Γαλλία: Κινείται προς υπηρεσιακή κυβέρνηση – Τι σημαίνει για τους επενδυτές

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση χειρίζεται τις καθημερινές εργασίες ή/και έκτακτες ανάγκες, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, να φέρει νέα νομοσχέδια ή να εγκρίνει δημοσιονομικά μέτρα - Πώς θα κινηθούν οι επενδυτές;

Τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης πρόκειται να δρομολογήσει ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, μέχρι να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση νέου πρωθυπουργού.

Μετά από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Macron ενδέχεται να κάνει επισήμως αποδεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Gabriel Attal, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στη συνέχεια, ο Attal θα μπορούσε να παραμείνει στο τιμόνι μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, με αποδυναμωμένες εξουσίες, μέχρι να διοριστεί ο διάδοχός του από τον Macron.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση χειρίζεται τις καθημερινές εργασίες ή/και έκτακτες ανάγκες, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, να φέρει νέα νομοσχέδια ή να εγκρίνει δημοσιονομικά μέτρα. Εάν επιχειρήσει να περάσει νομοσχέδια, τα μέτρα θα μπορούσαν να ακυρωθούν από δικαστή.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να ανατραπεί με ψήφο δυσπιστίας και δεν υπόκειται σε συγκεκριμένο χρονικό όριο. Αλλά δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα: Τον Σεπτέμβριο, το κοινοβούλιο θα πρέπει να συζητήσει τον προϋπολογισμό για το 2025. Η πολιτική κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι το Παρίσι φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτόν τον μήνα.

Τι σημαίνει για τους επενδυτές

Καθώς κανένα κόμμα δεν κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, το Bloomberg εκτιμά ότι δύσκολα θα αναιρεθεί η φιλική προς τις επιχειρήσεις κληρονομιά του Macron, η οποία περιλαμβάνει έναν ενιαίο φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών και σε μεγάλο βαθμό την κατάργηση του φόρου περιουσίας.

Ενώ η Αριστερά κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, εξακολουθεί να μην έχει αρκετές για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, το οποίο περιλαμβάνει την ενίσχυση του κατώτατου μισθού και την ανατροπή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Macron.

Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος όποια κυβέρνηση και αν βρίσκεται στην εξουσία τον Σεπτέμβριο, να αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας για τον προϋπολογισμό. Αυτό θα μπορούσε να την αναγκάσει να λειτουργεί βασικά στον αυτόματο πιλότο για τους επόμενους μήνες, κάτι που θα μπορούσε να είναι το λιγότερο άσχημο αποτέλεσμα για τους επενδυτές.

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: Σε Λέιν και Σνάμπελ αντί για την Λαγκάρντ στρέφονται οι αναλυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ