Κάμαλα Χάρις: Είναι έτοιμη να γράψει ιστορία; Οι έως τώρα πρωτιές της και οι νέοι στόχοι

Μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ; Τι έχει πετύχει έως τώρα και τι μάχες καλείται να δώσει

Το απόγευμα του Σαββάτου η Κάμαλα Χάρις έλεγε ενώπιον 1.000 δωρητών των Δημοκρατικών ότι ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Πολλοί εξ αυτών ήταν εξοργισμένοι με την επιμονή του προέδρου να παραμένει στην κούρσα και την προσπάθεια της αντιπροέδρου να πείσει για τις δυνατότητες επανεκλογής του.

Μία ημέρα αργότερα τα πάντα είχαν εξέλιξη. Ο Τζο Μπάιντεν παραδεχόταν ότι είναι «προς το συμφέρον του κόμματος και της χώρας» να αποχωρήσει από την κούρσα, παραδίδοντας τη σκυτάλη στην Κάμαλα Χάρις. Δεν αποφασίζει βέβαια ο ίδιος ποιος θα λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Οι αντιπρόσωποι και ο μαγικός αριθμός 1.976

Ο Μπάιντεν είχε ήδη κερδίσει 3.896 αντιπροσώπους – πολύ περισσότερους από αυτούς που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα του κόμματός του. Αλλά τώρα που είναι εκτός κούρσας, δεν σημαίνει ότι όλοι οι αντιπρόσωποι θα στηρίξουν την εκλεκτή του.

Θα εναπόκειται στους αντιπροσώπους να επιλέξουν τον νέο τους υποψήφιο. Έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν στο Σικάγο για το συνέδριο του κόμματος στις 19 Αυγούστου.

Για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα του κόμματος, η Κάμαλα Χάρις χρειάζεται 1.976 ψήφους αντιπροσώπων. Σύμφωνα με το CNN έχει ήδη εξασφαλίσει πάνω από 500. 

«Έχουμε 107 ημέρες έως τις Εκλογές. Μαζί θα παλέψουμε. Και μαζί θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε η ίδια. Η διαφαινόμενη υποψηφιότητά της για την προεδρία (για να ανατραπεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, δεδομένων και των στενών χρονικών περιθωρίων, που αποθαρρύνουν άλλους διεκδικητές), θα είναι το πιο πρόσφατο άλμα στην εντυπωσιακή άνοδο της Κάμαλα Χάρις στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

REUTERS/Nicole Neri

Οι πρωτιές στις οποίες στοχεύει

Η 59χρονη κόρη μεταναστών, αν εκλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Θα είναι η πρώτη επίσης ασιατικής καταγωγής Αμερικανίδα στο αξίωμα και η δεύτερη εκπρόσωπος της μαύρης φυλής, μετά τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η μητέρα της έχει καταγωγή από την Ινδία και ο πατέρας της από τη Τζαμάικα. Και οι δύο ήταν μετανάστες στις ΗΠΑ και η Χάρις πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν μικροί και την ανατροφή της ίδιας και της αδελφής της, Μάγια, ανέλαβε αποκλειστικά η μητέρα τους – γιατρός με ερευνητικό έργο για τον καρκίνο.

REUTERS/Kevin Lamarque

Από τα φοιτητικά χρόνια στην Εισαγγελία

Η Χάρις αποφοίτησε από το Howard University, ένα «μαύρο» πανεπιστήμιο στην Ουάσινγκτον, και συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Νομικής του Χέιστινγκς.

Το πρώτο της μεγάλο βήμα προς την πολιτική το έκανε το 2003, όταν εξελέγη περιφερειακή εισαγγελέας για το Σαν Φρανσίσκο. Το δεύτερο ήρθε 7 χρόνια αργότερα όταν εξελέγη γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια. Επανεξελέγη στη θέση το 2014 και δύο χρόνια μετά πήρε από τους πολίτες το εισιτήριο για τη Γερουσία.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην εισαγγελία γνώρισε τον Ντάγκλας Έρνχοφ, δικηγόρο με ειδίκευση στο εταιρικό δίκαιο. Παντρεύτηκαν το 2015 και έκτοτε τη στηρίζει σε όλες τις πολιτικές μάχες της.

Η προεκλογική εκστρατεία του 2020

Το 2020 θέλησε να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία. Η εκστρατεία της άρχισε με μεγάλο ενθουσιασμό, ο οποίος όμως πολύ γρήγορα ξεφούσκωσε. Φαινόταν πολύ απλά… ανέτοιμη, όπως και αρκετοί ακόμη διεκδικητές, που είχε απέναντί του ο έμπειρος σε εσωτερικά και εξωτερικά θέματα, Τζο Μπάιντεν.

Αποφάσισε να αποσυρθεί πριν ακόμη διεξαχθούν οι προκριματικές της Άιοβα. Οχτώ μήνες αργότερα ο Μπάιντεν την επέλεξε για υποψήφια αντιπρόεδρο. «Ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω λάβει», υπογράμμισε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι στηρίζει την υποψηφιότητά της.

REUTERS/Carlos Barria

Και η πορεία της ως αντιπροέδρου

Το 2020 την είχε περιγράψει ως «ατρόμητη υπέρμαχο των αδυνάτων». Και της έδωσε να χειριστεί το άκρως ακανθώδες χαρτοφυλάκιο της αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης.

Όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε στις πολιτείες τη δυνατότητα να απαγορεύουν τις αμβλώσεις, τότε βγήκε πραγματικά στο προσκήνιο, ως η “φωνή” του Λευκού Οίκου στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ελευθεριών των πολιτών. Έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη για ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για την οπλοκατοχή.

Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, δεν ξέφυγε μεν από τη βασική γραμμή στήριξης του Ισραήλ, αλλά είχε εξ αρχής σαφώς πιο κριτική ματιά απέναντι στις πολεμικές επιχειρήσεις της κυβέρνησης του Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας. Πριν ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος έρθει σε ρήξη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τις απώλειες των αμάχων, εκείνη μιλούσε για τον αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό νεκρών παιδιών και γυναικών και την ανθρωπιστική καταστροφή που ήταν σε εξέλιξη στον παλαιστινιακό θύλακα.

Και τώρα τι;

Η Χάρις έχει μπροστά της ακόμη μία ανηφορική κούρσα. Ακόμη και εάν δεν βρει εσωκομματικούς αντιπάλους, έχει 4 μήνες σκληρής μάχης απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέι ντι Βανς. Θα πρέπει μεταξύ άλλων να επιλέξει με ποια ή ποιον θα τη δώσει στο πλευρό της.

Ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια, Τζος Σαπίρο, της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, ο Ρόι Κούπερ από τη Βόρεια Καρολίνα και ο Άντι Μπέσιαρ από το Κεντάκι είναι τα ονόματα που ακούγονται έντονα τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Πώς βλέπουν οι αγορές την αποχώρηση Biden

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ