στη σκιά (και) τoυ Τραμπ

Πώς η νέα τροπή που παίρνει η κούρσα για την προεδρία στις ΗΠΑ ενισχύει τις αβεβαιότητες. Το παζάρι της φον ντερ Λάιεν, τα καμπανάκια της Κομισιόν και οι κατευθυντήριες γραμμές στην Αθήνα.

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του υποψηφίου για την Αμερικανική προεδρία, Ντόναλτ Τραμπ και οι συνέπειες της, φθάνουν μέχρι τις Βρυξέλλες και την σημερινή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Αν και ακόμα είναι νωρίς, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το γεγονός μπορεί να αποτελέσει τη χαρακτηριστική στιγμή (defining moment) αυτής της προεκλογικής εκστρατείας και του αποτελέσματός της, σε περίπτωση μάλιστα που ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν αποσυρθεί άμεσα από την κούρσα της διεκδίκησης.

Ήδη οι υπουργοί οικονομικών παλεύουν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την έναρξη του κύκλου σύσφιξης από το 2025, που έχει προαναγγελθεί από το 2023, την στιγμή όμως που οι ηγέτες της ΕΕ επιμένουν να ακολουθούν επεκτατική εξωτερική πολιτική και να ψάχνουν νέα κονδύλια για τον τομέα «Άμυνα και Ασφάλεια».

Η σημερινή συζήτηση αφορά ακριβώς αυτό: την δημοσιονομική πολιτική. Η Κομισιόν έχει θέσει υπό την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος μια σειρά από χώρες και χτυπάει το καμπανάκι για το υψηλό χρέος σε Ιταλία και Ελλάδα. Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες υπό αυτή την διαδικασία, όμως οι εκλογές και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός προκαλεί νευρικότητα στις αγορές, πόσο μάλλον δε που η αριστερά έχει δηλώσει ότι η μείωση του ελλείμματος δεν αποτελεί πρωταρχικός στόχος.

Με μια πιθανή νίκη Τραμπ, τα πράγματα στην διεθνή πολιτική σκηνή, θα περιπλέξουν ακόμα περισσότερο καθώς ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα περιορίσει τα κονδύλια που δίνουν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, δεν θα συνεχίσει την αμέριστη στήριξη προς την Ουκρανία και θα «κόψει» την υποστήριξη του προς το πρόσωπο του Β. Νετανιάχου. Όσο για τις σχέσεις με την ΕΕ, ουδέποτε υπήρξαν ζεστές και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός για την ΕΕ θα είναι ακόμα μεγαλύτερος και οι πιέσεις ακόμα πιο ισχυρές.

Με τις ΕΚΤ και Fed να μην προχωρούν σε όσες μειώσεις επιτοκίων προέβλεπαν οι αγορές στις αρχές του 2024, τις τιμές προϊόντων και υλικών να ακολουθούν την ανιούσα λόγω των εστιών ανάφλεξης στον πλανήτη και τις χώρες - μέλη του ευρώ να ζητούν επιπλέον χρήμα προκειμένου να καλυφθούν οι αμυντικές ανάγκες της ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας, το Eurogroup δεν αναμένεται να βρει εύκολα λύσεις.

Σε αυτές τις αβεβαιότητες έρχεται να προστεθεί και το παζάρι που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στο Στρασβούργο για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Κομισιόν. Η δεύτερη ψηφοφορία αποδεικνύεται ακόμα πιο δύσκολη από την πρώτη του 2019 και αυτό σημάνει ότι η φον ντερ Λάιεν, για να καταφέρει να επικυρωθεί από το ευρωκοινοβούλιο, θα πρέπει να δώσει πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί την υποστήριξη των Πρασίνων για να «περάσει» την υποψηφιότητα της.

Με άλλα λόγια, η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, τα νέα κονδύλια που απαιτούνται για την Αμυνα και Ασφάλεια, μια πιθανή εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, μια αποδυναμωμένη Κομισιόν σε συνδυασμό με την επιφυλακτικότητα της ΕΚΤ ως προς τις μειώσεις των επιτοκίων και την «άρνηση» πολλών χωρών να προχωρήσουν σε δημοσιονομική σύσφιξή από το 2025 και μετά, φέρνουν τους υπουργούς οικονομικών στο γνωστό αδιέξοδο εγχείρημα: Να τετραγωνίσουν τον κύκλο.

Στην επίσημη ατζέντα αναγράφεται ότι το Eurogroup θα συζητήσει την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ, καθώς και τον προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2025 και αναμένεται να εγκρίνει σχετική δήλωση.

Η σημερινή αποτελεί την τελευταία συνεδρίαση πριν το Eurogroup και το Ecofin κατεβάσουν ρολά για το καλοκαίρι. Συνήθως γίνεται και ο απολογισμός του έτους, ώστε να τεθούν τα πλαίσια για το άτυπο Eurogroup του Σεπτεμβρίου. Επί της ουσίας όμως, όπως ανέφερε στο Εuro2day.gr αρμόδια πηγή, οι υπουργοί οικονομικών θα αναμένουν τις μελέτες και τις προβλέψεις της ΕΚΤ του Αυγούστου για να δουν πώς θα κινηθεί το επόμενο εξάμηνο η δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δοθεί πιο ξεκάθαρο «φως» στην δημοσιονομική σύσφιξη που θα έρθει από το 2025.

Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένεται η σημερινή κοινή ανακοίνωση του Eurogroup για τη δημοσιονομική κατάσταση και κατεύθυνση της ευρωζώνης. Οι αστερίσκοι όμως για τις αβεβαιότητες θα υπάρξουν.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε επίσης: Great Sea Interconnector: Ελπίζει σε αλλαγή στάσης από Λευκωσία ο ΑΔΜΗΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ