Καμπανάκι για την αντιμετώπιση των απειλών που ελλοχεύουν από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα εξέδωσε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), που αποτελεί ένα διεθνές όργανο που εποπτεύει και υποβάλλει προτάσεις για την καλύτερη προστασία και θωράκιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο πρόεδρος του FSB και συνάμα επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες του G20 ενόψει της επικείμενης συνάντησης τους, στην οποία στάθηκε στην ανάγκη να περιοριστούν τα ρίσκα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια νέα διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
Ανάμεσα στα ρίσκα αυτά ξεχώρισε τις γεωπολιτικές εντάσεις, τα υψηλά επίπεδα χρέους διεθνώς, τις αυξημένες τιμές των assets, αλλά και τα ευάλωτα σημεία που υπάρχουν εκτός του επίσημου τραπεζικού συστήματος, ήτοι στο συνεχώς αναπτυσσόμενο «σκιώδες τραπεζικό σύστημα».
Data challenges are hampering progress on work to address risks in non-bank financial intermediation FSB Chair @KlaasKnot tells #G20 Finance Ministers and Central Bank Governors ahead of their meeting in Rio.https://t.co/sBMexEufZT#FinancialStability #NonBanks #ClimateChange pic.twitter.com/YwqFFCXHBM
— The FSB (@FinStbBoard) July 22, 2024
Στον κλάδο αυτό εντάσσονται οι χρηματοπιστωτικές και επενδυτικές εταιρείες, τα hedge funds, οι διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων, τα επενδυτικά ταμεία, τα συνταξιοδοτικά ταμεία κ.λπ, που όλα μαζί έχουν συσσωρεύσει και διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας 218 τρισ. δολαρίων, ήτοι δηλαδή περίπου τα μισά από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά assets.
«Αν και οι μνήμες από τις παλαιότερες αναταραχές ξεθωριάζουν και υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία για μια ομαλή προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας, είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στα ρίσκα που παραμένουν» προειδοποίησε ο Ολλανδός τραπεζίτης στην επιστολή του ενόψει της συνόδου του G20, στο Ρίο ντε Τζανέιρο την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
Προσέθεσε δε, πως οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές διεθνώς δεν έχουν κάνει αρκετά για να περιορίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την μαζική μετακίνηση της χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, το οποίο τελεί υπό αυστηρή επόπτευση, στο σκιώδες σύστημα που δεν υπόκειται σε ανάλογη εποπτεία. Μάλιστα προειδοποίησε πως για τη διατήρηση της σταθερότητας και ανθεκτικότητας του συστήματος θα πρέπει τα ευάλωτα σημεία στο σκιώδες σύστημα, στις μη τράπεζες, να αντιμετωπιστούν.
Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί, όπως τόνισε, και η ανάγκη έκτακτων παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών σε περιόδους και περιστατικά κρίσεων.
«Πρόσφατα επεισόδια που δημιούργησαν πιέσεις στις αγορές και στη ρευστότητα απέδειξαν ότι οι μη τράπεζες μπορούν να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν το συστημικό ρίσκο» τόνισε χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τριγμοί που πυροδότησε η κατάρρευση της Archegos Capital Management πριν τρία χρόνια.
Σύμφωνα με το FSB, πολιτικές για την αντιμετώπιση των ευάλωτων σημείων στις αγορές χρήματος έχουν εφαρμοστεί ή τροποποιηθεί σε αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα. Όμως, υπάρχουν αρκετές ακόμη, ανάμεσα τους η Μεγάλη Βρετανία και η ΕΕ συλλογικά, όπου οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη σε φάση επεξεργασίας.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Τέλος η περίοδος ειρήνης και ελεύθερου εμπορίου: Σε γεωπολιτική δίνη οι διεθνείς αγορές