Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πια μπροστά μας, σε ένα καλοκαίρι αφιερωμένο στον παγκόσμιο αθλητισμό. Το Παρίσι είναι έτοιμο να φιλοξενήσει την 33η διοργάνωση, της οποίας η απαρχή (της σύγχρονης εποχής) χρονολογείται το 1896 στην Αθήνα.
Η γαλλική πρωτεύουσα αγκαλιάζει ξανά τους πέντε κύκλους ύστερα από ακριβώς έναν αιώνα και το κάνει για τρίτη φορά στην ιστορία της, μετά από 1900 και το 1924.
Ο ενθουσιασμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να επιστρέφουν στην Ευρώπη μετά το Λονδίνο το 2012, όταν το Brexit φαινόταν μια μακρινή και απραγματοποίητη πιθανότητα.
Η αγγλική πρωτεύουσα, μαζί με το Παρίσι πια, ισοβαθμούν στην πρώτη θέση ως προς τον αριθμό των διοργανώσεων Θερινών Αγώνων.
Η αθλητική πλευρά της διοργάνωσης αντιπροσωπεύει την κορυφή σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων, θα υπάρχουν λίγο λιγότεροι από 15 χιλιάδες αθλητές που θα αγωνιστούν στη γαλλική πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, προσφέροντας περίπου έναν συνολικό μήνα αγώνων.
Ωστόσο, αυτό που βρίσκεται πίσω από το Παρίσι 2024, από οικονομική άποψη, μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε το έργο της Οργανωτικής Επιτροπής (OCOG) και να κατανοήσουμε τον κύκλο εργασιών πίσω από τους Αγώνες.
Από τα «βασικά» έσοδα της διοργάνωσης, μέσω του τουρισμού και του προσωπικού, μέχρι τον προϋπολογισμό με τον οποίο αναμένεται να διοργανωθεί η εκδήλωση, αυτά είναι όλα τα οικονομικά δεδομένα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.
Τα τυπικά έσοδα
Για να φιλοξενήσεις μια διοργάνωση τέτοιου μεγέθους πρέπει να βασιστείς σε τρεις βασικούς κι απαραίτητους πυλώνες: πάθος, οργάνωση, βιωσιμότητα.
Το τρίτο στοιχείο μπορεί να βρει εφαρμογή σε πολλούς τομείς, αλλά το οικονομικό είναι ένα από τα συστατικό που δεν μπορούν να αποφευχθούν.
Το πρώτο επίπεδο καλύπτεται από τα τυπικά έσοδα της εκδήλωσης, δηλαδή εκείνα που συνδέονται άμεσα και αυστηρά με την διοργάνωση.
Έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο διαδραματίζει άμεσα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η οποία κομίζει δύο σημαντικά στοιχεία εσόδων: τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τον τοπ σπόνσορες, με απλά λόγια κάτι λιγότερο από το 30% των συνολικών εσόδων.
Τα δικαιώματα αναφέρονται στην παγκόσμια πώληση σε ραδιοτηλεοπτικούς φορείς των Αγώνων του Παρισιού και ανέρχονται σε περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ.
Οι σπόνσορες, ωστόσο, περιλαμβάνουν τις συμφωνίες χορηγίας που έχουν υπογράψει ορισμένες παγκόσμιες εταιρείες-κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένων των P&G, Allianz και Coca-Cola, με την ίδια τη ΔΟΕ: 470 εκατομμύρια. Έτσι, τα έσοδα από τη ΔΟΕ υπολογίζονται σε περίπου 1,22 δισ. ευρώ.
Ένα άλλο βασικό στοιχείο εσόδων είναι τα εισιτήρια, για τα οποία το Παρίσι θα σημειώσει νέο ρεκόρ.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της OCOG, Τόνι Εστανγκέ, η πώληση περίπου 8,6 εκατομμυρίων εισιτηρίων για τους Αγώνες του 2024 εκτιμάται ότι, εάν επιβεβαιωθεί, θα ξεπεράσει τους αριθμούς της Ατλάντα το 1996, όπου πουλήθηκαν 8,3 εκατομμύρια εισιτήρια. Σε αυτή την περίπτωση, το Παρίσι θα ξεπεράσει το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου σε εισπράξεις, περίπου 1,1 δις. ευρώ.
Σημαντικές πηγές εσόδων προέρχονται από τη φιλοξενία (170 εκατ. ευρώ), τις συνεργασίες (1,1 δισ. ευρώ), τις αδειοδοτήσεις (127 εκατ. ευρώ) και τη δημόσια χρηματοδότηση (352 εκατ. ευρώ).
Το τελευταίο στοιχείο αντιπροσωπεύει το 4% του οργανωτικού προϋπολογισμού της διοργάνωσης και, όπως συμβαίνει συχνά σε κάθε Ολυμπιακή διοργάνωση, έχει αναθεωρηθεί αρκετές φορές προς τα πάνω.
Προσθέτοντας περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ από άλλα έσοδα, καταλήγουμε στο συνολικό ποσό των τυπικών εσόδων των Θερινών Αγώνων του 2024, που μπορεί να μετρηθεί σε περίπου 4,27 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο πίνακας εσόδων της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» (Πηγή: ΔΟΕ)
Aθλητικός τουρισμός, Ολυμπιακή Οικογένεια και εργατικό δυναμικό
Η γαλλική πρωτεύουσα σίγουρα δεν έχει προβλήματα από τουριστική άποψη. Το Παρίσι, στην πραγματικότητα, είναι η πιο επισκέψιμη ευρωπαϊκή πόλη, δεύτερη μόνο μετά το Λονδίνο που, πριν από το Brexit, κατείχε το ρεκόρ στην Γηραιά Ήπειρο.
Λαμβάνοντας υπόψη τους αριθμούς που συνοδεύουν μια Ολυμπιακή διοργάνωση, σε συνδυασμό με το μεσαίο-υψηλό επίπεδο τιμών της πόλης, δεν υπάρχει καμία δυσκολία να κατανοήσουμε πώς ο αθλητικός τουρισμός των Αγώνων του 2024 θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει περαιτέρω αύξηση των εσόδων για την υπεραλπική χώρα.
Οι συνολικές αφίξεις που αναμένονται στην «Πόλη του Φωτός» ανέρχονται σε περίπου 16 εκατομμύρια, κάτι που, λαμβάνοντας υπόψη μια μέση διαμονή 3,3 διανυκτερεύσεων/άτομο, αποφέρει περίπου 52,8 εκατομμύρια.
Η αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες διαμονής (ξενοδοχεία/διαμερίσματα) και τροφοδοσίας θα είναι εμφανής και, παρά τον περιορισμό των τιμολογίων μεταφοράς, η μέση ημερήσια δαπάνη μπορεί να υπολογιστεί γύρω στα 625 ευρώ.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η συνολική τουριστική βιομηχανία κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ανέρχεται στα 33 δισ. ευρώ.
REUTERS/Benoit Tessier
Στο Παρίσι ωστόσο δεν θα βρεθούν μόνο αθλητές. Αν αναπτύξουμε το εύρος της ανάλυσης για να συμπεριλάβουμε τους συνοδούς τους (συντρόφους και προσωπικό των αποστολών) και όλον τον Τύπο (έντυπο και ψηφιακό) των Θερινών Αγώνων 2024, ο εκτιμώμενος αριθμός φτάνει τις 57.250 μονάδες.
Με μια τυπική μέση ημερήσια δαπάνη 50 ευρώ/άτομο, η «Ολυμπιακή Οικογένεια» που θα μεταβεί στο Παρίσι θα αποφέρει έσοδα περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Επίσης, οι δαπάνες για το τοπικό εργατικό δυναμικό δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Για τους Αγώνες του 2024 αναμένονται 20 χιλιάδες εργάτες και 45 χιλιάδες εθελοντές. Για τους πρώτους η μέση διαμονή είναι περίπου 14 ημέρες, μεταξύ Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.
Για τους δεύτερους, ο μέσος όρος των ημερών εργασίας εκτιμάται ότι είναι περίπου 3,5. Επιβεβαιώνοντας λοιπόν την τυπική ημερήσια δαπάνη που προαναφέρθηκε, ο συνολικός αντίκτυπος του ανθρώπινου δυναμικού φτάνει τα 21,8 εκατ. ευρώ.
Έτσι, προσθέτοντας τον τουρισμό, το προσωπικό και το εργατικό δυναμικό, το Παρίσι μπορεί να υπολογίζει σε έσοδα 33,06 δισ. ευρώ.
Οργανωτικό κόστος
Όλοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες από το 1960 έως και το 2016 ξεπερνούσαν τον προϋπολογισμό. Αυτό αναφέρεται σε μελέτη του 2021 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία ποσοτικοποιεί αυτή την αύξηση σε ένα ξεκάθαρο +172%: μια τάση στην οποία το Παρίσι δεν μπορούσε παρά να υποκύψει.
Το σίγουρο είναι ότι οι Γαλλικοί Αγώνες θα είναι λιγότερο δαπανηροί από τους πιο πρόσφατους σε Τόκιο (2020), Ρίο ντε Τζανέιρο (2016) και Λονδίνο (2012). Ένα τεκμηριωμένο γεγονός είναι η αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον φάκελο υποψηφιότητας του 2017, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε ήταν περίπου 6,8 δισ. ευρώ, αλλά από τότε μέχρι σήμερα ο λογαριασμός δεν φαίνεται να απέχει πολύ από τα 9 δισ. ευρώ (οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 8,8 δισεκατομμύρια).
Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, συγκρίνοντας το Παρίσι 2024 με προηγούμενες διοργανώσεις: οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, που αναβλήθηκαν κατά ένα χρόνο λόγω της πανδημίας και διεξήχθησαν σχεδόν χωρίς κοινό το 2021, αναμενόταν να κοστίσουν περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το πραγματικό ποσό έφτασε σχεδόν τα 12 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, που θεωρούνται οργανωτική αποτυχία και χαρακτηρίζονται από σκάνδαλα διαφθοράς, είχαν αρχικό προϋπολογισμό 2,6 δισ. ευρώ, αλλά οι πραγματικές δαπάνες ανήλθαν σε τουλάχιστον 12 δισ., ενώ για την τελευταία Ολυμπιακή διοργάνωση (Λονδίνο), ο αριθμός ήταν λίγο κάτω από τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στοιχεία που φαίνονται υπερβολικά αλλά μοιράζονται εξίσου μεταξύ των δύο μεγάλων φορέων που ασχολούνται με τη διοργάνωση των Αγώνων: στην περίπτωση του Παρισιού είναι η προαναφερθείσα Οργανωτική Επιτροπή (OCOG) και η Société de Livraison des Ouvrages Olympiques, γνωστή ως Solideo, δηλαδή η κρατική εταιρεία που ασχολείται με τις Ολυμπιακές υποδομές.
Επομένως, επί του παρόντος, υπολογίζοντας τον προϋπολογισμό που βαρύνει την OCOG σε ένα εύρος μεταξύ 4 και 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το συνολικό άθροισμα των τυπικών εσόδων θα κάλυπτε πλήρως το κόστος του φορέα της ΔΟΕ.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Υπερτουρισμός: Επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό του ζητάει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης